Avrupa Birliği > AB: Türkiye, bizim için anahtar ülke ama temel haklarda sorun var

AB: Türkiye, bizim için anahtar ülke ama temel haklarda sorun var
 
Avrupa Birliği, gelecek ay açıklayacağı Strateji Belgesi'nde, Türki-ye'nin bölgesinde oynadığı müspet rolü takdir ederken siyasî kriterlerde gerileme olduğunu belirtiyor. Zaman'ın ulaştığı taslak belgede Türkiye, AB'nin güvenliği ve refahı için 'anahtar ülke' olarak niteleniyor. Ancak temel haklardaki sorunlar eleştiriliyor. 4. reform paketinin bir an evvel Meclis'e getirilmesi isteniyor.

Avrupa Birliği, 10 Ekim'de açıklanması beklenen genişleme paketinin en mühim kısmı olan Strateji Belgesi'nde Türkiye'yi 'Birlik'in güvenliği ve refahı için anahtar ülke' ilan edecek. Zaman'ın ulaştığı taslak belgede, Türkiye'nin bölgesel rolü, ekonomisi, dış politika ve enerji güvenliğindeki rolü takdir ediliyor. Ancak temel hak ve hürriyetlerde, bilhassa ifade ve basın hürriyetinde geriye gidiş yaşandı, bunun da 'ciddi endişe kaynağı' olduğuna işaret ediliyor. Ankara-Brüksel ilişkilerine yön veren Strateji Belgesi taslağı, Türkiye'nin üyeliğinin bir fırsat oluşturabileceğini de ifade ediyor.

Strateji Belgesi, "Dinamik ekonomisi, stratejik konumu ve AB'nin dış politikası ile enerji güvenliğine katkısı ve son zamanlarda bilhassa Suriye'deki rolüyle Türkiye AB'nin güvenlik ve refahı için anahtar bir ülkedir." tespiti yapıyor. Ülkenin ekonomisine, genç nüfusuna ve jeopolitik konumuna atıf yapan taslak, "Türk ekonomisinin dinamizmi, Türkiye'nin jeopolitik rolü, enerji güvenliğine katkısı ve genç nüfusu üyelik perspektifi çerçevesinde hem Türkiye hem de AB için bir fırsat arz etmektedir." diyor. AB, son iki yıldır hiçbir müzakere faslının açılamamasından dolayı duyduğu üzüntüyü de mükerrer yerde ifade ediyor. Dış politika ve güvenlik alanlarında artan diyalogdan memnuniyetini ifade eden AB tarafı, Türkiye ile Birlik'in çevresinde yaşananların Ankara'nın AB'nin dış politika ve enerji güvenliğine yaptığı 'mühim katkıyı' teyit ettiğini vurguluyor. Taslakta, "Türkiye, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki reform hareketlerini destekleyerek oynadığı müspet rolü sürdürdü. Suriye konusunda yoğun bir işbirliği içerisindeyiz." deniyor. Vize serbestisi müzakerelerine de atıf yapan taslak vize muafiyeti yol haritasına start verebilmek için Türkiye'nin bir an evvel Geri Kabul Anlaşması'nı imzalamasını talep ediyor.

SİYASİ KRİTERLERDE ENDİŞELER ARTIYOR

Strateji Belgesi, Türkiye'nin bölgesinde oynadığı müspet rolü takdir ederken siyasi kriterlerde gerileme olduğuna dikkat çekiyor. Brüksel'e göre son zamanlarda yapılan bazı reformlara rağmen temel haklar konusunda bir ilerleme yok. Bu da 'ciddi endişe kaynağı'. Ülkede otosansürün gittikçe arttığını savunan rapor, hükümetten 4. reform paketini bir an evvel Meclis'e taşımasını istiyor.

Terörle mücadele ve örgütlü suç kanunlarının orantısız kullanımının sürekli tekrarlayan hak ihlallerine yol açtığına işaret eden taslak, "Basın hürriyetinin fiiliyatta daha da kısıtlanması ve gazeteciler ile yazarlara açılan davaların sayısında artış, ciddi konular olarak varlıklarını sürdürüyor." diyor.

Taslak, basın hürriyetindeki sorunların devam ediyor olmasını göz önüne alarak ikinci 'Sesini Yükselt' konferansı düzenleneceğini belirtiyor. Mayıs 2011'de ilki düzenlenen konferansın ikincisinde de Batı Balkanlar ve Türkiye'den gazetecilerin davet edilerek sektörün sorunlarının masaya yatırılacağı ifade ediliyor. Konferans 2013'ün ilk yarısında yapılacak.

ANAYASA FIRSAT

Kürt meselesini Türkiye'nin en mühim sorunları arasında sayan taslak, siyasi çözüme acilen ihtiyaç duyulduğunu kaydediyor. "Yeni anayasa ile ilgili devam eden çalışmalar bu açıdan mühim bir fırsat sunuyor." diyen taslak, son zamanlarda artış gösteren PKK terörünü bu yıl da lanetliyor.

Strateji Belgesi'nin Kıbrıs sorununa 4 paragraf ayırması dikkat çekiyor. Rumların bütün taleplerinin yer aldığı görülen taslak, Türkiye'nin Rumların dönem başkanlığı sırasında AB ile ilişkilerini dondurmasını tenkit ediyor. Akdeniz'de doğalgaz arama tartışmalarında tamamen Rumları destekler bir pozisyon alan AB, Türkiye'nin tehditlerden sakınması gerektiğini savunuyor. Ek protokolün uygulanmamış olması bu yıl da tenkit ediliyor.

Zaman, 23.09.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız