Avrupa Birliği > Avrupa’dan ifade özgürlüğü uyarısı

Avrupa’dan ifade özgürlüğü uyarısı
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, "İfade özgürlüğü olmadan üyelikte ilerleme olmaz" dedi.

Türkiye AB üyeliği konusunda duran süreci ilerletmek için adım üzerine adım atıyor.

Sırada TBMM var. Süreci ilerletmek, karşılıklı diyalog eksikliğini ortadan kaldırmak için bugün TBMM ve AB ülkeleri parlamentoları arasında yeni bir program başlatıldı: Parlamentolar arası değişim ve diyalog programı.

Meclis’te yapılan açılış törenine katılım Avrupa tarafından da en üst düzeyde oldu.

AP Başkanı Martin Schulz da açılışa katıldı. Ancak konuşmasında diplomatik ifadelerle Türkiye’ye uyarı ve çağrılarda bulunmaktan kaçınmadı. En önemli uyarı ifade özgürlüğü konusunda geldi.

Schulz, “İfade özgürlüğü olmazsa AB’ye katılım konusunda da ilerleme olmaz” dedi.

TBMM’de süren yeni anayasa yazım çalışmalarından övgüyle bahseden Schulz’un bu konudaki uyarısı ise yeni yazılacak anayasanın hükümet diktesinde değil, tüm halkın katılımı ve görüşleriyle hazırlanması yönünde oldu.

Schulz bu çerçevede “Dolayısıyla TBMM anayasa yazımının çekim merkezinde olmalıdır. Ayrıca anayasal reformlar tüm toplumun geniş uzlaşmasını yansıtmalıdır” mesajı verdi.

Schulz özellikle kadın, genç, azınlıklar gibi sesleri az duyulan kesimlerin de yeni anayasada güvence bulmaları gerektiğini vurgulayarak, “Azınlıkların sadece statülerini tanımak yetmez. Aksine bu durum yarardan fazla zarar da getirebilir. Yapılması gereken azınlıkların haklarının anayasa altında garanti altına alınmasıdır” dedi

“ROMANTİK OLAMAYIZ GERÇEKÇİYİZ”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise konuşmasında AB üyelik sürecine değinerek “Zaman zaman romantik ya da iyimser yaklaşımlar olabilir ama siyasetçiler gerçekçi bakmalıdırlar” dedi.

Çiçek ayrıca Türkiye’nin üyeliği önüne pek çok siyasi engel koyulduğunu vurguladı. Anayasa çalışmalarının AB’nin hatırına değil Türk halkı için yapıldığını hatırlatan Çiçek, tüm engellere rağmen üyelik konusundaki kararlılığın devam ettiğini söyledi.

Avrupa’da öne çıkan üç olumsuz unsur, aşırılık, ırkçılık ve İslam karşıtlığının ciddi sıkıntı olduğuna dikkat çeken Çiçek, tüm bunarla rağmen Türkiye’nin AB üyeliğinin devlet politikası olduğunu vurguladı.

Çiçek yeni anayasa konusuna değinerek “Şu anda parlamentomuz bir açmazla karşı karşıya. Yasaları çıkarırken anayasaya uygun olmasına dikkat ediliyor ancak çıkacak anayasaların muhtevasının AB’ye de uygun olması gerekiyor” dedi. Zaman zaman bu konuda ciddi çelişkiler yaşandığına dikkat çeken Çiçek yeni anayasa ile bu sıkıntıların da aşılacağını belirtti.

"DİKKATLİ OLSUNLAR"

Cemil Çiçek daha sonra gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerinin hatırlatılması üzerine ise Çiçek şöyle konuştu: “Üslubuna dikkat etsin. Onların yarattığı problemi çözmeye çalışıyorum dikkatli olsun. Benim görevim içtüzük 14. maddede belli. On tane görevim var. İki şey olabilir. Eğer bunarlı biliyor da konuşuyorsa yakışıksız, asla kabul edilemez, ona yakıştıramadım. Bilmiyorsa cahilce. Ben burada kendilerinin çıkardığı bir problemi benden çözmeleri isteniyorsa dikkat etmeleri gerekir.”

Hürriyet, 28.05.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız