Avrupa Birliği > Müzakereler için yeni anayasa

Müzakereler için yeni anayasa

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, yeni sivil bir anayasanın reform sürecini hızlandıracağını vurgulayarak, bunun müzakerelere de ivme kazandıracağını açıkladı
 

Son dönemde yoğunluk gözlenen Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili olarak Birliğin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’den önemli bir açıklama geldi. Brüksel’de temaslarda bulunan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’le görüşen Füle, AB’yle ilgili ilişkilerde yeni anayasanın önemine vurgu yaptı. AB Komiseri Füle görüşme sonrası yaptığı yazılı açıklamada, temel hak ve hürriyetlerin tahkim edilmesi için yeni sivil anayasanın “temel” unsur olduğunu belirtti. Reformların sürdürülebilmesi için yeni sivil bir anayasanın “temel” unsur olduğunu vurgulayan Füle, yeni anayasanın reform sürecini hızlandıracağını belirtti. Füle, müzakerelere ivme kazandıracak pozitif gündemin hayatî önemde olduğuna işaret etti.

 

AB ille de yeni anayasa diyor

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, şubat ayında Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektupta yeni anayasanın tarihî bir fırsat olduğunu vurgulamış, AP raportörü Ria Oomen Ruijten geçen hafta Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen taslak raporunda yeni anayasanın temel hak ve hürriyetler için önemine işaret etmişti.

 

Bağış: Bin yıldır batıya yürüyoruz

Bu arada TÜSİAD gibi Brüksel’de temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Belçika Türk Dernekler Birliği’nin bir toplantısında, ekonomisi iyi giden Türkiye’nin neden zordaki AB’ye üye olmak istediğini soran Belçikalı Türklere, ‘‘Bin yıldır batıya yürüyoruz. Orta Asya’dan Viyana’ya kadar gitmişiz. Şimdi de Brüksel’e geliyoruz” diye yanıt verdi. Türkiye’de yaşanan hızlı değişimde AB sürecinin önemli rol oynadığını belirten Bağış, “Türkiye’de demokrasi, ifade özgürlüğü, kalkınma öyle bir noktaya geldi ki bölge ülkelerindeki insanlar ‘yahu Türkler bunu başarıyorsa bizde niye olmasın’ diye sokaklara dökülebildiler. Eğer bugün dünya bir Arap Baharı’ndan bahsediyorsa bunun motivasyonu Türkiye’nin demokrasisinin geldiği noktadır’’ şeklinde konuştu.

 

Siz neden Avrupa’dasınız

Katılımcıların sorularını yanıtlayan Bağış, “Avrupa Birliği hasta, girerek kimyamızı neden bozalım diye soru geldi, alkışladınız. ‘Türkiye Avrupa Birliği’ne gireceğine bir Asya Birliğine girse’ diye soru geldi, onu da alkışladınız. Çok değerli kardeşlerim o zaman siz neden Avrupa’da yaşıyorsunuz?’’ deyince alkış aldı.

Taraf, 08.03.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız