Avrupa Birliği > Yunan trajedisi gölgesinde AB zirvesi

Yunan trajedisi gölgesinde AB zirvesi
Yunanistan'ın yaşadığı borç krizinin gölgesinde bugün başlayan AB zirvesinde liderlerin tek para birimi euronun korunması gerektiğini vurgulamaları bekleniyor.

Ancak BBC'nin Avrupa editörü Gavin Hewitt, Yunanistan parlamentosunun gelecek hafta zorlu kemer sıkma önlemlerini onaylamasına dek yapılacak pek birşey bulunmadığına işaret ediyor.

AB, Yunanistan'ın 28 Temmuz'ta vergi artışları ve kamu harcamalarında kesintilerle sağlanacak 28 milyar euro tutarındaki 5-yıllık tasarruf paketini onaylamasını umuyor.

Yunanistan bu önlemleri onaylamadığı takdirde, 110 milyar euroluk kurtarma paketinin ikinci bölümünü alamayacak.

Birçok ekonomist, Yunanistan'ın temerrüdünün er ya da geç kaçınılmaz olduğuna inanıyor ve bunun da euroya olan güveni sarsacağını düşünüyor.

Zirvede, İngiltere Başbakanı David Cameron'un, geçen yıl Yunanistan'a sağlanan kurtarma planına katkıda bulunmayan İngiltere'nin, ikinci kurtama planına da karışmamasında ısrar edeceği belirtiliyor.

Bu arada Yunanistan'daki işçi sendikaları gelecek hafta parlamentonun tasarruf önlemlerini oylamasına denk gelecek şekilde, 2 gün süreli genel greve gidilmesi çağrısında bulundu.

Mülteci sorunu da gündemde
 

İki gün sürecek olan AB zirvesinde, mülteci sorunları da gündeme gelecek.

Bu yıl Kuzey Afrika'dan kaynaklanan mülteci akını ardından AB içinde uygulanan açık sınır politikasının, olağanüstü koşullarda askıya alınıp alınmaması ele alınacak.

AB Liderlerinin ayrıca Hırvatistan'ın AB üyeliğini desteklemesi ve üyelik tarihini saptaması da bekleniyor. Bu tarihin 2013 Temmuz'u olacağı tahmin edilmekte.

'Yunan krizi kolay bitmeyecek'
 

Euro bölgesi bakanları, Yunanistan'ın Birlik'ten büyük bir yardıma daha ihtiyaç duyacağı inancında. Pazar günü, Yunanistan'a 2014 yılına dek gereken desteği sağlayacak 120 milyar euroluk ikinci kurtarma planını üzerinde anlaşma sağlanmıştı.

BBC'nin Hardtalk programına katılan Fransız Dışişleri Bakanı Alain Juppe, "AB üyeleri arasında, son 50 yılda yapılanları korumak için çok güçlü bir kararlılık içinde olunduğunu" söyledi.

Juppe, "Başka bir şansımız yok. Euro bölgesi ortadan kaybolursa AB'nin kendisi tehlikeye girmiş olur. Böyle birşeye izin veremeyiz." dedi Yunanistan'un temerrüdü gibi birşey olmayacağını vurguladı.

Eski Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt da, BBC'ye verdiği mülakatta, Yunanistan krizinin, 17 ülkeden oluşan euro bölgesi içinde daha yakın bir ekonomik birlik kurulması için fırsat yarattığını söyledi.

Halen Avrupa Parlamentosu'nda liberal blok başkanlığını yürüten Verhofstadt, "Parasal birliğin yanısıra bir ekonomik birlik de oluşturmak zorundalar. Zira tek başına parasal birlik işe yaramıyor." dedi.

Verhofstadt, sözlerini,"Bir parasal birlik içinde 17 farklı hükümet, 17 farklı strateji, 17 farklı borsa bulunması sistemi işlemiyor. Başka bir seçenekleri yok. Belki bugün böyle bir seçim yapacak durumda değiller ama, ben, Yunan krizinin sona ermeyeceğine son derece eminim." şeklinde sürdürdü.

BBCTurkish.com, 23.06.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız