Avrupa Birliği > Alman vekil: Türkiye, AB ülkelerine ortak yönlerini anlatması gerekiyor

Alman vekil: Türkiye, AB ülkelerine ortak yönlerini anlatması gerekiyor
Almanya'nın Delmenhorst kenti Hıristiyan Demokrat Parti Eyalet Milletvekili Swantje Hartmann, "Uyum sorununu çözmek için birbirimizi tanımak gerekiyor. Türkiye'nin, AB ülkeleri ile ortak yönlerini anlatması gerekiyor." dedi.
 

Şanlıurfa Belediyesi'nin davetlisi olarak "Avrupa'da Urfa Turizminin Yeri " konulu panele katılmak üzere kente gelen Avrupa'nın değişik ülkelerinden 10'u Türk, 2'si Almana milletvekilinden oluşan heyet, olumlu izlenimlerle ülkelerine döndü. Bu milletvekillerinden biri de Almanya Hristiyan Demokrat Parti Milletvekili Swantje Hartmann. Hartmann, Urfa'ya gelip çok kültürlülüğü gördükten sonra kafalardaki önyargılı resimlerden ziyade, insanların birbirini tanımasıyla Avrupa Birliği ile Türkiye'nin uyum sorununun çözüleceğine inanmaya başladığını aktardı.

Hartmann, Şanlıurfa'da bulunduğu süre içerisinde kentteki çok kültürlülüğün barış ve hoşgörü içerisinde yaşamasından etkilendiğini dile getirdi. Hartmann, 12 bin yıllık tarihi geçmişi olan bir şehirde bulunmaktan çok büyük haz duyduğunu anlattı. Türkleri Almanya'da tanımanın başka, Türkiye'de tanımanın başka olduğunun altını çizen Hartmann, 12 bin yıllık tarihi geçmişi olan Şanlıurfa'da, birçok medeniyetin yaşamış olmasının AB ülkeleri için de ortak bir tarih ve ortak bir yön olduğunu söyledi.

Hartmann, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde, AB ülkelerinin temsilcilerine Türkiye ile ortak yönlerini anlatmasının, bu bağlamda çok önemli bir etken olacağını aktardı. Hartmann, şöyle konuştu:

"Almanya'da gündemde olan iki konu var. Benim ilgilendiğim iki konu bu.

Birincisi, Almanya'da yaşayan yabancı insanların uyum sorunu. Diğeri de Türkiye'nin AB ilişkileridir. Bunlar Almanya'da uzun süredir tartışılmakta. Bu sorular uzun süredir beni de meşgul ediyor. Ancak Urfa'ya geldikten sonra buradaki çok kültürlülüğü gördükten sonra şuna inanmaya başladım. Uyum sorununu çözmek için birbirimizi tanımamız gerekiyor. Kafalarda var olan ön yargılarla, resimlerle değil. Birbirimizi gelip görüp, yaşayıp tanımak gerekiyor. Beni Urfa'da çok etkileyen, ilgimi çeken ortak tarihimizin olmasıdır. Urfa'yı gezdik gördük. 12 bin yıllık geçmişi olan bir Urfa'dan bahsedildi burada.

Buradan hareketle, bu bana, ortak yönlerimiz nedir buna yönelmemiz gerektiğini gösterdi. Bu soruya cevap verirsek ortak yönlerimiz nedir sorusunun içini doldurursak, o zaman uyum konusunda Almanya'da ve AB ilişkileri konusunda da çok ileri adımlar atacağımıza inanıyorum. Ben Almanya'da çok az sayıda Türk kökenli insan tanıyorum. Fakat Türk kökenli insanları Almanya'da tanımak başka. Türkiye'ye gelip burada bulunup tanımak başka. Urfa'nın kültürünü tanıtmak için ne gelirse yaparım ve yapacağım da. Ben buna varım. Daha çok insanların buraya gelmesini sağlamak için yapabileceğim her şeyi yaparım. Umarım Urfalı insanlar da buradaki güzellikleri korurlar ve sahip çıkarlar. Ben bunları burada yaşayabildiğim için çok mutluyum."

Zaman, 28.03.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız