Avrupa Birliği > Venedik’ten yargı reformuna tam destek

Venedik’ten yargı reformuna tam destek

Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Genel Sekreteri Thomas Markert, Türk hükümetinin Anayasa ve yargı reformlarına destek verirken, “Öncelikle yargının tarafsızlığı şarttır.

Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Genel Sekreteri Thomas Markert, Türk hükümetinin Anayasa ve yargı reformlarına destek verirken, “Öncelikle yargının tarafsızlığı şarttır. Halbuki siyasi konularda mahkemeler taraf tutabilmektedirler” uyarısını da yaptı. Markert, “Başkanlık sistemi için şimdilik yeterli nedenler göremiyoruz” dedi. AB Haber’e göre, Türkiye- AB 66.Karma Parlamento Komisyonu toplantısında konuşan Thomas Markert, Avrupa Konseyi konularının en başında Anayasa değişikliklerinin geldiğini belirtirken, “Yargı konusu, HSYK ve yargı reformu ciddi konulardır. Bu reform çok önemlidir. Yapılan bu reform Avrupa standartlarına uygundur” dedi.

Genel Sekreter, yargıya yönelik değişikliklere destek verdiği konuşmasında şu eleştirilere de yer verdi: “Öncelikle yargının tarafsızlığı şarttır. Halbuki siyasi konularda mahkemeler taraf tutabilmektedirler. Çok şüpheli suçluların salıverildiği oldu. Çünkü bunlar 10 yıllık sürelerini doldurdular. Avrupa’da da önemli davalar yüksek yargıya yansıtılırlar. Halbuki Türkiye’de durum ayrı. Birçok dava yüksek yargıya havale ediliyor, yığılmalar oluyor. Avrupa da yargı organları meclis tarafından seçilir.”

 

Bölge mahkemeleri zaruri

Markert, Anayasa değişikliği ve yargı reformlarına ilişkin konuşmasında, “Türkiye’de yapılan reformla üye sayıları da arttırarak yapıldı. Şu anda yeni düzenlemeyle HSYK daha iyi bir rol aldı. Yargıda denetim HSYK tarafından yapılır. Türkiye’de her mahkeme ayrı bir kurum gibidir. Onun için yargıyı denetleyen organ yok. İstinaf mahkemelerinin kurulması zaruret halini aldı” ifadelerine yer verirken istinaf mahkemelerinin üst mahkemelerin yükünü hafifleteceğini ayrıca insan hakları ihlal edilirse Anayasa Mahkemesi’ne başvurulabileceğini ve bu durumun Avrupa’da da böyle olduğunu belirtti.

Muhalefetin yapılan reformlarda hükümetin art niyetli olduğunu düşündüğünü ancak metin okununca bunun böyle olmadığını söyleyen Genel Sekreter “Yeni ve demokratik bir Anayasa şart” dedi.

Taraf, 23.02.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız