Avrupa Birliği > AB ile vize nikâhı 24 şubatta

AB ile vize nikâhı 24 şubatta

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine Türk vatandaşlarının vizesiz girebilmesi için bir süredir çalışmalar yapan Dışişleri Bakanlığı, AB ile masaya oturdu.
 

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine Türk vatandaşlarının vizesiz girebilmesi için bir süredir çalışmalar yapan Dışişleri Bakanlığı, AB ile masaya oturdu. AB ‘kolay vize uygulaması’ için Türkiye’ye, Türkiye sınırlarından AB ülkelerine giden göçmenlerin geri kabul edilmesi konusunda şart koşarken, Türkiye de vize ücretlerinin düşürülmesini, vatandaşlara vize kolaylığı sağlanmasını ve bekleme süresinin kısaltılmasını talep etti. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre her konuda uzlaşan Türkiye ile AB, 24 şubatta imza töreni yapacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Karadağ ve Bosna’ya yapacağı ziyaret öncesinde kamuoyuna şu müjdeyi verdi: “Türk vatandaşlarının AB ülkelerine rahatça girebilmeleri için çok ısrarcı olduk. Bu aşamada artık Türkiye ve AB arasında vize muafiyeti müzakerelerinin başlaması önünde bir engel kalmadı.”

Türkiye ile AB arasında Türkiye üzerinden AB’ye giriş yapan göçmenlerin ‘geri kabulüne’ ilişkin antlaşma imzalanmadan önce AB Konseyi ile müzakereler başlayacak.

 

Mültecilere sığınma hakkı

Müzakerelerde Türkiye üzerinden AB ülkelerine giden göçmenler ve yasadışı yollarla AB’de bulunanlar Türkiye’de mülteci olarak kalma hakkını elde edecek. Antlaşmada yer alan bir diğer husus ise, daha önce Türkiye üzerinden AB ülkelerine geçmiş ve Türkiye’ye sığınmacı olarak müracaat etmiş fakat müracaatı reddedilmiş kişilere de sığınmacı olma hakkı tanıyacak olması. Dışişleri yetkilileri bu maddenin esnetilmesi konusunda AB üyelerine öneride bulunacağını, öneri kabul edilmezse antlaşmanın mevcut hali ile imzalanacağını bildirdi.

 

‘Hukukî düzenleme şart’

Taraf’a konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilciliği Sözcüsü Metin Çorabatır, “Geri iade antlaşması bir şekilde ülkelerini terk etmiş insanlara adil bir sığınma sistemi getirir, bu kişilerin sığındıkları ülkelerde sosyal ve sağlık hizmetlerine yasal düzenlemelerle daha hızlı faydalanması sağlanır. Ancak bu antlaşmanın AB tarafından da desteklenmesi gerekiyor” dedi. AB ve Türkiye arasında yapılan görüşmelerde geri kabul antlaşmasının kabul edilmesi halinde maliyetinde ortak şekilde paylaşılacağı konusunda uzlaşıldığını belirten Çorabatır, şöyle devam etti: “Fakat bu geri kabuller için gerekli olan hukuki düzenlemeler yapılmalı ve sığınmacı olmak için bu kişilerin nasıl müracaat edecekleri gibi hukuki düzenlemeler sorunsuz bir şekilde hazırlanmalıdır” dedi.

Taraf, 29.01.2011
 

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız