Avrupa Birliği > 'Türkiye’nin AB üyeliği en erken 10-15 yıl'

'Türkiye’nin AB üyeliği en erken 10-15 yıl'

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye konusunda çok sayıda çalışmaya imza atan İsviçre Merkezli Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü öğretim üyesi Ekonomi Profesörü Richard S. Baldwin, Türkiye’nin AB yolculuğu konusunda iyimser mesajlar vererek, bunun 10-15 yıl içinde gerçekleşebileceğini söyledi.
 

İstanbul’da düzenlenen Global Ekonomik Sempozyumu sırasında hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Baldwin, “Şu anda da Türkiye’nin üyeliği gündeme geldiğinde, göç sorunu tartışmaları başlıyor. Bence bu yanlış bir düşünce” dedi. 

Avrupa ile Türkiye’nin şu anda birbirinden uzak ve birbirine ilgisiz bir görüntü çizdiğine dikkat çeken Baldwin, bu durumun Türkiye’nin yakın zamanda üye olamayacağının göstergesi olduğunu ve Avrupa’yı etkisi altına alan borç krizinin bu duruma etki ettiğini belirtti.

 

Baldwin, “Hem Avrupa hem de Türkiye şu anda kendi işleriyle meşgul gibi görünüyor. Avrupa borç krizine eğilirken, Türkiye’de siyasi istikrarı koruma çabaları devam ediyor” dedi.

 

Baldwin, daha önceki yıllarda AB’nin genişleme sürecine yönelik makaleler kaleme almış ve 2005 yılında yazdığı bir makalede yaklaşık 72 milyon nüfusa sahip olan Türkiye’nin AB liderlerinin gözünü korkuttuğuna dikkat çekmişti.

 

GÜÇLENDİKÇE DAHA ÇEKİCİ GELECEK

 

Baldwin, Türkiye’nin son zamanlarda Batı’yla ilişkilerini azaltıp, daha çok doğu ülkelerle yakınlaşmasının gündemde olduğunu ancak bu durumun AB üyeliğine kesinlikle etki etmeyeceğini söyledi

 

AB’nin üyelik kriterleri içinde dış politikadan çok ekonomi politikalarına daha çok önem verdiğine dikkat çeken Baldwin, “Şu anda Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında yükselen bir isim. AB üyeliği için bu oldukça önemli bir gelişme. Çünkü ekonomisi güçlenen ve bölgesinde lider konuma yükselen bir ülke, Avrupa’ya daha çekici gelecektir” dedi.

 

Baldwin aynı zamanda Türkiye’nin Irak ve İran gibi ülkelerle yakınlaşmasının da üyelik açısından önemli bir kriter olduğunu söyledi. “Türkiye bu şekilde Avrupa’nın uzlaşmaya çalıştığı ülkelerle bağlarını güçlendirdiğinden, AB’ye fayda sağlayacak bir ülke konumuna yükseliyor. Daha önce de belirttiğim gibi, AB üyeliği için, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı’na sarıldığı fotoğraftan ziyade, ülke ekonomisinin GSYİH’sında yaşanan artış daha önemli” dedi.

 

TAVIR ETKİ EDİYOR

 

ABD merkezli ünlü düşünce kuruluşu German Marshall Fund, geçtiğimiz haftalarda yayımladığı raporda, Türkiye’nin Avrupa’dan soğuduğuna dikkat çekmişti.

 

Rapor, Türkiye’de AB üyeliğini destekleyenlerin oranında son 1 yılda yüzde 50 oranında bir düşüş yaşandığını ortaya çıkarmıştı.

 

Rapor hakkında değerlendirmelerde bulunan Baldwin, “Son zamanlarda, Avrupa’da göçmenler ve Müslümanlara yönelik alınan kararların, bu düşüşte etkili olduğunu düşünüyorum. Burka yasağı, Romanların sınır dışı edilmesi gibi gelişmeler, özellikle İslami kökenli Ak Parti’yi destekleyen kesimin Avrupa’dan soğumasında etkili olmuş olabilir” dedi.

 

Baldwing, Türkiye’deki ülkenin git gide İran’a benzemesinden endişe eden laik kesimin ise, AB üyeliğiyle birlikte, Ak Parti’nin bu yöndeki hareketlerinin önüne geçilebileceğine inandıklarına dikkat çekti. 

Hürriyet, 28.09.2010

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız