Avrupa Birliği > AB: Genişleme büyük başarı

AB: Genişleme büyük başarı

Avrupa Komisyonu birliğin genişleme stratejisine ilişkin değerlendirme raporunda, AB'nin doğuya doğru genişlemesinin ekonomik ve siyasi açıdan çok başarılı olduğunu bildirdi.

Bununla birlikte Komisyon süregiden ekonomik ve mali krizin AB içindeki birlik ruhu açısından yeni zorluklar ortaya çıkardığına işaret ederek, durumun edinimleri gölgelememesi gerektiğinin altı çiziliyor.

2004'teki genişleme hamlesinin beş yıldaki etkilerini değerlendiren rapor, aslında beklenenden erken yayımlandı.

Raporda, 2004 yılında çoğu Doğu Avrupa'dan olan 10 yeni ülkenin, bunu takiben 2007'de Romanya ve Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'ne üye olmasının, bu ülkelerde yaşam koşullarının iyiye gitmesini sağladığı, eski üyeler açısından ise ihracat ve yatırım olanaklarını çeşitlendirdiği kaydediliyor.

Rapora göre, 1999 rakamlarına göre yeni üyelerde gelir düzeyi eski üyelerin gelirinin yüzde 40'ından yüzde 52'sine yükseldi.

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in ifadesiyle, genişleme, Avrupa için istikrar çıpası ve demokrasi ve hukukun üstünlüğünün lokomotifi.

Genişleme dalgası ardından, Avrupa Birliği şimdi dünyanın en büyük ekonomik bölgesi.

Yarım milyarlık nüfusu ile Avrupa Birliği, şimdi dünya üretiminin yüzde 30'unu sağlıyor.

Komisyon'un ekonomiden sorumlu İspanyol üyesi Joaquin Almunia, AB'nin yarattığı değişime kendi kişisel deneyimlerinin de iyi bir örnek olduğunu belirtiyor.

Almunia, "Hayatımın ilk yarısında bir dikta yönetimi altında yaşıyordum. Dolayısıyla AB üyesi olmak isteyen ve bunu 2004'te başaranların içinde bulunduğu durumu çok iyi anlıyorum" dedi.

Almunia, "hiç bir krizin bu tartışılmaz başarıyı gölgelemesine izin vermemeliyiz. Böülnmüş halde hiç bir şey başaramayız" dedi.

Her iki yetkili de raporu sunarken, hem eski üyeler hem de katılan yeni üyeler arasındaki ticaret hacminin arttığına dikkat çektiler.

Ekonomik krizin etkisiyle son dönemde ulusal yönetimler ülkelerinin zordaki sektörlerine destek verme eğiliminde.

Ancak bunun AB'nin dengeli ve adil rekabet ilkelerinin ihlali olabileceğinden ve AB entegrasyonunun temel taşı olan tek pazar ilkelerini baltalayabileceğinden endişe ediliyor.

Özellikle gelir düzeyi daha düşük olan ülkeler, fabrika ve bankalarına milyarlar aktaracak kaynağı bulunan daha zengin ülkelerde korumacı eğilimlerin yükselişte olmasından endişeli.

Bu kaygıları görüşmek amacıyla dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti 1 Mart'ta bir acil durum zirvesi düzenliyor.

Kriz üye ülkelerde, yeni bir genişleme hamlesi fikrinin de rağbet görmemesine yol açıyor.

BBCTurkish.com, 20.02.09

 

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız