Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Sisi, anti IŞİD koalisyonuna destek verdi

 Sisi, anti IŞİD koalisyonuna destek verdi
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, ABD'nin IŞİD militanlarına karşı başlattığı savaşa destek verdi, ancak ABD Başkanı Barack Obama'ya radikal İslamcılığa karşı mücadelenin, Irak ve Suriye'nin ötesine genişletme çağrısında bulundu.

Haziran'da cumhurbaşkanı olmasından bu yana ABD'de ilk kez röportaj veren Mısır'ın eski genelkurmay başkanı ayrıca Obama yönetimini, Ortadoğu'da sınırların değiştiği ve savaş tehdidiyle itikrarın arttığı dönemde bölgeden "ellerini çekmeleri" ihtimaline karşı uyardı.

Sisi, Libya, Sudan, Yemen ve Sina Yarımadası'ndaki terörist tehditlerinin de, Ortadoğu ve Batı'daki IŞİD tehlikesinin yansımaları olduğunu söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı, IŞİD ve diğer radikal örgütleri bertaraf etmek için askeri saldırılar kadar, ekonomik kalkınma, eğitim ve din hoşgörüsünün de önemli olduğunu savundu.

"Bölgede gizlenen tehlikeleri IŞİD'e indirgeyemeyiz, hepsi bir yapbozun parçası" ifadelerini kullanan Sisi, "Mücadeleyi IŞİD'i yok etmek ve kontrol altına almakla sınırlı tutamayız" dedi.

Manhattan'da bir otelde kalan Sisi, bölgenin önemli yeni liderleri için de adeta bir tanışma partisi hâline gelen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun bu haftaki yıllık toplantısına katılacak.

59 yaşındaki lider, cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasından bu yana Mısır'ın ekonomisini canlandırmak için enerji ödeneğinde kesintiye gitti, Müslüman Kardeşler üzerindeki geniş kapsamlı baskısını sürdürdü ve Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes için aracılık etmeye çalıiştı.

Başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere önde gelen Arap ülkeleri, bölgeyi 2010'un sonundan bu yana saran siyasi istikrarsızlığa bir çözüm bulmak için Sisi'nin yanında oldu.

Obama yönetimi, Kahire'nin demokratik ve basın özgürlüğü reformlarını ertelediği eleştirilerine rağmen, IŞİD'e karşı mücadelede Sisi'nin desteğini almak için uğraştı.

ABD, bu çabasını desteklemek için, Mısır'a, Sisi ve ordusunun Muhammed Mursi'yi devirmesinin ardından beklemeye aldığı 10 Apache tipi helikopteri göndermeye hazırlanıyor.

Sisi, ABD'nin IŞİD'e karşı mücadelesini desteklediğini dile getirdi ancak kendi hükümetinin, askeri olarak çok fazla müdahil olmasına karşı uyardı. ABD'li yetkililer, Mısır ordusunun Irak askerlerini terörle mücadele taktikleri konusunda eğitmesi ihtimalinden bahsetmişti.

Mısır lideri, IŞİD'le mücadelede en büyük rolü Irak ordusu ve Irak ve Suriye'ye yakın olan, özellikle Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Sisi, "Oluşacak koalisyonun fiziki varlığı orada. Birleşik bir koalisyon sembolü çok önemli" dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı ayrıca Mısır'ın Kahire'nin güvenliğini tehdit eden diğer unsurlara ve radikal İslam ile bağımsızl olarak mücadele hakkını saklı tutacağını kaydetti.

ABD'li yetkililer, geçtiğimiz ay Pentagon'a önden bilgi vermeden, Birleşik Arap Emirlikleri'nin uçaklarının Mısır'daki hava üslerini kullanarak Libya'daki İslamcı milislere üç hava saldırısı düzenlendiğine inanıyor.

Sisi saldırıları doğrulamasa da, hükümetinin Trablus'taki seçilmiş hükümetin iktidarda kalmasına yardımcı olmak için önemli bir rol üstlendiğini belirterek şöyle dedi:

"Trablus'daki hükümetin kendi ayakları üzerinde durmasına yardımcı oldu. Libyalılara ihtiyaçları olan fırsatları verdik."

Sisi ayrıca hükümetinin Mısır ekonomisini yeniden canlandırma planını detaylandırdı.

Kahire son aylarda Arap ülkeleri ve Batı'dan yabancı yatırım çekmek için uğraşıyor ve Sisi de pazartesi gününü iş adamları ve yatırımcılarla görülerek geçirdi.

Sisi ayrıca Kahire'nin parasal durumunda istikrar sağlamak için, yabancı yatırımı zorlaştıran bürokrasiyi azaltmaya çalıştığını söyledi.

Mısır lideri, "Mısır'da yatırımları daha cazip hâle getirmek için gerekli hukuki düzenlemeleri yapmaya çalışıyoruz. 'Yeni Mısır'a hoşgeldini' diyoruz" dedi.

Eski general, Mısır'ın El Cezire televizyonundan üç gazeteciye uzun hapis cezaları vermesinden ötürü karşı karşıya kaldığı eleştirilere karşı da hassas bir tablo çizdi.

Mısır'daki hukuki sistemin bağımsızlığına saygı duyulması gerektiğini savunan Sisi, ancak kendisi o sırada görevde olsaydı, bu davaların görülmesine izin vermeyecek olduğunu söyledi.

Sisi, "Eğer ben görevde olsaydım, sorun bu noktaya varmazdı. Onları ülkeden çıkarırdım" dedi.

wsj.com.tr, 23.09.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.