Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Merkel'in tek başına iktidar olamaması Türkiye için iyi haber

Merkel'in tek başına iktidar olamaması Türkiye için iyi haber
Almanya'da seçimlerden Başbakan Angela Merkel zaferle çıktı. Merkel ve partisi CDU, Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakmıyor. Peki Merkel'in güçlü bir başbakan olarak hükümeti kurması ikili ilişkileri nasıl etkiler? İşte yanıtı...

Almanya'da Başbakan Merkel ve partisi Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine sıcak bakmadığı biliniyor. Hıristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) şimdiye kadar savunduğu Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık teklifini de seçim programından çıkarmış, yerine Türkiye'yle sıkı işbirliğini seçim programına koymuştu. Başbakan Merkel, seçim programını tanıttığı basın toplantısında "İmtiyazlı ortaklık teklifinden vaz mı geçtiniz?" sorusuna, “Siz birisine bir teklif götürüyorsunuz. Karşı taraf devamlı 'hayır' derse, o zaman bu teklifin anlamı kalmaz” yanıtını vermişti.

GÜVENİLİR ORTAK

Seçim akşamı konuştuğumuz CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe, Türkiye'yle tarihi geleneksel iyi ilişkilerin devam edeceğini, Başbakan Merkel'in bu ilişkilerin güvencesi olduğunu söyledi. Ancak Merkel'in partisi CDU içinde her fırsatta Türkiye'yle müzakerelerin durdurulmasını isteyenlerin sayısı az değil.

KOALİSYON AVANTAJ

Fakat Başbakan Merkel'in tek başına iktidar olamaması Türkiye için önemli bir avantaj. Merkel ya Sosyal Demokrat Parti (SPD) ya da Yeşiller ile koalisyon kurmak zorunda. İki parti de Türkiye'nin AB üyeliğinden yana. Yeşillerli koalisyonda Türkiye'nin AB üyeliği daha hız kazanabilir.    

TEK BAŞINA İKTİDAR OLAMADI

CDU/CSU beş sandalyeyle mutlak çoğunluğu, tek başına iktidarı kıl payı kaçırdı. SPD, Sol Parti ve Yeşiller 319 sandalye ile mecliste çoğunlukta. Ancak birinci parti CDU/CSU çıktığı için hükümeti Başbakan Merkel kurmakla görevli.

Meclis'teki sandalye dağılımı
CDU/CSU: 311
SPD: 192
Linke: 64
Grüne: 63

Hürriyet, 23.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.