Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Mısır'da arabulucuk girişimleri başarısız oldu

Mısır'da arabulucuk girişimleri başarısız oldu
Mısır'da cumhurbaşkanlığı, krizin çözümüne yönelik uluslararası arabuluculuk çabalarının başarısız olduğunu duyurdu.

ABD’li senatör John McCain gelecek günlerde “çok kan dökülebileceğini” söyledi.

ABD’li senatörler John McCain ve Lindsey Graham, ordu desteğiyle yönetime gelen hükümete siyasi tutukluları serbest bırakmaları uyarısında bulundu.

Salı günü geçici Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed El Baradey, Başbakan Hazım Beblavi ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi ile görüşen senatörler ayrıca, 3 Temmuz’da devrilen Muhammed Mursi ile görüşülmesi çağrısı yaptı.

Senatörler, Müslüman Kardeşler’in siyasi kolu Özgürlük ve Adalet Partisi üyeleriyle de bir araya geldi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın uluslararası arabuluculuk çabalarının başarısız olduğu açıklaması öncesinde Amerikan televizyon kanalı CBS’e konuşan McCain, siyasi çözüme yönelik çabaların başarısız olması durumunda ülkenin “kan gölüne dönüşebileceği” uyarısında bulundu.

McCain, “Aman Tanrım, [durumun] bu kadar kötü olduğunu bilmiyordum. Bu insanlar kan gölünden yalnızca günler veya haftalar kadar uzakta” dedi.

ABD’li senatör, “Mısır’a barışın gelmesi için tek yol var, o da ana aktörler arasında müzakere ve uzlaşı sağlanması” diye konuştu.

'Darbe' ifadesi geçici yönetimin tepkisini çekti

McCain, Mısır’da barışın sağlanıp sağlanamayacağı yönündeki bir soruya “Bence sağlanamayabilir, böyle düşünmeseydim burada olmazdım, bence gelecek günler belirleyici olacak” cevabını verdi.

Senatör Graham ise, “Ben bir adım daha ileriye gideyim. Eğer bir şeyler değişmezse başarısız olunacak” diye ekledi.

McCain’in Mısır’da Mursi’nin devrilmesine, Obama yönetiminin aksine “darbe” ifadesini kullanması Mısır’ın geçici yönetiminden tepki çekti.

Mısır’ın geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, senatörlerin çağrısına “İç işlerine müdahale kabul edilemez” cevabını verdi.

Mansur’un sözcüsü Ahmed el Musalamani gazetecilere daha önce yaptığı açıklamada ‘dış baskının uluslararası standartları aştığını’ söylemişti.

Resmi yetkililerin görüşlerini aktaran devlet gazetesi El Ahram, hükümetin ‘yabancı arabulucuların çabalarının başarısız olduğu’ yönünde açıklama yapacağını duyurdu.

Gazete, ‘seçimlerin yapılacağı dokuz aylık süre zarfı içinde geçici yönetimin kendi yol haritasını izleyeceğini’ belirtti.

Senatörlerin çağrısına Müslüman Kardeşler de tepki gösterdi.

'Gıda yardımı yapılsın'

Hasan el Prince, ABD’nin ‘darbe liderlerinin batan gemiden kaçırmaya çalıştığını’ söyledi.

Avrupa Birliği, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden heyetler de, Mısır’daki krizin çözüm çabalarına destek vermek için ülkede.

Mısır’da ordunun, Kahire’de oturma eylemi yapan Müslüman Kardeşler üyelerine müdahale edip şiddeti körükleyeceği endişesi büyüyor.

BBC’ye konuşan ABD’li senatör Robert Casey ise, ABD’nin Kahire’deki demokratik kurumların sürdürülebilirliği için Mısır’a askeri yardım yapması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Güvenlik Çalışma Grubu üyesi Senatör Casey, ABD’nin gıda gönderilmesi gibi Mısır halkına doğrudan yardım etmesi gerektiğini ifade etti.

Hafta içinde, geçici hükümetin oturma eylemlerinin sona ermesi halinde gözaltındaki Müslüman Kardeşler liderlerini serbest bırakmaya hazırlandığı haberleri çıkmıştı.

Fakat cumhurbaşkanlığı danışmanı böyle bir teklifin yapılmadığını belirtip bu iddiaları yalanladı.

BCTurkish.com, 07.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.