Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Suriye jetleri ‘Halep’i bombalıyor’

Suriye jetleri ‘Halep’i bombalıyor’
Muhalifler, Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’te ellerinde tutukları bölgelerin hükümet güçleri tarafından bombaladığını öne sürüyor.

Halep Kalesi’nin yakınlarında bulunan Maadi ilçesi merkezine yapılan bombalama sonucunda aynı aileden üç çocuğun da aralarında bulunduğu sekiz kişinin öldüğü bildiriliyor.

Gece boyunca çeşitli bölgelerde isyancılarla birlikler arasında çatışmalar yaşandı.

Haber, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi vermesinin hemen öncesinde geldi; Brahimi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve kimi muhalif isimlerle görüşmeler yapmıştı.

BM kayıtlarına göre, Mart 2011’de hükümet karşıtı ayaklanmaların başlamasından bu yana Suriye'de 20 binden fazla kişi öldü.

Ateşkes çağrısı

Muhalif bir örgütleme olan Yerel Koordinasyon Komiteleri bugünkü çatışmalarda 15’i Halep’te olmak üzere toplan 24 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Açıklamada, savaş uçaklarının Maadi’de iki binayı vurduğu ileri sürüldü ve yıkıntılardan 8 kişinin cesedinin çıkarıldığı ve enkazın altında da kalanlar olabileceği belirtildi.

İnternet üzerinden yayımlanan bir videoda kurtarma çalışmaları görülüyor.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de, batıdaki Cemiliye, Bostan El Kasr, Furkan ve Zebadiye kentlerinde de gece boyunca çatışmaların alevlendiğini iddia ediyor.

Örgüt, ordunun Marcah ve Tarık El Bab’de bulunan isyancıların konuşlandığı noktaları bombaladığını söylüyor.

BM Elçisi Brahimi Cumartesi günü meseleyi BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüştü ve ikili “çatışmaların bölgedeki barışı ve istikrarı giderek daha fazla tehdit ettiği” konusunda hem fikir olduğunu belirtti.

Ban ve Brahimi, dünya liderlerinin BM Genel Kurulu’nun yıllık toplantıları nedeniyle bu hafta New York'ta toplanıyor olmalarının, Suriye’deki kriz koşullarını ele almak için fırsat sunacağını da eklediler.

Sivil muhalefetin çağrısı

BM kayıtlarına göre 260 bin Suriyeli komşu ülkelere sığındı, 1,2 milyon kişinin ise ülke içerisinde yer değiştirdiği ve 2,5 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı olduğu düşünülüyor.

20 muhalefet partisinin liderleri Şam’da bir konferans düzenledi.

Konferansta katılımcılar Beşar Esad’ın iktidarının barış içerisinde sonlandırılması çağrısı yaptı.

Suriye Kurtuluş Konferansı’nın düzenleyicilerinden Raca el-Nasır ateşkes çağrısında bulundu ve “ateşkes, radikal politika değişiklilerini garantileyecek, mevcut rejimi sona erdirecek ve gerçek bir demokrasi sağlayacak siyasi bir süreç için yolu açabilir” dedi.

El-Nasır’ın çağrısı Özgür Suriye Ordusu tarafından “uluslararası toplumu 'ortada görüşülebilecek bir durum olduğu' yanılgısına düşürecek saçma bir plan” olarak nitelendi ve reddedildi.

BBCTurkish.com, 24.09.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.