Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Google'dan çok farklı bir harita

Google'dan çok farklı bir harita
Google, dünya genelinde yapılan hafif silah ve mühimmatın ticaretini gösteren interaktif bir harita hazırladı. Birçok istatistik sunan harita 1992-2010 yılları arasında yapılan küresel silah ticaretine mercek tutuyor.

Google Creative Lab ve Brezilya merkezli Igarape Enstitüsü’nün ortak projesi olan küresel silah ticareti haritası için istatistiki bilgileri Norveç’in Oslo Barış Araştırma Enstitüsü (PRIO) sağladı. PRIO, 250’den fazla ülke ve bölgede, silah ticaretinin gerçekleştiği bir milyon ticaret noktası hakkında bilgi verdi.

Google’ın silah ticareti haritası kullanılarak, ülkelere göre silah ithalatı ve ihracatı görülebiliyor. Ayrıca, 1992-2010 yılları arasında yapılan ticaret sonucunda ülkelerin ne kadar harcama yaptığı ve gelir elde ettiği de görülebiliyor. Verilen rakamlar, sivil ve askeri alanda ‘hafif silahlar’ için yapılan harcamayı kapsıyor. Google bu silahları tabanca, tarruz tüfeği ve hafif makineli tüfek olarak tanımlıyor. Google, dünya genelindeki hafif silahların üçte ikisine denk gelen 650 milyon silahın, siviller tarafından alındığına dikkat çekti.

Sadece ABD’ye ait rakamlara bakıldığında, 1992 ve 2010 yılları arasında ciddi bir değişim olduğunu görülüyor. 1992’de ABD’de ithalat ve ihracat sırasıyla 272 ve 455 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2010 yılında aynı rakamlar 955 milyon dolar ithalat ve 606 milyon dolar ihracat olarak gerçekleşti.

EN ÇOK HARCAMAYI SİVİLLER YAPIYOR
Forbes dergisinin yaptığı incelemeye göre, ABD’yapılan hafif silah ticaretinin yarım milyar dolardan fazlası sivillerin yaptığı alışverişe gidiyor. İhracat rakamlarına bakıldığında ise başı çeken müşteriler 151 milyon dolarla Brezilya, 92 milyon dolarla Rusya, 46 milyon dolarla İsrail ve 45 milyon dolarla Güney Kore.

Verilen rakamlar ne kadar büyük görünseler de, buzdağının görünen ucunu temsil ediyor. Igarape Enstitüsü, haritanın hazırlanmasında kullanılan bilgilerin eksik olduğunu belirtti. Enstitünün belirttiği eksiklerden bazıları şunlar:

-Gelişmiş olan ülkelerden, gelişmekte olan ülkelere yapılan silah ticaretinin denetlenmesi ve kontrolü yetersiz,

-Silah ticareti hakkında hazırlanan raporlar yetersiz ve eksiklerle dolu,

-Özellikle Çin, Kuzey Kore, İran, Orta Asya ülkeleri ve Sahraaltı Afrikası’ndaki ülkelerde gerçekleşen silah ticareti hakkında çok az bilgi mevcut.

Igarape Ensititüsü, tüm bunların yanında, mevcut bilgilerin yasa dışı ticareti veya yeniden transfer edilen silahları kapsamadığına dikkat çekti. Google, bu yaz başında Meksika’daki uyuşturucu kartelleriyle mücadele kapsamında halkı bilinçlendirmek ve iletişimi artırmak amaçlı bir proje planladığını duyurmuştu. Meksika’daki uyutuşturucu savaşlarında 2006’dan bu yana 60 bine yakın insan öldü.

Google’ın küresel silah ticareti rakamlarını gösteren haritasına bu linkten ulaşılabilir: http://workshop.chromeexperiments.com/projects/armsglobe/

Google küresel silah ticaretini “görüntüledi”
Google’ın son projelerinden biri, dünya çapında 1992-2010 yılları arasında yapılan silah ticaretini görüntülemek.

250 ülke ve bölgeye giren ve çıkan hafif silahların görüntülenmesi projesi, Norveç merkezli Oslo Barış Araştırma Enstitüsü’nün inisiyatifiyle gerçekleştirildi.

Oslo Barış Araştırma Enstitüsü tarafından sağlanan veriler, Google'ın tasarım ekibi tarafından bir araya getirildi. Çalışmaya ayrıca Brezilya merkezli Igarape Enstitüsü de katkı sundu. Bireysel silahlanma tartışmalarında işlevsel olan haritada, her ülkenin "hafif silahlar" olarak bilinen alandaki ihracat ve ithalat rakamları ortaya konuluyor.

Bir milyondan fazla veriyle hayata geçirilen yeni uygulamada isteyen hangi ülkeye nerelerden silah akışı olduğunu, senelerine göre görüntüleyebiliyor.

18 YILDA ÇARPICI DEĞİŞİM

Haritada en dikkat çekici ülkelerin başında Türkiye bulunuyor. 1992'de yalnızca 2.5 milyon dolar tutarında ihracat yapılırken, 2010 yılında aynı rakam 75 milyon dolara ulaşıyor. 1992'de 16 milyon dolar hafif silah alımına harcayan Türkiye'nin 18 yılda ithalatı yalnızca 11 milyon dolar artış kaydediyor.

Türkiye'nin hafif silah ve mühimmat sattığı pazar ise oldukça geniş. Latin Amerika ülkelerinden, Afrika'ya, Orta Asya'dan Baltık ülkelerine kadar pek çok pazara Türk firmaları girmiş durumda.

ABD'DE SİLAHLANMA TIRMANDI

Google'ın sunduğu verilere göre 1992'den 2010 yılına kadar ABD hafif silah ve mühimmat satışında, Türkiye'nin aksine ithalatçı ülke haline geliyor. Silah ithalatı bu süre zarfında 272 milyon dolardan 955 milyon dolara ulaşırken, ihracat 455 milyon dolardan, 606 milyon dolara ulaşıyor.

Dünyadaki hafif silahların dörtte üçünün sivillerin elinde bulunduğunu gösteren uygulama bireysel silahlanmanın ulaştığı boyutları gösteriyor. Verilere göre, dünya çapında sivillerin elinde 650 milyon silah bulunuyor.


 

Hürriyet, 20.08.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.