Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Rusya ve Çin’e bedel ödetelim

Rusya ve Çin’e bedel ödetelim

Suriye’nin Dostları, BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırımlarının arttırılması çağrısı yaptı. Clinton, Rusya ve Çin’e tepki gösterdi: Esed’e desteğin bedelini ödemeliler

 

Suriye’nin Dostları temas grubunun üçüncü toplantısı dün Fransa’nın başkenti Paris’te, Suriyeli muhaliflerin ve 107 ülkenin temsilcisinin katılımıyla düzenlendi. ABD ve Avrupa ülkelerinin öncülüğündeki toplantıda taraflar, başta ülke içindeki aktivistlere destek için telekomünikasyon materyelleri sağlanması olmak üzere Suriyeli muhaliflere yardımların büyük ölçekte arttırılmasında karar kıldı. Grup ayrıca BM Güvenlik Konseyi’nde daha ağır ve kapsamlı yaptırım kararları alınması gerektiğini vurguladı.

 

Davutoğlu: Esed sonrasına hazırlanalım

Toplantıda söz alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Tunus’taki ilk toplantıya katılan ülke sayısının 74, İstanbul’daki toplantıya ise 83 ülkenin katıldığını hatırlatarak, Paris’e 107 ülkenin temsilcisini göndermesini “Suriye yönetimi giderek uluslararası camiadan tecrit ediliyor” diye yorumladı. Şam yönetiminin meşruyetini kaybettiğini yineleyen Davutoğlu “Esed sonrası dönemin hazırlıkları her alanda vakit geçirilmeden başlamalı. Etkili bir geçiş hükümeti bir an önce işbaşına gelmeli” dedi. Davutoğlu ayrıca Suriye’nin Dostları grubunun bir sonraki toplantısının New York’ta BM Genel Kurulu’nda yapılması çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Clinton ise Rusya ve Çin’in, “Esed rejimini destekledikleri için bir bedel ödemeleri gerektiğini” söyledi. Clinton gerekirse kuvvet kullanılmasına hukuki zemin hazırlayan BM Şartı’nın 7. maddesi kapsamında bir tezkere çıkarılması çağrısı yaparak “değişimin tek yolu burada tüm ülkelerin temsil edilmesi. Rusya ve Çin’in tutumu artık hoşgörülemez” dedi. Rusya’nın Clinton’ın açıklamalarına tepkisi gecikmedi. Clinton’ın sözlerine “uygunsuz” yorumunda bulunan Rusya’nın Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov yaptığı basın açıklamasında Moskova’nın Esed rejimine destek vermediğini vurgulayarak, “Beşşar Esed rejimine destek verdiğimiz yönündeki iddiaları reddediyoruz. Konu bir kısım politikacılara destek sağlanması değil. Sorunun normal, siyasi yollarla çözüme kavuşması için çalışıyoruz” dedi. Toplantıda, Suriye’nin Dostları buluşmasının dördüncü ayağının Fas’ta yapılmasına karar verildi.

 

Emevi Camii çevresinde çatışma

Öte yandan Suriye’de çatışmalar da giderek yayılıyor. Şam’ın merkezi mekanlarından Emevi Camii yakınlarında dün gösterileri dağıtan güvenlik güçleriyle bazı silahlı muhalifler arasında çatışmalar yaşandı. Bu arada Suriye ordusunun İdlib yakınlarında bir süredir muhalif Hür Suriye Ordusu’nun kontrolünde bulunan 70 bin kişilik Han Şeyhun kentinde kontrolü yeniden ele geçirdiği belirtiliyor.

Bu arada BM İnsan Hakları Konseyi, Suriyeli yetkililerin şiddet eylemlerini, devam eden katliamlarını ve sivilleri ayrım gözetmeksizin hedef almalarını “güçlü bir şekilde” kınadı. Türkiye ve ve ABD tarafından 47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi’nin 20. oturumuna sunulan “Suriye’de İnsan Hakları Durumu” konulu karar tasarısı; Rusya, Çin ve Küba’nın üç ret oyuna karşı 41 olumlu oyla kabul edildi.

 

Yakın dostu Paris’e kaçtı

Firar etmesi büyük ses getiren, Suriye’de devlet başkanını korumakla görevli Cumhuriyet Muhafızları üyesi tuğgeneral Menaf Tlas, Türkiye üzerinde Paris’e sığındı. Beşşar Esed’in de dostu olduğu söylenen eski Savunma Bakanı’nın oğlu Tlas’ın, yakın çevresine “Rejim ülkeyi cehenneme sürüklüyor. Esed’in yerinde olsaydım ya Atatürk gibi yapardım ya da ayaklanma başladığı ikinci ay istifa ederdim” dediği belirtiliyor. Başta Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius olmak üzere Paris’te toplanan liderler Tlas’ın firar etmesini memnuniyetle karşıladı. Birçok uzman, Humus yakınındaki Rastan köyünden bir Sünni olan Tlas’ın geçiş sürecinde rol oynayabileceğini öne sürdü. Ancak Tlas’ın rejime çok yakın bir isim olduğunu belirteren aktivistler ise onun gibi isimlerin geçiş hükümetinde yer alabilme ihtimaline karşı çıkıyor.

Taraf, 07.07.2012

Clinton’dan sert uyarı
Paris’te düzenlenen Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya ve Çin’i Suriye konusunda çözümü engellemekle suçladı.

Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya ve Çin’den Suriye ihtilafında çözümü daha fazla engellememelerini istedi. Clinton, “Süreci kesintiye uğrattıkları için Rusya ve Çin bedel ödemek zorunda kalacak, buna daha fazla hoşgörü gösterilemez” dedi. Bir süre önce Cenevre'deki Suriye zirvesinde kabul edilen 6 maddelik anlaşmanın uygulamaya konulması için BM Güvenlik Konseyi'nin devreye girmesini isteyen Clinton, planın uygulamaya geçirilmemesi halinde bunun yaptırım da dâhil olmak üzere bazı sonuçları olması gerektiğini söyledi.

Toplantıya katılan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da şu ana kadar yaklaşık 16 bin kişinin hayatına mal olan Suriye’deki çatışmaların artık ‘katlanılamaz’ bir noktaya geldiğini ifade ederek, BM Güvenlik Konseyi’nin ülkede şiddetin son bulması için olabildiğince hızlı şekilde gerekli tedbirleri alması gerektiğini, Annan’ın planının bu konudaki en güvenilir araç olduğunu dile getirdi. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan tarafından hazırlanan barış planı, ülkede yönetimi iktidar ve muhalefet kanadından temsilcilerin katıldığı bir geçiş hükümetinin devralmasını öngörüyor.

Gözler yeniden BM Güvenlik Konseyi'nde

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevini bırakmasını isteyen 100 dolayında Batılı ve Arap ülkelerinin temsilcilerinden oluşan Suriye Halkının Dostları Grubu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yeni bir yaptırım kararı hazırlanmasının önünü açmaya çalışıyor. Çin ve Rusya ise toplantıya katılmamayı tercih ediyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi her iki ülke de Güvenlik Konseyi’nde Şam yönetimine yönelik yaptırım kararı alınmasını veto etmişti.

dw.de, 06.07.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.