Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > On milyarlarca 'Dünya' olabilir

On milyarlarca 'Dünya' olabilir
Bilim adamları, sadece Samanyolu galaksisinde on milyarlarca Dünya benzeri kayaç gezegen bulunabileceğini belirtiyor. Peki, bu gezegenlerde insanların yaşaması mümkün mü?

Evrende hayat var mı yok mu? Bilim adamları yıllardır bu soruya yanıt arıyor. Teknolojideki son gelişmeler ise insanoğlunu bu sorunun yanıtına giderek daha fazla yaklaştırıyor.

Samanyolu galaksisinde inceleme yapan bilim adamları, sadece galaksimizde, yaşamaya elverişli on milyarlarca kayaç gezegen olabileceğini belirtiyor.

 

Hayata olanak tanıyacak sıcaklığa ve suya sahip gezegen sayısının oldukça fazla olduğu düşünülüyor.

Fransa'nın Grenoble kentindeki Gezegenbilim ve Astrofizik Enstitüsü'nden bilim adamları, Samanyolu galaksisinde sıklıkla görülen 160 milyar civarındaki kızıl cüce yıldızının yaklaşık yüzde 40'ının yörüngesinde, "Süper Dünya" bulunduğunu bildirdi.

Gökbilimciler, bu nedenle hayata olanak tanıyacak sıcaklığa ve suya sahip gezegen sayısının da oldukça fazla olduğuna vurgu yaptı.

Radyasyon tehlikesi

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO), kızıl cüce olarak bilinen bu gökcisimlerinden sadece 102'sinin incelenmesi sonucu, dokuz adet “Süper Dünya” bulunduğunu açıkladı. “Süper Dünya” olarak adlandırılan gökcisimleri, yüzeyinde suyun var olabileceği ve sıcaklığın da hayat için elverişli olduğu kayaç gezegenler.

Ancak kızıl cücelerin çevresinde bu kayaç gezegenlerin dönüyor olması, hayat için uygun yerler olması gerektiği anlamına gelmiyor. Astronomlar, kızıl cücelerin Güneş'ten çok daha soğuk olduklarını, dolayısıyla suyun bulunduğu gezegenin de yıldızına, Dünya'nın Güneş'e olan mesafesinden daha yakın olması gerektiğini, bunun da söz konusu gezegenin zararlı X ışınlarına ve mor ötesi radyasyona maruz kalma olasılığını artırdığını belirtti.

13 milyar yaşında güneş sistemi

 

Samanyolu'nda 160 milyar civarında kızıl cüce yıldız bulunuyor.

Öte yandan astronomlar, 13 milyar yaşında olduğu tahmin edilen çok eski bir güneş sistemi keşfetti. Almanya’nın Heidelberg kentindeki Max Planck Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, bu sistemin bir yıldız ve iki gezegenden oluştuğu ve kozmik genişlemenin ilk evrelerinden kaldığının tahmin edildiği bildirildi.

Heidelberg Üniversitesi’nden Anna Pasquali, sistemdeki yıldızın şu ana kadar bulunmuş en metal yoksunu yıldız olduğunu kaydetti. Astronomide, sadece hidrojen ve helyumun bulunduğu gezegenler, metal yoksunu gezegenler olarak tanımlanıyor.

dw.de, 29.03.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.