Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > "Balyoz" soruşturmasında tutuklama istemi

"Balyoz" soruşturmasında tutuklama istemi

Balyoz Planı soruşturması kapsamında gözaltına alınarak emniyetteki işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilen 9'u emekli 11 askerin savcılıktaki sorgusu sonrasında 4 kişi serbest bırakıldı. 2'si muvazzaf 7 kişi ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Ergenekon tutuklusu Hava Albay Cengiz Köylü ise, Balyoz soruşturmasından serbest bırakıldı. Zanlılara "hükümeti devirmeye teşebbüs ve bu amaçla örgüt kurmak" gerekçesiyle işlem yapıldı.

Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamlanan emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tuğamiral Engin Baykal, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli kurmay albaylar Ahmet Metin Dikici, Ali İhsan Çuhadaroğlu ve Ümit Özcan saat 10.45, emekli Tümamiral Özer Karabulut, emekli Korgeneral Ayhan Taş ve emekli Koramiral Lütfi Sancar ise saat 14.45 sıralarında adliyeye getirildi.

Sabah saat 09.30 sıralarında muvazzaf askerler Tümamiral Ramazan Cem Güldemir ve Tuğamiral Aziz Çakmak sivil plakalı askeri minibüsle adliyeye getirilerek, hakim ve savcıların kullandığı bölümden içeri alındı.

Savcılıktaki sorgularının ardından Cem Güldemir ve Tuğamiral Aziz Çakmak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Yine sorguları tamamlanan emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tuğamiral Engin Baykal, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Tümamiral Özer Karabulut tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Hangi sorular soruluyor?
 

Başbakan: "İyi olacak"
 

Başbakan Erdoğan, İspanya Cordoba'da Endülüs döneminden kalan katedrali ziyareti sırasında kendisini karşılayan bir Türk vatandaşının “Buradan gelişmeleri izliyoruz" demesi üzerine “İyi olacak" yanıtını verdi.


İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen emekli askerlere 80 sayfadan oluşan soru yöneltildiği öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Savcıları Bilal Bayraktar, Mehmet Berk ve Ali Haydar tarafından sorgulanan şüphelilere sorulan sorular arasında "Camilere saldırı planları, 1. Ordu Komutanlığı'nın sorumluluk alanı ve basında yer alan planlarda geçen bilgilerden haberdar olup olmadıkları ve planla ilgili söz konusu seminere katılıp katılmadıkları"nın da bulunduğu belirtildi.

Bu arada, şüphelilere, "Ergenekon" soruşturması ve davasının sanıklarıyla ilgili herhangi soru yöneltilmediği ifade edildi.

Albay bir suçlamadan serbest

Saat 13.15 sıralarında ise ikinci "Ergenekon" davasının tutuklu sanıklarından Albay Cengiz Köylü, Hasdal Askeri Cezaevinden ring aracıyla adliyeye getirilerek, geniş güvenlik önlemleri altında binaya alındı. Yaklaşık üç saat adliyede kalan Albay Köylü, "Balyoz Güvenlik Harekatı Planı"na ilişkin soruşturmayı yürüten savcılardan biri tarafından "şüpheli" sıfatıyla sorgulandı.

Yaklaşık 5 saat Savcı Mehmet Berk tarafından sorgulanan Köylü'ye bir gazete tarafından yayımlanan "Oraj Planı" ile ilgili "Oraj Planı'nı siz mi hazırladınız? şeklinde sorular yöneltildiği öğrenildi.

Savcılık sorgusunun ardından bu soruşturma kapsamında serbest bırakılan Köylü, ikinci "Ergenekon" davası kapsamında tutuklu olduğu için Hasdal Askeri Cezaevine geri götürüldü.

Adliyede bulunan şüphelilerden bazıları binanın teras katında sigara içti

"Yakalama" ve "gözaltı" kararına itiraz

Bu arada, gözaltında tutulan eski Birinci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, müvekkili hakkındaki "yakalama" ve "gözaltına alınma" kararlarına itiraz etti. Avukat Ersöz, müvekkilinin dün İstanbul'daki evi ve Bodrum'daki yazlığında yapılan aramaların ardından hazırlanan tutanağa, "Yapılan aramada, başka herhangi bir suç ve suç unsuruna rastlanılmaması üzerine arama aynı gün saat 16.20'de sona ermiştir" ibaresinin yazıldığını kaydetti.

Dilekçesinde, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yargıcı tarafından verilen "arama ve el koyma kararı"nda, müvekkiliyle ilgili olarak "yakalama" hükmünün bulunmadığını belirten Ersöz, arama sırasında görevlendirilen savcının talimatı ile müvekkilinin yakalanmasının istenildiğini savundu.

Ersöz, dilekçesinde, "Arama ve el koyma kararında", yakalamaya ilişkin bir ibare bulunmadığı yönündeki itirazları üzerine savcının, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 21 Şubatta alınan, "Eldeki delillerle birlikte aramalarda çıkacak yeni delillerin de bulunması durumunda CMK 90. maddesinde belirtilen yetki gereğince şüpheliler hakkında yakalama işleminin gerçekleştirilmesi" kararının kendilerine bildirildiğini ifade ederek, buna yaptıkları itiraz üzerine savcılığın 22 Şubat saat 18.18'de yeni bir yazılı emirle Doğan'ın yakalanmasını kolluk güçlerine emrettiğini ifade etti.

Dilekçesinde, 22 Şubatta saat 16.20'den 18.18'e kadar geçen iki saatlik süre zarfında müvekkilinin hukuki ve fiili durumunda meydana gelen değişikliğin söz konusu yakalama emrinin gerekçesinde gösterilmediğini belirten Ersöz, hukuki ve fiili şartları oluşmadan uygulanan yakalama tedbirinin kaldırılarak müvekkilinin serbest bırakılmasını istedi.

Bu arada, Ersöz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, emniyette bulunan müvekkili emekli Orgeneral Doğan'ın henüz sorgusunun yapılmadığını ve susma haklarını kullanacaklarını bildirdi.

50'ye yakın gözaltı var

İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla, operasyon kapsamında dün sabahtan itibaren 20 ayrı noktada arama yapıldı; 17 emekli general, 4 muvazzaf amiral, 27 subay, 1 astsubay gözaltına alındı. Ankara'da gözaltına alınanlar dün öğle saatlerinde İstanbul'a getirildi.

Fırtına uçakta görüntülendi

Hürriyet gazetesi muhabiri Nurettin Kurt, Ankara'da gözaltına alınan askerleri İstanbul'a getiren uçaktaydı. Kurt, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın görüntüsünü almayı başardı. Fırtına, görüntüsünün çekildiğini görünce kabin ekibinden müdahale etmesini istedi.

Güvenlik ataşesi olarak yurtdışında görev yapan 1 kişinin Türkiye'ye getirilmesi için de yazı yazıldı.
 
 
cnnturk.com, 23.02.2010

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.