Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Eski İçişleri Bakanı Ala hakkındaki Meclis soruşturma önergesi kabul edilmedi

Eski İçişleri Bakanı Ala hakkındaki Meclis soruşturma önergesi kabul edilmedi

CHP’NİN eski İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkındaki Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesi dün Meclis Genel Kurulu’nda sert tartışmalarla geçen görüşmelerin ardından reddedildi.

Sık sık tansiyonun yükseldiği görüşmelerde Ala, “Ama muhalefete de yaptırımlar vardır demokrasilerde, bir muhalefet partisi örneğin birkaç seçimi kaybetmişse, bir seçimi kaybetse bile gelişmiş demokrasilerde onun yönetimi yenilenir, genel başkanı yenilenir, teşkilatları yenilenir. 3 genel seçim, 3 yerel seçim, 2 referandum, 1 Cumhurbaşkanlığı seçimi kaybetmiş bir muhalefet bunların tamamını kazanmış iktidara sorular soruyor; sorulacak tabii” dedi. Ala’nın, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alan, “Bir ülkenin başbakanına yurtdışına gidecek, çünkü söyledikleri sözü söylemek istemiyorum, dediniz, hangi kirli ilişkiler sonucunda bu bilgiler edinilir de söylenir, ya yalan söylüyor ya hangi kaynaktan alıp da bu iftiraları attı çıkıp onu söyleyecek” sözlerine ise CHP’liler sert tepki verdi.

PROJE BAKAN

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “proje bakan” dediği Ala için, “17 Aralık’tan sonra yolsuzluğu kapatmak için bakan oldu, bütün misyonu budur. Kendisi peygambere de saygısızlık yapan bir bakandır. Asıl paralel sizsiziniz, devletin bütün kurumlarını tarumar edip TSK’ya kumpas kurdunuz” derken, MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu ise Ala’nın, “ülkenin güvenliğini sağlamak yerine tapınak şövalyeleri gibi Erdoğan’ın güvenliğini sağlamayı tercih ettiğini” savundu. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, “Bu medyadaki değişim ve dönüşüme baktığınız zaman, bütün yollar saraya doğru çıkıyor” derken, HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de, “Brifing basınının Genelkurmay Başkanlığı talimatıyla habercilik yaptığı dönemlerde bile bu kadar düzeysizlik ve pervasızlık söz konusu olmamıştı” diye konuştu. Ala’nın sataşma nedeniyle söz istemesi üzerine ise tartışma çıktı. Oturumu yöneten Başkanvekili Güldal Mumcu önce Ala’yı kürsüye çağırdı, muhalefet itiraz edip usul tartışması açtı.

TAPINAK ŞÖVALYESİ

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, milletvekili olmadığı için Ala’ya bu şekilde söz verilemeyeceğini savunurken, “Hukuk, anayasa tanımayan bakana burada savunma bile yaptırmamak lazım” derken, Hamzaçebi de, “Kendisi anayasayı tanımıyor, ben de onu tanımıyorum, demokrasi hukuk sözleri de ağzına hiç yakışmıyor, MİT içindeki muhalefete yönelik çalışan bir birimin Saray ile irtibatını bir bakan sağlıyor, bunu söylemiştik, bu yasa dışı bir bakandır” dedi. MHP’li Türkoğlu da, Ala’nın “27 Nisan’da bildiriyi verenlerin başına o bildiriyi geçirdik” sözlerine, “siz o bildiriyi verene devlet övünç madalyası ve 1.2 trilyonluk makam aracı verdiniz” diye yanıt verdi. Tartışmaların ardından Mumcu, kişisel fikrinin Ala’ya söz verilmesinden yana olmasına karşın İçtüzüğün buna izin vermediğini belirterek oylamaya geçti. Oylama sonucunda Ala hakkında soruşturma komisyonu kurulması önerisi 234 oyla reddedildi.

Hürriyet, 01.04.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.