Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > BDDK, sipariş Bank Asya raporu için 1 yılda tam 13 ekip değiştirdi

BDDK, sipariş Bank Asya raporu için 1 yılda tam 13 ekip değiştirdi
Bir bankanın 71. madde kapsamına girmesi için bankada yerinde denetimden sorumlu olan ‘bankalar yeminli murakıplarının’ somut tespitiyle yazılmış raporu gerekiyor. BDDK son bir yılda Bank Asya’ya 13 ayrı murakıp ekibi gönderdi. Bu durumu, “BDDK’nın sipariş rapor yazdırma çabasından” başka bir sebeple izah etmek imkansız.

Hukuksuz bir şekilde Bank Asya’ya TMSF’den geçici yönetim atayan BDDK, bankadaki bu durumu sürdürebilmek için şimdi de sipariş rapor peşinde. Sektördeki herhangi bir bankada ortalama 2 yılda bir denetim ekibi değişikliği olurken; BDDK, Bank Asya’da bir senede tam 13 denetim ekibi değiştirdi. Bunun sebebi banka aleyhinde ısmarlama rapor hazırlamayan denetim ekiplerinin gönderilip yerlerine yeni bir ekibin getirilmesi. Bank Asya’ya TMSF’den geçici yönetim atama kararına 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 18’inci maddesini gerekçe gösteren BDDK, yetkisi bulunmamasına rağmen 71. maddeyi uygulamaya çalışarak bankaya el koyma hevesinde. Bank Asya’ya hukuk dışına çıkarak el koymak için denenmedik yol kalmadı. Şimdi de BDDK, sipariş rapor hazırlayacak denetim ekibi arayışında.

Bank Asya’nın 71. madde kapsamına alınabilmesi için bankada yerinde denetimden sorumlu olan ‘bankalar yeminli murakıplarının’ somut tespit ile yazılmış raporu gerekiyor. Fakat denetim ekiplerinin böyle bir hukuksuzluğu göze almayıp, BDDK’nın istediği sipariş raporu hazırlamaması sebebiyle, bir yılda Bank Asya’da 13 denetim ekibi (toplam 40 denetim personeli) değişti. Bank Asya’nın 20 katı büyüklüğündeki bankalarda bile 5-6 kişiden oluşan denetim ekipleri 1 yıldan fazla süre görev yaparken, Bank Asya’ya bir yılda 13 ayrı denetim ekibinin gönderilmesini, “BDDK’nın sipariş rapor yazdırma çabasından” başka bir sebeple izah etmek zor. Ne var ki bir yıldan beri her türlü algı ve korkutma operasyonuna maruz kalan, 3 Şubat gecesi TOMA’lı polis baskınıyla ‘yönetimi hukuk dışına çıkılarak işgal edilen’ Bank Asya’da, jet hızıyla değişen denetim ekipleri kanuna aykırı herhangi bir işlem tespiti yapmadı. Toplam 40 kişilik denetim ekibi her şeyi didik didik etmesine rağmen kural dışı en küçük bir işlem dahi bulamadı.

Bank Asya’ya el koyabilmek için her yolu denediği gözlenen BDDK, kendi denetim personeli aracılığı ile yaptığı baskı ve hukuksuzlukları yeterli görmemiş olmalı ki, son olarak bankaya TMSF ve MASAK’ın görev alanıyla ilgili murakıpları da gönderdi. Bunun için BDDK neredeyse denetim personelinin dörtte birini, sektörün binde beşi büyüklüğündeki Bank Asya için görevlendirdi.

BDDK’nın 18/5 ve 18/7 kararlarında, Bank Asya nezdinde görevli denetim ekiplerinin yazmış olduğu bir tespit ve rapor bulunmuyordu. 18/5 kararında denetim raporu olmadan yalnızca belge eksikliğinden yola çıkılarak yönetim değişikliğine karar verildi. 18/7 kararını çıkartabilmek için ise BDDK tarihinde eşi görülmemiş bir uygulama ile denetim ekibi değil doğrudan idari görevi olan bir daire başkanı Kaynak Holding’e gönderilerek denetim yaptırıldı. Benzer şekilde daha önce de idari görevi olan başka bir daire başkanı Bank Asya’ya koordinatör unvanı ile denetime gönderilmişti.

Hukuku bir yılda 13 denetim ekibi değiştirecek kadar zorlamak, Türk bankacılık sistemine zarar veriyor. Siyasi risk sebebiyle yabancı bankalar ve yabancı ortaklar bir bir ülkeyi terk ediyor. Citigroup Akbank’taki yüzde 9,9’luk hissesini bir gecede satıp Türkiye’den çıktı. HSBC çıkmayı planladığını açıkladı. Dünyada krizler öngörülemez yol kazası şeklinde olur; ama içeride bazıları sistemik riski kendi elleriyle oluşturuyor.

Zaman, 14.03.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.