Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bank Asya’yı batırma oyunu

 Bank Asya’yı batırma oyunu
17 Aralık sonrası Başbakan’ın emriyle zor duruma sokulan Bank Asya’yı bitirme planında ikinci dalga başladı. Başbakan Yardımcısı Babacan, Bank Asya-’nın Ziraat Bankası’na satılacağını açıkla-dı, akşam Başbakan’ın danışmanı Yiğit Bulut, Babacan’ı yalanladı ve Bakan’ın sözlerinin ardından hisse senedinde yaşanan yükselişin incelenmesini istedi
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların dahil olduğu iddia edilen yolsuzluk ve rüşvet skandalının ortaya çıkmasının ardından başlayan Hükümet-Cemaat gerginliği finansal infaza dönüştü. Yasalara göre suç teşkil etmesine karşın başta Erdoğan tarafından olmak üzere Bank Asya hakkında spekülasyonlar yaratılırken, bankanın vergi ve SGK tahsilatına ilişkin yetkileri de kaldırıldı. Hükümet’in yaptıkları ise uluslararası medyada “Türk usulü finans yöntemi” olarak aktarıldı. Financial Times gelişmeleri; “İşte size Türk usulü bir finans yöntemi: Önce aktif bir varlık hakkında aşağılayıcı bir biçimde konuş, sonra da onu kapmaya çalış” sözleriyle değerlendirdi.

Bank Asya üzerindeki AKP oyunları, Başbakan ve bakanlar üzerindeki rüşvet ve yolsuzluk iddialarının gündeme geldiği aralık ayında başladı. Önce THY gibi kamu şirketleri, bir gecede Bank Asya’daki bütün mevduatlarını, vadesi gelmediği halde zarar etme uğruna çekti. Böylece bankanın zor durumda kalması ve BDDK tarafından duruma el konması amaçlandı. Ancak başlatılan kampanyanın ardından birçok iş adamı paralarını Bank Asya’ya aktardı ve kamu şirketlerinin talep ettiği paralar ödendi. Bunun ardından yasalara göre suç teşkil etmesine karşın Hükümet kanadından bankanın zor durumda olduğu, finansal problemler yaşadığı gibi manipülatif açıklamalar yapılarak bankanın hisselerinin değer kaybetmesine çalışıldı. Bunların en dikkat çekeni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bayram öncesi yapılan açıklamalardı. Erdoğan’ın, Bank Asya hakkında dile getirdiği “Şu anda Bank Asya iyi bir konumda değil. Ve mal varlıklarını satmak suretiyle likiditelerini artırma gayreti içindeler. Şu anda bütün onlara rağmen sıkıntı devam ediyor ve bunu finans sektörü de gayet iyi biliyor” sözlerinin ardından Bank Asya hisselerinde önemli düşüş yaşandı.

Danışıklı dövüş

AKP Hükümeti’nin tüm çalışmalarına rağmen Bank Asya sarsılmayınca son büyük oyun dün oynandı. Önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ziraat Bankası’nın Bank Asya’yı satın almak için görüşmeler yaptığını açıkladı. Açıklamanın ardından Bank Asya’nın hisselerinde bir yükseliş gözlendi. Ancak oyunun kokusu akşam saatlerinde ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan’ın Başdanışmanı Yiğit Bulut tarafından Ziraat Bankası’na dair iddialar yalanlandı. Bulut “Böyle bir alım şu anki finansal kriterlere göre söz konusu değildir... Kimin sahibi olduğu önemli değil.. Bir bankanın 2.8 milyar TL alacağı takibe düşmüşse o bankanın para verip alınması söz konusu değil, BDDK tarafından finansal rasyoları yerine getirip getiremediğinin takibi söz konusudur. Başbakanlık nezdinde böyle bir tasarruf, böyle bir sorgulama, söyle bir alım girişimi yoktur” diye konuştu. Babacan ise dün Bulut’un açıklamalarının hatırlatılması üzerine gazetecilere verdiği kısa yanıtta, “Gelişmeleri dün canlı yayında bütün açıklığı ile anlattım, onun haricinde yeni bir bilgi yok” dedi.

Hisse sırası kapatıldı

Bu gelişmenin ardından Bank Asya’nın önce hisseleri dibe vurdu, ardından Gelir İdaresi Bank Asya’yı vergi tahsilatı yapan bankalar listesinden çıkardı. Yaşanan bu gelişmeler nedeniyle Bank Asya’nın hisse sırası da geçici olarak işleme kapatıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK) tahsilat yetkisinin sonlandırılacağını duyurdu. SGK’nın işverenlere uyarıyı da içeren açıklamasında şöyle dendi:

“Kurumumuz ile Asya Katılım Bankası A.Ş. arasında imzalanan ve yürürlük tarihleri 1 Şubat 2015 tarihinde sona erecek olan Tahsilat ve Nakit Varlıkların Değerlendirilmesi Protokolü ile Sağlık Hizmet Sunucuları Protokolü’nün 8 Eylül 2014 tarihi itibariyle sonlandırılması Kurumumuzca yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun görülmüştür. İşverenlerimizin ve ilgililerin gerekli tedbirleri almaları önemle rica olunur.”

Bank Asya: Yasal haklarımızı kullanacağız

Bank Asya, vergi tahsilatına aracılık yapması ile ilgili protokollerin ‘herhangi bir gerekçe gösterilmeden’ askıya alındığını açıkladı. Katılım bankası, bu karara karşı yasal haklarını kullanacağını belirtti. Bank Asya’dan konuyla ilgili olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’na yapılan açıklamada şöyle dendi: “Gelir İdaresi Başkanlığı arasında mevcut olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin 08.09.2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin fesh edildiği bildirilmiştir. Söz konusu bildirimle ilgili yasal haklarımız kullanılacak olup, bu hususun bankamız faaliyetleri üzerinde önemli bir etkisi bulunmamaktadır.”

“Bankacılık sisteminin saygınlığı zarar görüyor”

Gelişmeleri Reuters’e değerlendiren bir bankacılık analisti, “Banka üzerindeki bu kadar baskı, çok fazla mevduat çıkışına neden olabilir, bu ise hem bankaya hem bankacılık sisteminin saygınlığına zarar verebilir. Hükümet yetkililerinin açıklamalarından ziyade GİB ile olan protokolün sonlanması, bankanın mevduat tabanının azaltılmasına yönelik bir işaret. Bu 17 Aralık’tan sonra Hükümet’in aldığı ilk aksiyon. Önümüzdeki günlerde yeni aksiyonlar da görebiliriz” dedi.

“Hükümete satılacaklar”

9 Temmuz 2014 tarihli Taraf Gazetesi’nde, Hüseyin Özay imzalı verilen “100 bin şirkete ‘paralel’ kıskaç” başlığıyla verilen haberde; AKP hükümetinin, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından start verdiği “paralel yapı” operasyonu binlerce esnaf, KOBİ ve büyük ölçekli şirketin mercek altına alındığı dile getirilmişti. Haberde, yaklaşık 100 bine ulaşan bir işletme listesi oluşturulduğu ve bu şirketlerin Maliye tarafından baskı altına alındığı dile getirilmişti. Bursa Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Ali Fuat Er ise bu gelişmeleri; “Kendilerine göre muhalif addettikleri şirketlerin 10 aşamada hükümete yakın bir şirket haline getirilmesi ya da hükümete yakın bir şirkete satılmasının sağlanması kararlaştırıldı. Yol haritası belirlendi” sözleriyle anlatmıştı.
 

Taraf, 08.08.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.