Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bilimadamları en büyük uçan kuşu keşfetti

Bilimadamları en büyük uçan kuşu keşfetti
[image]

Bilimadamları dünya üzerinde yaşamış olan şu ana kadarki en büyük uçan kuşu keşfetti. Muhtemelen bundan 25 milyon yıl önce antik suların üzerinde uçan bu kuşun kanat genişliği 6,5 metre.

Şu ana kadar çok az bilimadamı bu kuşların uçabileceğini düşünüyordu. Geleneksel uçuş kuralından ola çıkılarak soyu tükenmiş bu deniz kuşunun – günümüzde yaşayan en büyük uçan kuşu albatrosun iki katı—uzun ve ince kanatları ile uçamayacak kadar ağır olduğuna inanılıyordu.

Ancak Pazartesi günü yayınlanan Ulusal Bilim Akademisi Raporları'na (PNAS) göre yeni bilgisayar analizleri bu kuşların yükselen hava akımları üzerinde etkin biçimde hareket edebildiklerini ve aralıksız bir hafta veya daha fazla havada kalabildiklerini gösterdi.

Kuşun fosil kalıntıları 1983'te Güney Karolina'da bulunmuştu. Charleston Uluslararası Havalimanı'nda yeni bir terminalin temelini kazan inşaat çalışanları tarafından bu fosiller gün yüzüne çıkartılmıştı. Kalıntıların tutulduğu Charleston Müzesi'nin o zamanki müdürü Albert Sanders'ın anısına bu kuş Pelagornis sandersi olarak isimlendirilmişti.

Bu kendi türünde bulunan ilk fosildi ancak kuşun yakın akrabalarının fosilleri dünya genelinde bulunmuştu.

Los Angeles Bölgesi Doğal Tarih Müzesi'nde görevli uçuş uzmanı Luis Chiappe konuyla ilgili yorumunda, "Bu hayvanın kanatlarını çırpabildiğini ve havalanabildiğini kabul etmek zorundasınız. Her ne kadar kanat çırparak uçan bir kuşun teorideki maksimum ağırlığından daha da ağır olsa da durum böyle. Uçuş çeşitliliği ile ilgili modern bakış açımız oldukça dar. Bunlar benzersiz kuşlar." dedi.

Gerçekten de eğer yeni uçuş analizleri doğru ise bu kuş, Olimpiyatlarda yarışın bir kışa mesafe koşucusundan da daha hızlı uçuyordu. Bu kuş saniyede 15 metre hız yapabiliyordu.

Kuşun gözenekli kanat kemikleri neredeyse bir milimetre kalınlıkta ve en az 6 metre uzunluğunda. Kanatlar o kadar hassastı ki fosiller ilk bulunduğunda bilimadamları bu kuşların havalanabilmesi için kanatlarının ağırlığı kaldırabileceğinden şüphe duymuşlardı. Bilimadamlarının tahmini kuşların ağırlığının 20 ila 40 kg arasında değiştiği yönünde.

ABD'nin Greenwich kentindeki Bruce Müzesi'nde görevli kuş paleontolojisti Daniel T. Ksepka kuşun biyomekaniki üzerinde analizler yaptı. Ksepka yaptığı yorumda, "Bu, oldukça etkileyici bir yaratık. Bilim uçuş ile ilgili bir kural koydu. Yaşam ise bu kuralın etrafından dolandı." dedi.

Kuşun uçuş özelliklerini kanıtlamak için Ksepka uçuş kas enerjisi, kanat çırpış tarzları, vücut kütlesi ve kanat uzunluğunun genişliğe oranı gibi çeşitli tahminlerin test edildiği 24 farklı bilgisayar simülasyonu uyguladı. Sonuç olarak Ksepka, bu kuşların da en az albatros kadar iyi tasarlanmış uçucular olduğu ve modern akbabalardan daha etkin uçabildiği sonucuna vardı.

Gagalarında mine yerine kemik çıkıntılarından oluşan iğnemsi dişler, sivri uçlu mızrak gibi bir görev görerek yakalanmış balıkların gagalarından düşmesini önlüyor.

Ksepka, "Şüphesiz ki bu, bir kuşta görebildiğimiz en büyük kanat genişliği. Bu, şu ana kadar gördüğümüz en tuhaf şeylerden biri. Bugün bunun gibi bir yaşayan yok." diyor.

Ancak simülasyonlar bu kadar bir büyük bir canlının nasıl güvenli bir şekilde yere indiğini göstermedi. Ksepka bunun için de, "Kemikleri çok ince olduğundan bu kuş için aşağıya inme biraz tehlikeli olabilir" diyor.

wsj.com.tr, 08.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.