Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Başçı: Herkesin lobi yapma hakkı var

Başçı: Herkesin lobi yapma hakkı var
Financial Times Türkiye Zirvesi'nde konuşan Merkez Bankası Başkanı Başçı, faiz lobisiyle ilgili olarak "Her Türk vatandaşının lobi yapma, kulis yapma hakkı var" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, İstanbul'da katıldığı panelde ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu.

Financial Times Türkiye Zirvesi'nde "Büyüme için Yeni Fırsatlar" konulu panelde konuşan Başçı, faiz lobisi ile ilgili olarak, "Faiz oranlarının düşük olmasını isteyenler var, kredi alanlar. Yüksek olmasını isteyenler var, bunlar tasarruf edenler. 'TL'nin değeri yüksek olsun' diyenler var, ithalatçılar tarafı. 'TL'nin değeri düşük olsun' diyenler var, ihracatçılar. Dolayısıyla her Türk vatandaşının lobi yapma, kulis yapma hakkı var. Hem faiz oranları hem de kur seviyesi için, herkes istediği yönde kulis yapabilir. Siyasetçiler için de aynı şey geçerli" dedi.

Başçı sözlerine, "Ne var ki Merkez Bankası kısa vadeli faizi bir enstrüman olarak görüp riski azaltmaya çalıştığı sürece, fiyat istikarını sağlamaya çalışırsa o zaman doğru kurumsal yapıyı kurmuş oluyorsunuz" diye devam etti.  

"Türkiye’de kısa vadeli reel faiz oranları da uzun vadeli reel faiz oranları da pozitif düzeyde" diyen Başçı, "Türkiye’nin karşılaştığı zorluklar anlamında düşük faiz oranları ve düşük tasarruf oranları. Siyasi konularla ilgili hep dikkatli olmaya çalışırım" şeklinde konuştu. 

ÇOK ÇOK DÜŞÜK FAİZ ORANI FENOMENİ

Türkiye'de çok yeni yeni bir fenomen olduğunu aktaran Başçı, şunları söyledi:

"Çok çok düşük faiz oranı fenomeni. Bu Türkiye için olağan dışı. Reel faizlerin çift haneli olmasına alışığız. Türkiye'de 35 yıl boyunca reel faiz oranlarının yüzde 15-20'lerde gezindiğini biz biliyoruz. Bunu tek hanelere indirdik. Kendimizde gözlerimize inanamadık. Nasıl oldu da Türkiye'de reel faiz oranları tek hane oldu diye. Sonra farklı bir şey oldu. Lehman Brother's krizinden sonra küresel olarak faiz oranları düştü. Sıfırın da altına indi. Kısa  vadeli faiz oranları Avrupa'da, ABD'de ve Japonya'da. Uzun vadeli faiz oranları bile sıfırlarda ya da negatif düzeydeydi. Bunun Türkiye üzerinde bir etkisi oldu. Sermaye akışı tedbirleri uygulamazsanız o zaman global ortama adapte olmanız lazım. Peki iç tasarrufları ne yapacaksınız O da çok düşük ise o zaman krediler artıyor. Geriye tek alternatif kalıyor. Bankacılık sektöründe tedbirler almak. Kredinin gelire oranı, kredinin varlıklara oranı gibi rasyolar üzerinde tedbirler almaktan başka çare kalmıyor."

SON 10 YILDA İYİ BÜYÜME TRENDİ OLDU

"Türkiye'de son 10 yılda iyi bir büyüme trendi oldu" diyen Başçı, "2012 yılı itibariyle Türkiye'nin kişi başına milli gelirinin GSYH'ya oranını Avrupa'daki oran ile kıyasladığımızda yüzde 20'den yüzde 32'ye çıkmış durumda. Bu geçen yıl daha da arttı. Burada Avrupa'ya bir yakınsama söz konusu" şeklinde konuştu.

Başçı, "Bu trend gelecekte devam edecek mi?" sorusunu "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, evet devem edecektir. Bir 10 yıl sonrası için öngörüde bulunmak oldukça zor ama Avrupa ile bu yakınsama devam edecek" dedi.

ENFLASYONDA TEK HANE YETERSİZ

"Enflasyonda tek hanelerin yetersiz olduğunu düşünüyoruz" diyen Başçı "Daha da indirmek istiyoruz. Finansal istikrar içinde bunu yapmamız lazım" diye ekledi.

"Daha dengeli daha dayanıklı bir büyüme için bunu yapmak istiyoruz" ifadelerini kullanan Başçı, "Finansal istikrardan sorumlu olan kurumlardan biri Merkez Bankası. Burada ihtiyati politikalar oldukça sıkı. Bankacıların, bankacılık sektöründe yüksek sermaye yeterliliği olduğunu söylemeleri güzel. Bankacılar yüksek sermaye yeterliliğinden şikayet ederler. Ama Türkiye'de bu bankacılık sektörünün bir gücü olarak görülüyor. Çünkü geçmişte bundan çok çektik. 2001 ve 1994 yılında mali krizler yaşadık. Bunlar Türkiye kaynaklı krizlerdi ve bedelleri yüksek oldu. Bunların önlenmesi açısından sağlıklı ve iyi sermayelendirilmiş bir bankacılık sektörü olabilmesi, fiyatta istikrar ve finansal istikrar dedik. Merkez Bankası olarak katkılarımız bunlar" dedi.

cnbce.com, 07.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.