Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Soros: AB Türkiye için samimi olmadı

Soros: AB Türkiye için samimi olmadı
 

Açık Toplum Enstitüsü Başkanı, yatırımcı George Soros, "Dürüst olmak gerekirse Avrupa Birliği Türkiye için samimi bir karşılama sergilemedi. Türkiye'yi cesaretlendirici olamadı" dedi.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nde yeni kitabı "Avrupa Birliği Trajedisi"nin tanıtımda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Soros, Türkiye ekonomisinin zorlu bir dönemden geçtiğini, yaşanan sıkıntıların aslında anayasaya ilişkin sorunlar olduğunu ifade etti.

Soros, Türkiye'nin AB'ye adaylık sürecine ilişkin soruyu, "Dürüst olmak gerekirse Avrupa Birliği Türkiye için samimi bir karşılama sergilemedi. Türkiye'yi cesaretlendirici olamadı. Türkiye AB ile olan ilişkilerinden ekonomik olarak entegre olmanın faydasını gördü. Avrupa Birliği'ne tam üyelik ise politik bir konu" yanıtını verdi.

Almanya ve Fransa ekonomilerinde balon riski olabileceğine değinen Soros, Avrupa Merkez Bankası'nın bankaları destekleme konusunda iyi iş çıkardığını belirterek, "Problem aslında şu; Bankacılık sisteminde Avrupa Merkez Bankası'nın sağladığı likidite reel ekonomiye aktarılamadı" dedi.

Gazetecilerin Ukrayna'da yaşanan son gelişmelere ilişkin sorularını cevaplayan Soros, "Doğu Avrupa ülkeleri kendini oldukça zor bir durumun içerisinde buldu. Moldova ve Gürcistan Rusya'nın büyük baskısı altında. Bu ülkeler büyük ölçüde tehlikede... Avrupa Birliği'nin hemen çökeceğini düşünmüyorum. Bu yüzde Romanya gibi ülkeler için uzun vadede entegrasyonun sorun olacağını düşünmüyorum," ifadelerini kullandı.

"Ukrayna'ya Marshall planı gerekli"

Ukrayna'da yaşanan gelişmeler ve değişim sonrasında Batı'nın daha fazla destek vermesi gerektiğini vurgulayan George Soros, şöyle dedi:

"Bence doğru bir şekilde karşılık verebilmek önemli. Bu sadece Rusya'ya yaptırım uygulamak şeklinde olmamalı, aynı zamanda Ukrayna'nın finansal olarak, teknik olarak, Avrupa Marshall planı gibi planla desteklenmesi gerekiyor. Bu doğru karşılık olacaktır."

Avrupa Birliği'nin son derede kırılgan bir birliktelik olduğunu belirten Soros, ileriki dönemde Avrupa'da kutuplaşmanın kuzey ve güney olmak üzere iki eksende hareket edebileceğini, Kuzey Avrupa ekolüne Almanya'nın, Güney Avrupa ekolüne ise Fransa'nın öncülük edebileceğini dile getirdi.

ABD Merkez Bankası Fed'in eski Başkanı Ben Bernanke'nin tahvil alım programıyla Büyük Buhran benzeri bir krizin yaşanmasına engel olduğunu belirten Soros, Japonya Merkez Bankası'nın para politikasının halen yüksek risk taşıdığını, bu zamana kadar sürecin iyi idare edilmesine karşın, uzun dönemde parasal genişleme stratejisinin maliyetleri olabileceği uyarısında bulundu.

 

Hürriyet, 13.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.