Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > AKP başarı çıtasını düşürdü

AKP başarı çıtasını düşürdü
Türkiye, Meclis'in kapanması ve parti liderlerinin mitinglerine hız vermesiyle yerel seçim havasına giriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "genel seçim" havasına çevirmek istediği yerel seçimlerin sonucu, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler öncesinde ülkenin siyasi atmosferini etkileyebilecek nitelikte.

Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle zor günler geçiren Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 30 Mart'taki yerel seçimler için 2009'daki oy oranını, yani yüzde 38,8'i ölçü aldığını açıklayarak beklenti çıtasını aşağıya çekti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik ile partinin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin'in tanıtım toplantısı için buluştuk. Çelik, seçim sonuçlarına ilişkin beklentilerini ve hedeflerini anlattı.

"Şimdiden söyleyeyim: Bizim için ölçü, 2009 seçimlerinde aldığımız oydur. Yani yüzde 38,8" diye konuşan Çelik, genel seçimlerle yerel seçimlerin birçok açıdan farklılıklar taşıdığını, bunun da sonuçlar üzerinde çok etkili olduğunu kaydetti.

Hükümet yanlısı gazetelerde yer alan kamuoyu araştırmalarında ise AKP'nin oy oranının yüzde 45'in üzerinde olduğu, İstanbul ve Ankara gibi önemli metropollerde de açık ara önde olduğu iddia ediliyor.

'Genel seçimlerde yüzde 50 oy alabiliriz'

AKP'nin genel seçimlerde yine yüzde 50 alabileceğini, ancak yerel seçimlerde sonuçları belirleyen en az sekiz değişken olduğunu belirten Çelik, 2009 seçimlerinden bir örnek vererek yerel seçimin ne kadar farklı olabileceğini anlattı:

"Bir örnek vereyim size. 2009 seçimlerinde Tatvan'ı 150 oyla BDP'ye (Barış ve Demokrasi Partisi) kaptırdık. O seçimde Saadet Partisi adayı 650 oy aldı. Genel seçim olsa kimse o oyu onlara vermez, çünkü boşa gideceğini bilir. Dolayıyla genel seçim sonucu farklı oluyor."

Yüzde 38,8'in üzerindeki her oy oranını, hatta virgüldeki artışı bile başarı olarak değerlendireceklerini anlatan Çelik, 2009'un altındaki bir oy oranını ise "Oy kaybettik" olarak göreceklerini söyledi. Çelik, "Biz 2004'te yüzde 41,6 aldık. 2009'da daha düşük aldığımızda ise, diğer partilerin geçmişte yaptığı gibi, oyumuz kaybolmadı hesabına girişmedik. Pişkinlik yapmayız." dedi.

Çelik'e göre, oy oranı değişse bile AKP'nin elindeki belediye sayısı 30 Mart seçimleriyle artış gösterecek.

'Hedefimiz, 20'si büyükşehir 50 il'

Türkiye'deki belediyelerin yüzde 60'ını alacaklarını, özellikle partiler arasındaki oy bölünmelerinden dolayı AKP'nin avantajlı olacağını kaydeden Çelik, partinin 47 olan il belediye sayısını 50'ye çıkarmayı hedeflediğini kaydetti.

Çelik, halen 16 büyükşehir belediyesinin 10'unu elinde bulunduran AKP'nin hedefinin son yasal düzenlemeyle 30'a yükselecek büyükşehir belediyelerinden 20'sini kazanmak olduğunu açıkladı. AKP Genel Başkan Yardımcısı, yeni büyükşehir olan kentlerin de AKP'ye oy vereceklerine inandığını kaydetti.

Ordu ve Trabzon'da AKP dışındaki partilerin şansı olmadığını, Van'da BDP ile atbaşı bir yarışta olduklarını, Manisa ve Balıkesir'i kazanacaklarını, Tekirdağ'ı da kazanma olasılıkları olduğunu anlatan Çelik, Cumhuriyet Halk Partisi'nin kalesi İzmir ile BDP'nin açık ara önde olduğu Diyarbakır'ı ise kazanamamalarına rağmen oylarını artıracaklarını söyledi.

Kendisi de önceki dönemlerde Gaziantep'ten milletvekili seçilen Çelik'in, bu kentteki seçimlerden ise hiç şüphesi yok. Eski Bakan Fatma Şahin'in yüzde 50'nin üzerinde oy oranıyla seçileceğini kaydeden Hüseyin Çelik, hedeflerinin Gaziantep'in 10 ilçesini de kazanmak olduğunu kaydetti.

BBCTurkish.com, 03.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.