Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Satınalma liginde sondan yedinciyiz

Satınalma liginde sondan yedinciyiz

Türkiye, satınalma gücü endeksinde 37 Avrupa ülkesi arasında 30’uncu olurken, kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke, 263 değer ile Lüksemburg oldu

Türkiye, satınalma gücü endeksinde 37 ülke arasında 30’uncu sırada yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi’nin hazırladığı kişi başına milli gelir endeksi sonuçlarına göre açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin Satınalma Gücü Paritesi (SGP) değerine göre kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) endeksi, 2012 yılı için 54 olarak belirlendi. Bu değer, kişi başına GSYH’nın 28 AB ülkesi ortalaması 100 birim iken, Türkiye için 54 birim olduğunu gösteriyor. Bu değerler Türkiye için 2010 yılında 50, 2011’de ise 53‘tü.

Karşılaştırmalarda, 28 AB üyesi ülke, üç Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), dört aday ülke (Türkiye, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan) ve iki potansiyel aday ülke (Arnavutluk ve Bosna-Hersek) olmak üzere toplam 37 ülke kapsandı. Türkiye, 37 Avrupa ülkesi arasında 30’uncu olurken, kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülkenin 263 ile Lüksemburg, en düşük ülkenin ise 29 ile Bosna Hersek olduğu görüldü.

EN PAHALI NORVEÇ

Geçen yılki geçici sonuçlara göre, Türkiye’nin Gerçek Bireysel Tüketime ilişkin Fiyat Düzeyi Endeksi 59 olarak belirlendi. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 avro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 59 avro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösteriyor. 37 ülke arasında fiyat düzeyi en yüksek ülke 167 ile Norveç, en düşüğü ise 41 ile Makedonya oldu.

SGP NEDİR?

Satınalma Gücü Paritesi (SGP) ayrıntılı olarak tanımlanmış mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak tanımlanıyor. Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları giderilerek, uluslararası anlamda gerçek fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabiliyor.

Taraf, 13.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.