Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Merkez Bankası 'sıkılaştırmaya' başladı

Merkez Bankası 'sıkılaştırmaya' başladı

Merkez Bankası, yükselen enflasyon tehdidi ve değer kaybeden Türk Lirası (TL) karşısında faizleri yükseltiyor.

Banka, 4 kanaldan piyasaya verdiği paranın maliyeti olan ortalama fonlama maliyetini, pazartesi günü yüzde 6,76'ya kadar yükselterek 2 ayın zirvesine çıkardı.

Ayrıca bugün yapılan açıklamada 11 Kasım ve 12 Kasım tarihlerinde ek parasal sıkılaştırma uygulanan gün sayısının artırılacağı kaydedildi. Ek parasal sıkılaştırma uygulanan günlerde, gecelik repo piyasasından, yani yüzde 7,75 seviyesinden fonlama yapan Merkez Bankası, ortalama fonlama maliyetini artırmayı amaçlıyor. Banka, 1 Eylül'den bu yana haftada sadece bir gün ek sıkılaştırma uyguluyordu.

 

Fonlamadaki artış, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın 31 Ekim'de Enflasyon Raporu tanıtımında verdiği sinyallerin ardından geldi. Başçı toplantıda, "Kimse bizden gevşeme beklemesin. Verdiğimiz temel mesaj bu " diyerek sıkılaştırmanın artacağını kaydetmişti. Başçı aynı toplantıda haftalık repo faizinden kullandırılan (yüzde 4,5) miktarın 10 milyar lira ile sınırlandırılacağını açıklamıştı.

Enflasyonda son aylarda görülen yükseliş sonrası Merkez Bankası'nın harekete geçtiği görülüyor. Özellikle döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle enflasyon beklentilerin üzerinde seyrediyor. Dolar kuru yeniden 2,02 seviyesini aşarken, Ekim ayında enflasyon yüzde 7,71 seviyesinde gerçekleşti. Ancak çekirdek enflasyon verilerindeki yükseliş daha fazla dikkat çekiyor. Son 6 aydır aralıksız artan çekirdek enflasyon (I Endeksi), Ekim'de yüzde 7,56'ya kadar yükseldi.

 

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahmini 31 Ekim'de yüzde 6,2'den yüzde 6,8'e yükselttiğini açıklamıştı.

Peki enflasyon göstergelerindeki yükselişe karşı Merkez Bankası'nın yaptığı sıkılaştırma yeterli olacak mı?

Finansbank Başekonomisti İnan Demir'e göre sorunun cevabı "hayır". Demir, "İstisnai gün sayısının artırılması, yeterli bir parasal sıkılaşma anlamına gelmiyor. Çünkü yükseltilebilecek en yüksek seviye koridorun üst bandı olan yüzde 7,75. Yıllık enflasyon son olarak yüzde 7,71 olarak açıklandı. Yani reel faiz sıfır. Bu anlamlı bir sıkılaşma değil" dedi.

Demir, 2013'ün geri kalanında olmasa da 2014'de faiz koridorunun yükseltilmesinin gündeme gelebileceğini söyledi.

Başkan Başçı, Ağustos ayında verdiği bir röportajda yılsonunda kadar faizlerin yüzde 6,75-7,75 seviyesinin üzerine çıkmayacağını açıklamıştı.

Ekspres Yatırım Başekonomisti Özlem Derici de atılan adımların enflasyonu hedef olan yüzde 6,8'e yakınlaştırmakta yeterli olmayacağını belirterek, yılsonunda enflasyonun yüzde 7,8 düzeyinde gerçeklemesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Piyasa uzmanları, Merkez Bankası'nın para politikasında daha sıkı bir duruşa geçmesinin etkisinin sınırlı kalacağın düşünüyor.

Garanti Yatırım Araştırmadan Özgür Yurtdaşseven, geçen haftadan itibaren bu gelişmenin fiyatlanmaya başladığını belirtti ve ekledi: Merkez Bankası'nın bugün yaptığı açıklamalar BİST açısından sürpriz değil. Geçtiğimiz hafta Başçı'nın sıkılaştırma mesajları sonrasında hisse piyasası, bankacılık sektörü öncülüğünde satış baskısı altında kalmıştı. Sonuç olarak geçen haftadan bu yana fiyatlanmaya başlanmış bir faktör. Geçtiğimiz haftaki açıklamalar sonrasında BİST için daha temkinli bir eğilimi tercih etmiş ve 76.000-74.500 desteklerine yönelik düzeltme öngörmüştük. Geldiğimiz noktada zayıflık devam edecek olsa da, satış baskısının belirttiğimiz destek bölgelerinde azalabileceğini düşünüyoruz.

Merkez Bankası piyasaları 4 kanaldan fonluyor. Bunlar politika faizi olarak da kullanılan haftalık repo faizi (yüzde 4,5), 1 aylık repo ihalesi, gecelik repo (piyasa yapıcı bankalar için yüzde 6,75) ve yine ek parasal sıkılaştırma yapılan günlerde yapılan gecelik repo (yüzde 7,75).

Ek parasal sıkılaştırmada gün sayısının artırılacağının açıklanması ile piyasa faizleri de yükseldi. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,20 seviyesini aştı.

 

wsj.com, 05.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.