Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Gelişmekte olan piyasalar IQ'nuzu ölçün

Gelişmekte olan piyasalar IQ'nuzu ölçün

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde sorunlar devam ederken yatırımcılar, daha hızlı büyüyen gelişmekte olan piyasalara dönmeye devam etmek için bu ülkelerdeki parlak tablonun devam etmesini bekliyor.

Gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmak önemli riskleri de beraberinde getiriyor. Siyasi sorunlar, yabancı yatırımcıları korumayan ve belirsizliklerin olduğu yasal sistemler ile kur riskleri olası sorunları temsil ediyor. Bu ülkelerin birçoğunda talebi giderek artan ve büyüyen bir orta sınıf var. Bazı ülkeler altyapı harcamalarının yüksek olmasından ve sahip olduğu doğal kaynaklardan da yarar sağlıyor.

Gelişmekte olan piyasalar hakkındaki bilgilerinizi ölçmek etmek için aşağıdaki testi çözebilirsiniz.

 

1. Aşağıdaki ülke çiftlerinden hangisi gelişmekte olan ülkeler sınıfında değerlendirilir?

A.İspanya ve Peru

B.Peru ve Rusya

C.Rusya ve Belçika

D.Belçika ve Macaristan

Cevap B: Üzerinde anlaşılmış belli bir tanım olmasa da birçok yayın, sivil toplum kuruluşu ve banka araştırmacısı aynı ülkeleri gelişmekte olan ülke olarak tanımlıyor. Grup içindeki en büyük ekonomiler Goldman Sachs tarafından kısaca BRIC olarak tanımlanan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin.

MSCI Endeksi şu ülkeleri gelişmekte olan ülkeler olarak tanımlıyor: Brezilya, Şili, Çin, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Macaristan, Hindistan, Endonezya, Malezya, Meksika, Fas, Peru, Filipinler, Polonya, Rusya, Güney Afrika, Tayvan, Tayland ve Türkiye.

Yunanistan'daki borç endişelerinin ardından MSCI, ülkeyi bu ay gelişmiş ülkelerden çıkararak gelişmekte olan piyasalar endeksine düşürdü. Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ise Mayıs 2014'te MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksine katılmaya hazırlanıyor.

2. Gelişmekte olan piyasalardaki temettü getirileri gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında nasıldır?

A.En yüksek temettü getirileri gelişmekte olan piyasalardadır.

B.En yüksek temettü getirileri Avrupa'dadır.

C.En yüksek temettü getirileri ABD'dedir.

D.Temettü getirileri her yerde aynıdır.

Cevap B: 31 Ekim itibariyle çeşitli MSCI piyasa endekslerinin karşılaştırılması Avrupa endeksinin yüzde 3,26, gelişmekte olan piyasalar endeksinin yüzde 2,63 ve ABD endeksinin yüzde 1,92 olduğunu gösteriyor.

"Gelişmekte olan piyasa şirketleri yatırımcıların nakit temettü istediklerini giderek daha iyi anlıyor," diyen Forward Management şirketinden portföy yöneticisi David Ruff bu durumun şirketlerin kurumsal yatırımcıların gözündeki güvenilirliklerini artırdığını belirtti.

3. Gelişmekte olan piyasaların tahvilleri ile ABD Hazine tahvillerinin kıyaslandığında nasıl bir sonuç ortaya çıkar?

A.Gelişmekte olan piyasalardaki tahvil faizleri daha yüksektir.

B.ABD Hazine tahvillerinin faizi daha yüksektir.

C.Tahvil faizleri benzerdir.

Cevap A: ABD'de hükümetin kapanmasına ve Hazine'nin iflasın eşiğine gelmesine rağmen gelişen ülkelerde faiz ödemelerinin ertelenmesi ya da atlanması riski daha yüksek. Bu nedenle de gelişmekte olan piyasalarda tahviller daha yüksek getiri vaat ediyor.

Gelişen piyasaların kağıtlarının daha riskli görülmesini birçok nedene bağlamak mümkün: ekonomilerinin ve yasal sistemlerin dinamizminin daha az olması, hükümet yapılarının daha kırılgan olması, merkez bankalarının gelişmişliklerinin daha az olması, vatandaşların refah düzeyinin daha düşük olması. SW Varlık Yönetimi baş yatırım yetkilisi David Hinman bu durumun vergi gelirlerinin düşmesi ve emtialar ile ihracata bağımlılığın artmasına neden olabileceğini belirtti.

 

4. Gelişmiş dünyanın dışındaki aşağıdaki ülkelerden hangisinin kamu şirketlerinin değeri en yüksektir?

A.Rusya

B.Mısır

C.Fas

D.Hong Kong

Cevap D: CIA'in World Factbook verilerine göre Hong Kong, Çin, Hindistan ve Brezilya halka arz edilen şirketlerinin toplam piyasa değeri en yüksek ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Çin'de yarı özerk bir bölge olan Hong Kong, bölgesel bir finans merkezi olarak konumlanmasından dolayı kendi başına gelişmekte olan bir piyasa olarak değerlendiriliyor.

5. Aşağıdaki ülkelerden hangisinin kişi başına düşen milli geliri en fazladır?

A.Brezilya

B.Katar

C.Güney Afrika

D.Çin

Cevap B: Doğalgaz ve petrol kaynakları bakımından zengin olan Basra Körfezi'nin küçük ülkesi Katar 103.900 dolar ile dünyadaki en yüksek kişi başı milli gelire sahip. (GSYH, satın alma gücü paritesine göre hesaplanmıştır. Bu yaklaşımda bir Big Mac menü almanın maliyeti farklı ülkelerde aynıdır) World Factbook'a göre ABD bu listenin 14. sırasında yer alıyor.

6. Yatırımcıların, son bir yıl içinde gelişmekte olan piyasaların borsalarına ve tahvil fonlarına olan yaklaşımı nasıldı?

A.Gelişmekte olan piyasalara yöneldiler.

B.Gelişmekte olan piyasalardan kaçtılar.

C.Tutumlarını değiştirmediler.

Cevap A: Morningstar verilerine göre gelişmekte olan piyasaların borsa yatırım fonlarına yıl başından Eylül ayına kadar 36 milyar dolar, tahvil fonlarına ise 6.5 milyon dolar net sermaye girişi gerçekleşti.

7. Şirketlerin aşağıdaki ülkelerden hangisinde iş yapma koşulları en kolaydır?

A.Macaristan

B.Rusya

C.Güney Kore

D.Türkiye

Cevap C: Dünya Bankası'nın yayınladığı son İş Yapma Anketi'ne, gelişmekte olan ülkelerden Hong Kong ikinci sıradan, Malezya altıncı sıradan, Güney Kore yedinci sıradan, Gürcistan ise sekizinci sıradan girdi. Singapur'un ilk sırada yer aldığı listede üçüncülüğü, dördüncülüğü ve beşinciliği ise sırasıyla Yeni Zelanda, ABD ve Danimarka aldı.

8. Gelişmekte olan ülkelerin borç/GSYH oranı gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında nasıl bir sonuç ortaya çıkar?

A.Daha kötü

B.Daha iyi

C.Aynı

Cevap B: Forward Management şirketinden Ruff'a göre gelişmiş ülkelerde borç/GSYH oranı yüzde 107'yi aşarken gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 36.

 

wsj.com, 04.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.