Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Show TV’nin satışı mahkemelik oldu

Show TV’nin satışı mahkemelik oldu

Kanalın ortağı Aksoy, Show TV’yi ihalesiz Ciner Grubu’na satan TMSF’ye dava açtı
 

Kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan TMSF’nin Show TV satışı davalık oldu. Kanalda yüzde 17 oranında hissesi bulunan İktisat Bankası’nın eski sahibi Erol Aksoy, satışın usulüne uygun olarak yapılmadığını belirterek dava açtı. Dava dilekçesinde, yürütmenin durdurulması ve satışın iptal edilmesi istendi.

 

DAVA EKİMİN BAŞINDA AÇILDI

TMSF’nin Çukurova Grubu’na ait Show TV’yi, İnterbank’tan kaynaklanan borçlar nedeniyle el koymuş ve el koyma işleminin ardından da ihalesiz olarak kanalı Ciner Grubu’na satmıştı. TMSF, ilk etapta kanalın 402 milyon dolar bedelle satıldığını açıklamış ancak, bedelin 305 milyon dolarlık kısmının “fiktif” olduğu yani borçlardan oluştuğu ortaya çıkmıştı. Yine bu süreçte kanalın sadece 97 milyon dolar bedelle satıldığı belirlenmişti. Kanalın küçük ortağı Erol Aksoy, kanalın ihalesiz olarak ve düşük bedelle satılmasına tepki göstererek, konuyla ilgili olarak TMSF’ye başvuruda bulundu. TMSF ile yaptığı görüşmelerden bir sonuç alamayan Aksoy, kanalın satışının iptali için dava açtı.

Taraf’ın edindiği bilgiye göre, İstanbul 4 İdare Mahkemesi’nde 2013/2176 sayılı dosya ile görülüyor. Dava dilekçesinde, yürütmenin durdurulması ve duruşma talebinde de bulunuldu. Mahkemenin kararını ise bayram tatilinin ardından vermesi bekleniyor.

SATIŞ USULSÜZDÜR

Aksoy’un, idare mahkemesine sunduğu dilekçesinde, Show TV’nin satış bedelinin çok düşük olduğu, Ciner Grubu’nun daha önceden TMSF tarafından satışı yapılan Sabah Grubu’nda da fonu yanılttığı dolaysıya satışın geçersiz olduğu vurgulandı. Dilekçe de ayrıca, Show TV’nin değerinin çok altında satıldığına yönelik birçok bilgiye de yer verildi.

SATIŞ İPTAL OLABİLİR

Mahkemenin kararı, Show TV’nin kaderini belirleyecek. Yürütmenin durdurulması yönünde karar verilirse kanal tekrar TMSF’ye dönecek. Bu süreçte, kanalın yeniden ihaleye çıkarılması söz konusu olacak. Ciner Grubu’nun satın aldığı Sabah Grubu’nda da aynı gelişme yaşanmıştı. Dinç Bilgin’in, Turgay Ciner ile aralarında inanç sözleşmesi oluğuna ilişkin ihbarı üzerine TMSF, Sabah Grubu’nu yeniden el koymuş ve yeniden satışa çıkarmıştı. Show Tv satışının iptal edilmesi halinde, aynı süreç yeniden yaşanmış olacak.

TMSF şimdi ne diyecek?

TMSF, Taraf’ın Show TV’nin satışından kanalın eski sahiplerinin rahatsız olduğuna yönelik haberlerini “birçok kez” yalanlamıştı. Son olarak TMSF’den 23 Eylül 2013 tarihinde yapılan ve “Show TV satışına ilişkin yalan haberler” başlığını taşıyan açıklamada, satışla ilgili dava açılabileceğine yönelik haberlerle dalga geçilmişti. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ün talimatı üzerine hazırlanan ‘açıklamada’ şunlar belirtilmişti: “...Aynı gazete daha önce de ısrarla ‘diğer ortaklarla sorun çıktı’ şeklinde haberlere yer vererek kamuoyunda yanlış bir algı oluşturmaya çalıştığı basın camiasının da malumudur. Hâkim ortak olarak Çukurova grubu rızaen satışı yapan taraftır. Aksoy grubu adına Aks TV’deki hisseler zaten TMSF adına tescilli olduğu için diğer büyük hissedar olarak TMSF de bu satışa muvafakat etmiştir. Sembolik değerdeki küçük hissedarların da muvafakatı alındığına göre hangi ortaklar dava açacak ya da hangi ortaklar bu satıştan zarar görmüştür, kamuoyu merak etmektedir.”

ÖZÜR DİLEYECEK Mİ?

TMSF, 16 Eylül 2013 tarihinde yaptığı açıklamada da, Show TV satışında hukuki sürecin tamamlandığını belirtmişti. Kamuoyu, bu kez Show TV’nin satışı konusunda açılan davanın ardından TMSF’nin, bir özür açıklaması yapıp yapmayacağını merak ediyor.

Taraf, 21.10.2013
 

İhalesiz Show TBMM’de

Show TV’nin, Ciner’e ihalesiz satılması Meclis’e taşındı. CHP, “Bu yol, Ciner’in yasağını delmek için mi seçildi” diye sordu

TMSF’nin, Interbank’tan kaynaklanan 400 milyon dolarlık borç nedeniyle el koyduğu Çukurova Grubu’na ait 12 şirketten biri olan Show TV’nin satışına ilişkin tartışmalar bitmiyor.

Sabah Grubu’nun satışı sırasında Dinç Bilgin ile “inanç sözleşmesi” yapması nedeniyle ihale yasağı getirilen Ciner Grubu’nun Show TV’yi alması Meclis’e taşındı. Show TV’nin ihalesiz bir şekilde doğrudan Ciner Grubu’na satılması gözleri TMSF’ye çevirirken, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran konuya ilişkin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Verilen soru önergesini yanıtlayan TMSF, “Show TV hisselerinin satışı, söz konusu hisselerin sahipleri Çukurova Şirketleri ile alıcı (Ciner Grubu) arasında yapılan sözleşme kapsamında gerçekleştirilmiştir” diyerek satışın “cebri değil rızai” olduğunu ileri sürmüştü. Bu gerekçeye, soru önergesinin sahibi Oran’dan tepki geldi. Umut Oran; “Satış için Show TV adına imza atan yöneticiler zaten TMSF’nin atadığı memurlar değil mi, bu durumda rızai satıştan nasıl söz edilebilir” şeklinde tepki gösterdi.

YASAK DELMENİN YOLU MU

Yeni bir soru önergesiyle Show TV’nin satışına ilişkin usulsüzlük iddialarını gündeme getiren Oran bu kez Babacan’a, “Alıcının kamu ihale yasağı nedeniyle mi satış yolunu tercih ettiniz? İhale yapılmadığı için 300 milyon dolarlık kamu zararı oluştu mu? Satış için Show TV adına imza atan yöneticiler zaten TMSF’nin atadığı memurlar değil mi, bu durumda rızai satıştan nasıl söz edilebilir” sorularını yöneltti. CHP’li Oran önergesinde şu sorulara yer verdi:

» Show TV’nin, ihale yapılmadan Çukurova Grubu ile Ciner Grubu’nun vardığı mutabakatla cebri değil rızai olarak satıldığını belirtmenize karşın, AKS TV’nin hisselerini elinde bulunduran Çukurova’ya ait Türk Medya Şirketi’nde satışı yapan yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğu TMSF memuru değil midir?

» TMSF Tahsilat Başkanı, Gayrimenkuller ve İştirakler Başkanı’nın Yönetim Kurulu üyesi olarak satış sözleşmesini imzalaması ‘Satışı Çukurova yaptı’ sonucunu doğurur mu? Bu durumda Show TV’yi, ihalesiz biçimde satan yine TMSF olmuyor mu?”

» Bu alışverişte, alıcının kamu ihalelerinden yasaklı olma durumu var mıdır? İhaleye çıkılmadan sözü edildiği şekilde “rızai” satış yolu tercih edilmesi bundan mı kaynaklanmaktadır? Aynen Sabah-Atv satışında olduğu gibi TMSF tarafından Ticari ve İktisadi Bütünlük (TİB) ilan edilerek Show TV’nin ihaleyle satışına niçin gidilmedi?

İktidarın amacı basını dönüştürmek

Show TV’nin Ciner’e satışında ihale yapılmamasını eleştiren CHP Milletvekili Umut Oran Taraf ’a konuştu. Satışın altına TMSF çalışanlarının imza attığını anımsatan Oran, basın üzerindeki baskı kurma çabalarına şu sözlerle dikkat çekti: “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti 2002 yılında iş başına gelir gelmez yaptığı ilk icraatlardan biri basını dönüştürmek oldu. Basının bugün geldiği nokta herkesin malumudur. İktidarın basın ve ifade özgürlüğüne nasıl yaklaştığı, AİHM’in son olarak Cumhuriyet gazetesine ilişkin verdiği kararıyla tescillenmiş oldu.”

Taraf, 16.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.