Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Piyasalardaki dalgalanma Ağustos'ta sanayi üretimini vurdu

Piyasalardaki dalgalanma Ağustos'ta sanayi üretimini vurdu
Mayıs ayından itibaren başlayan finansal dalgalanma reel ekonomiyi Ağustos'ta olumsuz etkiledi. Sanayi üretimi endeksi Şubat 2011'den bu yana en düşük seviyeye indi

Mayıs ayından itibaren gelişmekte olan ülkelerden yaşanan para çıkışına bağlı olarak yaşanan finansal dalgalanma, reel sektör üzerinde de etkili olmaya başladı.

Sanayi üretimi endeksi 2012 Aralık ayından bu yana ilk kez Ağustos'ta geriledi. Sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 oranında geriledi. Üretim, bir önceki aya göre yüzde 17 oranında gerilerken, endeks Şubat 2011'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 4 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış üretim ise yüzde 4 artış beklenirken yüzde 0,1 oranında geriledi.

Garanti Yatırım Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali İhsan Gelberi, piyasalardaki dalgalanmanın ekonomi üzerindeki etkisinin Ağustos'ta hissedilmeye başladığına vurgu yaparak, "Piyasalardaki dalgalanma nedeniyle iç talep biraz erkene çekilmişti. Bu nedenle üçüncü çeyrekte de ekonomi oldukça canlıydı. Ama bunun da geçmesiyle üretim yavaşlamaya başladı. Ağustos'ta başlaması, benim beklentimden önce oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Kur ve faizlerdeki artışın üretim üzerindeki olumsuzluklarına rağmen, tüketim tarafından henüz sert bir yavaşlama olmadığına dikkat çeken Gelberi, buna rağmen dördüncü çeyrekte ekonominin daha kötü performans göstereceğini belirtti.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi ise Ağustos'taki sanayi düşüşünün geçici olduğunu savundu. "Rakamlar zayıf görünüyor. Ancak Eylül ihracat ve PMI verilerine bakıldığında bu zayıflığın geçici olacağını düşünüyorum" diyen Bürümcekçi, piyasalardaki dalgalanmanın beklentilerinden daha az etkili olduğunu belirtti.

Kur artışının enflasyona etkisi de Eylül ayı itibariyle hissedilmeye başlanmıştı. Özellikle kur artışının etkisiyle ulaştırma maliyetlerindeki yüksek artış nedeniyle enflasyon, yüzde 0,56 olan beklentilerin üzerinde yüzde 0,77 oranında artmıştı. Çekirdek enflasyon göstergelerindeki bozulma ise devam etti.

Mayıs ayından bu yana Türk Lirası dolar karşısında yüzde 10'un üzerinde değer kaybederken, gösterge tahvilin faizi yüzde 5'li seviyelerden yüzde 10'lu seviyelere kadar çıkmıştı.

Arındırılmış olarak madencilik yüzde 4,6, imalat sanayi yüzde 4,6 ve enerji yüzde 1,4 oranında azaldı. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 14,2 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 11,0 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı takip etti. En yüksek artış ise yüzde 4,6 ile diğer ulaşım araçları ve yüzde 3,9 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.

wsj.com.tr, 08.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.