Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Eğitimde doğru adımlar, büyümeyi 1 puan arttırır

Eğitimde doğru adımlar, büyümeyi 1 puan arttırır

TÜSİAD Başkanı Yılmaz, Türkiye'nin bu yıl yüzde 4 büyümesini beklediklerini söyledi. Yılmaz yüzde 4 büyümenin düşük olduğunu belirtti.

TÜSİAD’ın yılın ikinci Yüksek İstişare Kurulu toplantısına büyüme, barış süreci ve dış ilişkiler tartışmaları damgasını vurdu. Türkiye’nin 2013 yılında gerçekleştirmesi beklenilen yüzde 4’ün altında büyümenin TÜSİAD’a göre düşük olarak değerlendirildiği toplantıda Avrupa Birliği için hedef tarih belirlenmesi talebi gündeme geldi. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz Avrupa Birliği ve Batı kriterlerinden uzaklaşmanın Türkiye açısından çıkmaz bir yola girmek olduğuna da dikkat çekti.
TÜSİAD’ın YİK toplantısında ayrıca KONDA Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Bekir Ağırdır ‘Toplumsal Eğilime Yönelik Değerlendirmeler’, Radikal Gazetesi Köşe Yazarı ve Ekonomist Uğur Gürses ‘Ekonomik Gelişmeler’, EDAM Başkanı Sinan Ülgen ‘Dış Politika’ ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman ise ‘Demokratikleşme Bağlamında Siyasi Reformlar’ başlıklı sunumlar yaptı.TÜSİAD Başkanı Yılmaz çözüm sürecinin başarısızlığa uğramaması için tüm çabaların gösterilmesinden yana tavır aldıklarını belirterek yaşanan huzur ortamını kalıcı kılacak unsurun ise yeni demokratikleşme paketi olduğunu söyledi. Yılmaz’ın dikkat çektiği noktalar şöyle:
BÜYÜME: Finansman kısıtı nedeniyle, bu yıl büyümenin, TÜSİAD tahminlerine yakın olarak, yüzde 4 civarında gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Elbette ki bu oran, arzu ettiğimiz performansın altındadır. Düşük büyümenin yönetilmesi gereken önümüzdeki birkaç yılda, büyümenin niteliği çok önemli olacaktır. Türkiye için düşük büyüme yüzde 4’ün altıdır. İhtiyacımız olan, ortalama büyüme hızımızı, finansal balonun sönmeye başladığı bir dönemde yüzde 6’lara çıkarmaktır. Bu büyüme hedefinin tutturulabilmesi için, iç tasarruf oranları, çözüm süreci ve yapısal reformlar alanında cesur ve kararlı adımların atılması gerekmektedir. Uzmanlarımızın yaptığı çalışmalar göstermektedir ki, sadece eğitim alanında atılacak doğru adımlar ile hem potansiyel büyümemizi yarım ile 1.0 puan arası arttırabilmek hem de nitelik olarak geliştirebilmek mümkündür.”
AVRUPA BİRLİĞİ: Türkiye’nin AB yönelimi, Türk iş dünyası için öncelikli bir konudur. AB üyeliği için bir hedef tarihin belirlenmesini de istiyoruz. Türkiye’nin, AB’ye tam üyeliği için en uygun tarihin, müzakerelerinin 4 ila 5 yıl süreceğini tahmin ettiğimiz Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın yürürlük tarihi olabileceğine inanıyoruz.
DIŞ POLİTİKA: Hepimizi derinden etkileyen Arap Baharı’yla yeşermeye başlayan demokrasi umutları Mısır’da yapılan darbeyle büyük yara aldı. Hükümetin verdiği ilkesel tepkiyi yürekten destekliyoruz. Suriye’de iç savaş engellenemedi ve kriz bu boyuta vardığında, izlenen siyaset etkili olamadığı gibi Türkiye’nin, savaşın tarafı gibi görülmesine yol açtı.
İÇ POLİTİKA: Ülkemizde yaygınlaşan Batı karşıtı söylem, hem yurtiçinde hem de yurtdışında huzursuzluk yarattı. Birçok ülkenin Türkiye’ye düşman olduğu söylemi ve başta Batı olmak üzere kullanılan sert üslup, Türkiye’nin uluslararası toplum nazarında sözünün ağırlığını azaltıyor. Özünde, ‘Türkiye – AB Katılım Ortaklığı’ belgesi uyarınca, uymayı taahhüt ettiğimiz Kopenhag siyasi kriterlerinin içeriği de bundan ibarettir. Bunlardan uzaklaşmak Türkiye açısından bir çıkmaz yola girmek demektir.
 

Ancak enflasyon hedefi tutarsa Merkez başarılı

TÜSİAD Başkanı Yılmaz, Merkez Bankası’nın büyüme ile enflasyon hedefi arasında bir dengeleme politikası benim-semek durumunda kaldığını ve bu süreçte faiz aracını kullanmadığını hatırlatarak “Bizim açımızdan, bu politika tercihi, ancak ve ancak enflasyon hedefine ulaşıldığı takdirde yerinde olacaktır” dedi.
 

GEZİ’DE POLİS AŞIRI ŞİDDET GÖSTERDİ

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, Gezi Parkı’nda başlayan protestolara polisin aşırı şiddet gösterdiğini söyledi. Yücaoğlu, “Kim olduğunu tam bilemediğimiz 7-8 sopalı adamın bir genci ölümüne sebep olacak şiddetle dövmesinin kameralarla saptanan resimleri kamuoyunun aklından çıkmıyor. Evet, suçlu olarak yakalananlar var ama Türkiye’de artık bu tabloların yaşanmaması lazım” dedi. Yücaoğlu, “Taksim Gezi protestosu, ifade özgürlüğü içerisinde gençler hayat tarzına müdahale istemiyordu. Eğer hoşgörü ve diyalog içerisinde ele alınabilseydi, Türkiye gülümseyen ve barışçı eylemlerin yaratıcılığını seven bir yüzünü dünyaya göstermiş olacaktı” diye konuştu.

Radikal, 21.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.