Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Demokratik Açılım > Devlet 'demokratik açılım'a kilitlendi, süreç hızlanıyor

Devlet 'demokratik açılım'a kilitlendi, süreç hızlanıyor

Demokrasi açılımına odaklanan Ankara'da süreç hızlandı. Milli Güvenlik Kurulu'ndan sonra ikinci önemli zirve Başbakanlık'ta yapıldı.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen 'Güvenlik Zirvesi'nin tek gündem maddesi demokrasi açılımıydı. Zirvede sivil ve askerî kanat bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın öncülüğünde yürütülen açılımla alakalı şu ana kadar elde edilen veriler masaya yatırıldı ve izlenecek yol haritasına ilişkin önemli mesafeler alındı. Meclis'in ekim ayında açılmasının ardından yapılacak yasal düzenlemeler konuşuldu. Etkin Pişmanlık Yasası'nın pratikte daha sık kullanımına ilişkin Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı düzenlemeler zirvede gündeme geldi. Toplantı sonrası Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, 'terörle mücadelede alınan tedbirlerin gözden geçirildiği ve önümüzdeki dönemde izlenecek politikalar üzerinde durulduğu' ifade edildi.

Başbakanlık'taki zirve 3 saat sürdü. Hükümet üyelerinden açılım sürecinin trafiğini yürüten İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile birlikte Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül vardı. Askerlerden ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yanı sıra Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner de zirveye davet edildi. Başbakanlık'taki toplantı bitiminde Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'u Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala uğurladı. Başbuğ, merdivenlerden indikten sonra Başbakan Erdoğan'ın makam aracının kapısına yönelince emir subayının hatırlatmasıyla bir arkadaki kendi arabasına bindi. Toplantı beklenenden uzun sürünce Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le randevusu ileri kaydırıldı. Erdoğan, zirvenin hemen ardından Çankaya Köşkü'ne çıkarak toplantıda ele alınan konuları Cumhurbaşkanı ile baş başa değerlendirdi.

Başbakanlık, zirve sonrası kısa bir açıklamada bulundu. Yazılı açıklamada şöyle denildi: "Ülke genelinde iç güvenlik ve asayişin sağlanması için alınmış tedbirler gözden geçirilmiş, terörle mücadelede önümüzdeki dönemde izlenecek politikalar üzerinde durulmuştur."

'Açılım' konusunda Ankara'daki ilk önemli zirve, geçen ay yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısıydı. MGK'dan 'açılım'a destek kararı çıkmış ve yayınlanan bildiride, "Devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü pekiştirmek, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı eşgüdümünde yapılan çalışmalar hakkında Kurul'a bilgi sunulmuş ve çalışmaların devamı tavsiye edilmiştir." denilmişti. Bildiri, 'demokratik açılım'ın 'devlet projesi' olduğu görüşünü pekiştirmişti.

Zaman, 04.09.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.