Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye’de akademisyen maaşı Nijerya’dan daha düşük

Türkiye’de akademisyen maaşı Nijerya’dan daha düşük

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) hazırladığı ‘Ulusal ve Uluslararası Karşılaştırmalarla Öğretim Üyeliği Maaşı’ başlıklı rapor çarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdi.

Buna göre Türkiye’de üniversite öğretim üyelerine verilen ortalama aylık maaş 2 bin 597 dolar. Türkiye bu rakamla Nijerya, Arjantin, Malezya ve Kolombiya gibi ülkelerin gerisinde yer alıyor.

Söz konusu raporun açıklandığı toplantıya Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, çalışmayı yapan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akgeyik ve bazı üniversite rektörleri katıldı. 28 ülke ele alınarak hazırlanan çalışmaya göre öğretim üyelerine verilen maaşlarda Türkiye 20. sırada. ABD, Rusya, Kanada, Çin, Hindistan, Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerin ele alındığı çalışmaya göre bu 28 ülke içinde öğretim üyelerine verilen ortalama maaş 4 bin dolar civarında. Türkiye’de ise 2 bin 597 dolar. Türkiye bu rakamla Nijerya, Arjantin, Malezya ve Kolombiya’nın gerisinde kaldı.

Maaşların düşük olması sebebiyle yetenekli insanların akademik kurumlardan uzaklaşmaya başladığı ifade edilen raporda öğretim üyelerinin maaşının diğer meslek gruplarına göre daha az oranda arttığına değiniliyor. Örneğin 2002-2013 yılları arasında bir hâkimin maaşı 5,34 kat artarken, profesörlerin maaşı sadece 2,72 kat yükselmiş. YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, “Türkiye’nin akademiye, araştırmaya ihtiyacı oldukça fazla. Bu yüzden en nitelikli beyinleri akademiye yönlendirmeliyiz.” diye konuştu.

 

Zaman, 23.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.