Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TÜSİAD Başkanı: Barış süreci bana umut veriyor

TÜSİAD Başkanı: Barış süreci bana umut veriyor

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, ”Not artırımları ile beraber Türkiye’ye ilginin ve yatırımların artacağını düşünüyorum” dedi.

Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansınınmedya sponsoru olduğu ”Uludağ Ekonomi Zirvesi”nde Yılmaz, AA muhabirine özel açıklamalarda bulundu.

Yılmaz, Türk iş dünyasının doğuda yatırımları olduğunu anımsatarak, çözüm süreci ile birlikte bu yatırımların daha da hızlanacağını dile getirerek, çözüm sürecinin kendisine umut verdiğini, bu süreçle birlikte heyecan verici bir yatırım atağının olacağını dile getirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P), Türkiye’nin kredi notunu artırmasına yönelik değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, işler iyi gittikçe bu tür keyifli haberlerin gelmeye devam edeceğini ifade etti.

Yılmaz, Türkiye ekonomisinde bu yıl yüzde 4-4,3 seviyesinde, iyimser senaryolarına göre ise yüzde 6’lık oranlarında büyüme beklendiğini vurgulayarak, bu iyimser senaryo için AB büyümesinin pozitif olması gerektiğini kaydetti.

Şimdilik AB için bu tarz bir umut olmadığını vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi: ”Biz yüzde 4’lerde ki bir büyüme ile tahminimizi sürdürüyoruz. Avrupa dururken, gelişmiş ekonomiler dururken, hatta eksi büyüme ihtimalleri varken, Türkiye gibi yüzde 4 büyüyen bir ülkenin dinamizmi herkesi cezbediyor.

Bu not artırımları ile beraber Türkiye’ye ilginin ve yatırımların artacağını düşünüyorum. Buna barış süreci de yardım edecek. Barış sürecini kalıcı kılacak toplumsal mutabakatla güzel bir anayasada yaparsak, o zaman Türkiye’yi kimse tutamaz.” -”AB ile Türkiye’nin ilişkileri 2,5 yıldır buzdolabındaydı”- TÜSİAD Başkanı Yılmaz, AB ile Türkiye’nin ilişkilerinin 2,5 yıldır buzdolabında olduğunu, AB ile hiç bir müzakerenin sürmediğini dile getirerek, ”Fakat bu haksız bir süreçti.Fransa’nın koyduğu rezervler vardı, Güney Kıbrıs’ın koyduğu rezervler vardı. Bu sebeple idi” dedi.

Ancak şimdi Fransa’nın bu rezervlerinden birisini kaldırdığını vurgulayan Yılmaz, bölgesel politikalar başlığının açılacağını duyduklarını dile getirdi.

Hafta başında dönem başkanı olan İrlanda’nın başkenti Dublin’e gittiklerini anımsatan Yılmaz, orada üst düzey yetkililerle görüştüklerini anlattı.

Orada İrlanda başkanlığında en az 2, hatta 3 başlığın açılması konusunda beklentilerini ilettiklerini kaydeden Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: ”Bu sürecin hızlandırılması lazım. Çünkü, AB ile Amerika arasında 2 yıl veya 3-4 yıl içerisinde tamamlanmak üzere Sayın Obama’nın ilan ettiği Transatlantik Serbest Ticaret ve Yatırım Anlaşması çalışmaları sürecinde biz de AB ile entegrasyon adına çok iyi adımlar atmamız lazım ki, bu anlaşmanın içerisinde olalım. Bu 2 ekonominin birleşmesi demek 30 trilyon dolarlık bir ekonomi demek.

Batı dünyasının ekonomik düzeninin yeniden çatılması demek. Türkiye bunun dışında kalamaz. Buna paralel bir anlaşma ile de gitmek istemiyoruz. Bunu da doğru bulmuyoruz. Türkiye’nin dışında olduğu bir Transatlantik Anlaşması’nın gerçekleşmemesi için dostlarımıza fikirlerimiz anlatacağız. Somut proje konusunda çalışıyoruz, Brookings ile birlikte.” Muharrem Yılmaz, pazartesi açıklanacak büyüme rakamları ve buna paralel Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Türkiye’nin GSMH olarak 800 milyar dolarlık bir rakamı yakalayacağını yönündeki tahminine ilişkin ise ”Türkiye’nin bu rakamı yakalayabileceğini düşünüyorum. İnşallah dış talepli bir büyümeyi de ümit ediyorum. Çünkü cari açık tehdidi bir tarafta bekliyor. Sayın Çağlayan’ın yarattığı bu ihracat mucizesi büyüyerek devam eder, Türkiye dış taleple büyümeye devam eder” değerlendirmesinde bulundu.

 Milliyet, 29.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.