Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Baraj 4 çocuk

Baraj 4 çocuk
Başbakan Erdoğan’ın nüfus artış hızında yaşanan düşmeyle birlikte çalışılması için talimat verdiği ‘çocuk teşviki’ uygulamasının detayları belli oluyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, çocuk teşviğinde barajlı sistemin olacağını belirterek, “İlk 3-4 çocuğa teşvik verilecek. 4 çocuk üstüne düşünülmüyor. Ayrıca teşvik amaca ulaşınca kalkacak” dedi.

BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye’nin nüfus artış hızının düşük çıkması üzerine, ‘çocuk teşviki’ konusunda başlatılan çalışmayla ilgili bilgi verdi. Ergün, teşviğinin belli bir çocuk sayısına kadar uygunabileceğini, amaca ulaşınca da teşviğin ortadan kalkabileceğini söyledi. Hürriyet’in Ankara bürosunu ziyaret eden Ergün, sanayi ve ekonomi konularında önemli açıklamalarda bulundu.

DİNAMİZM KAYBOLUYOR   

Türkiye yaş ortalamasının 30.1’e yükselmesinin bir tehlike olduğunu söyleyen Ergün, önlem alınmadığı takdirde 20 sene sonra bu ortalamanın 40 olacağını ve toplumun dinamizmini kaybedeceğini bildirdi. Ergün, son Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelen çocuk teşviği ile ilgili olarak, “Bu nedenle kendimize özgü bir formül bulacağız. Belli sayıdaki çocuğa teşvik gibi. Örneğin ilk üç-dört çocuğa teşvik verirsiniz. Özellikle eğitimli ailelerde çocuk sayısı az. Nitelikli nüfusu arttırmak için teşviği belli bir çocuk sayısına göre vermek gerekir. Tabii bunun bir süresi olur. Nüfus artış hızıyla ilgili sorun çözüldüğünde veya insanların belli bir alışkanlık edinmesini sağladıktan sonra teşviki kaldırırsınız” dedi.

SİBER ORDU GELİYOR

Ergün, bakanlığının çalışma alanına giren konular ve son Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda alınan kararlarla ilgili olarak da şu değerlendirmelerde bulundu: “Gün geçtikçe tüm sistemler dijital hale geliyor. Bu işlerimizi kolaylaştırıyor, ancak tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Yarın şehirlerin altyapıları tamamen elektronik ortama, dijital ortama taşınacak. Ancak birisi siber saldırıda bulunsa kimsenin suyu akmaz. Bu adımlar atılırken geç kalmadan mutlaka güvenlik sistemlerinin oluşturulması gerekiyor. Hatta askeri mekanizmalar bile çalışamaz hale gelir. Amerikan ordusu bile Özel Siber Komutanlığı kurdu.”

200 KİŞİYİ GEÇECEK

Bu komutanlığın birkaç ay önce Türkiye’de de kurulduğunu kaydeden Ergün, “Güvenlik yazılımları üzerinde çalışan güvenlik açıklarını bulmaya çalışan bir yer. Biz de TÜBİTAK bünyesinde Siber Güvenlik Enstitüsü kurduk. İlk etapta 70-80 çocuğu istihdam ediyoruz. Bunların sayısı 200’ü geçecek. Yanlış işler yapmayan, güvenlik sistemleri üzerinde çalışan çocuklar. Onları yetiştiriyoruz.”

Futbolda işler çok karanlık

BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün bir yıl boyunca Kocaeli Sporda yöneticilik yaptığını ancak futbolda yönetim ve ilişkileri karanlık bulduğu için yönetimden çekildiğini söyledi. Ergün, “Bıraktım, bu işle sevenler ilgilensin, sorunu sevenler çözsün” dedi. Ergün şöyle devam etti: “Futbolda finansal ilişkiler karanlık. Maliyetler lüzumsuz yere çok yükseltiliyor. Bu tribünlerin taşıyacağı bir yük değil. Taşıyamayınca yanlış yollara başvuruyorlar. Oysa tribünün ve yayın gelirlerinin sistemi finanse etmesi lazım. Futbolun cari açığı var. Bazı işler yapalım, düzeltelim’ arayışı var tabii ki. Futbol için ‘niye bu durumdayız’ diye bir çalıştay yapılmalı. Profesyonel futbol masaya yatırılmalı. Daha geçtiğimiz dönemde bir şike konusu oldu. Bu gerçekten insanın yüzünü kızartıyor.”

YÖK katılmadı hacklendi

SİBER Güvenlik Tatbikatları yaptıklarını kaydeden Nihat Ergün, “Kurumların açıklarını belirliyoruz. Kurumları bu tatbikatlara alıyoruz. Tatbikatlarda kurumlara gerçek saldırılar düzenleniyor, açıklarını kendilerine gösteriyoruz. Bazıları açıkları ortaya çıkmasın diye tatbikata katılmıyor. Oysa biz senin düşmanın değiliz ki. Örneğin YÖK bu tatbikatlara katılmadı. Bir kaç gün sonra saldırıya uğradı. Bir döneme ait soruşturma bilgileri sisteminden çalındı. Herkes kendi verisini korumaya çalışıyor ama verilerin birkaç merkezde toplanması çok önemli. Amerika 300-400 veri merkezini kapatacak, birkaç merkeze indirecek. Veri merkezleri oluşturup belli noktalarda toplayacağız. Veri merkezlerinin inşasını Ulaştırma Bakanlığı yapacak. Sistemlerini TÜBİTAK kuracak” dedi.
 

Hürriyet, 01.02.2013

Nüfusu arttırma harekâtı
Nüfus artış hızının düşmesi Başbakanı harekete geçirdi. Bu konuda Başbakan’dan talimat aldığını belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: Bir süre kapanıp bunu çalışacağız

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, nüfusun bir ülkenin gücü olduğunu ve bu konuda mutlaka çalışma yapılması gerektiğini belirterek, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son yayımladığı nüfus istatistiklerine göre, Türkiye’nin nüfus artış hızının binde 12’ye düştüğünü hatırlattı. Kanal 24’e konuşan Babacan, projeksiyonlara göre, Türkiye nüfusunun 2035 yılına kadar artacağını, 80-85 milyona kadar çıkıp, orada stabilize olup sonra aşağıya inmeye başlayacağını ifade etti.

Nüfusu giderek düşen Avrupa ülkelerinin şu anda bocaladığını ve nüfus artış hızlarını arttırmak için çaba içerisinde bulunduklarını kaydeden Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maalesef bir dönem Türkiye’de devlet ve iş dünyası el ele verip ‘nüfus artışının önüne nasıl geçeriz’i çalışmışlar ve ciddi ciddi stratejiler uygulamışlar. Bunun ne kadar büyük bir hata olduğunun en iyi örneğini şu anda Avrupa’da görüyoruz. Nüfusun artması için korkunç paralar dağıtıyorlar vatandaşlara. Fakat bir yandan da aile yapıları bozulmuş durumda. Eski aile kimliğine sahip değil. Yani evlilik dışı ilişkiler var, evlenip boşanma sıradan hale gelmiş durumda. Ailesiz büyüyen çocuklar ya da sadece anne veya baba ile büyüyen çocuklar çok artmış durumda. Şimdi aile yapısının özüne zarar verdikten sonra, doğurganlığı düşürdükten sonra o ülkenin ekonomik dinamizmini korumak mümkün değil. Şu anda AB’nin bir numaralı meselesi ve çözülmesi çok zor bir problem... Dolayısıyla bizim bu konuda artık köklü tedbirler almamız gerekiyor.”

Başbakan talimat verdi

TÜİK’in nüfusa ilişkin son verileri, Bakanlar Kurulu’nun olduğu sabah açıkladığını hatırlatan Ali Babacan, “Sayın Başbakanımız bana talimat verdi, ‘senin başkanlığında, ilgili bütün bakanlar birlikte çalışın’ dedi” bilgisini verdi. İşin içinde sosyal, ekonomik, kültürel faktörler olduğunu kaydeden Babacan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Kalkınma Bakanı ile Maliye Bakanının da olacağı bir ekibin bu konuyu ele alması gerektiğini belirtti.

Babacan, “Burada çok akılcı tedbirlerin uygulanması gerekiyor. Bir yandan da bütçe etkilerine dikkat edilmesi gerekiyor. Bütçe dengelerini bozacak afaki bir program başlatmamız zor. Ama öte yandan hedeflenmiş, segment segment iyi planlanmış bir çalışma yapılacak” dedi.

Şimdiye kadar tavsiyeydi

Konunun şimdiye kadar tavsiye şeklinde gittiğini ve başbakanın, cumhurbaşkanının her nikâh şahitliğinde konuyu gündeme getirdiğini belirten Babacan, Gelir Vergisi’nde de asgari ücretli, evli ve dört çocuk sahibi kişilerden vergi alınmadığını hatırlattı. Konunun bir yönlendirmeden, bir teşvikten öte, devlet politikası haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Babacan, “Aksi halde bugün bu tedbiri almazsak sayılı gün çabuk geçiyor, 20 yıl, 25 yıl sonra, bir sonraki kuşakta Türkiye’deki dengeler alt üst olur” diye konuştu.

“Kim ne derse desin nüfus bir güç” diyen Babacan, “Hele hele siz bu nüfusu iyi eğitirseniz ve yüksek gelir seviyesine sahip olmasını sağlarsanız işte o da zaten ekonomik güç olarak karşımıza çıkıyor. Bakıyorsunuz 27 AB üyesi bir masa etrafında oturuyor. Oy hakkı en çok kimin? Nüfusu en çok olanın” dedi.
 

Taraf, 31.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.