Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Almanya'nın çekiciliği artıyor

Almanya'nın çekiciliği artıyor

Almanya'da halen nitelikli eleman gerektiren 850 bin kadro boş. Ancak hükümetin konuya ilişkin İlerleme Raporu'nda, kısmen de olsa gelişme kaydedildiği belirtiliyor.

Almanya’da işsizlik oranı son 20 yılın en düşük seviyesinde. Ancak Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen’ın bu durumdan yine de yeterince memnun olduğu söylenemez. Bakan, Alman ekonomisinin temel direği olarak nitelediği nitelikli iş gücü eksikliğinden yakınıyor. İstatistikler de Bakan'ı haklı çıkarıyor. Bakanlık verilere göre; Almanya'da halen nitelikli eleman gerektiren 850 bin kadro boş. Almanya Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, bu açığın sadece üniversite mezunlarının arandığı alanlarda değil, aynı zamanda meslek eğitimi gerektiren makinistlik, teknisyenlik ve kalorifer tesisatı gibi alanlarda da olduğunu belirtti.

Sevindirici gelişmeler

Nitelikli iş gücü açığını Alman ekonomisinin can damarı olduğunu söyleyen Bakan, son iki yılda hükümetin bu açığı kapatma çabalarında büyük bir ilerleme kaydedildiğini belirtti. Konuyla ilgili hazırlanan İlerleme Raporu'nu kamuoyuna sunan Alman Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bağlamda gelişmelere baktığımızda, iyi bir yol kat ettiğimizi görüyoruz. Bu çok sevindirici. Bundan birkaç yıl önce tahmin edemeyeceğimiz kadar iyi ve hızlı ilerliyoruz. Ama şunu da açıkça belirtmeliyim ki, bir süre daha sabırla yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Gereken nitelikli iş gücünün kazanılması daha uzun yıllar sürebilir. Ama bunu kolaylaştırıcı yasalar çıkararak, toplumda bu konuya daha çok yer vererek, toplumun ve ekonomik çevrelerin de çabaları ile birlikte bu sürecin başarılacağı kanaatindeyim."

Von der Leyen’ın stratejisi öncelikle hâlihazırda Almanya’daki mevcut potansiyelin tam anlamıyla değerlendirilmesi. Bu noktada önemli bir başarıdan söz edilebilir. Zira son yedi yılda çalışanların toplumdaki oranı yüzde 77’ye çıktı. Çalışma Bakanlığının verilerine göre, özellikle yaşlıların istihdama katılım oranı belirgin bir biçimde arttı. Almanya’da 55 - 64 yaş aralığındaki insanların yüzde 62’si aktif olarak çalışıyor. Bu oran, 2000 yılının başlarında şimdiki rakamın üçte biri kadardı. Ülkedeki çalışan kadınların sayısının da arttığına dikkat çeken Bakan, bunun sevindirici olduğunu belirtti, ancak diğer yandan her iki kadından birinin yarım günlük işlerde çalışmasını ise olumsuz olarak değerlendirdi.

Alman anlayış ve tutumundaki değişiklik
 


Bakan von der Leyen, kaydedilen ilerlemelere ilişkin şunları söyledi: "Bu konuda Almanya’daki anlayış ve tutumda şaşırtıcı bir gelişme kaydedildi. Bundan bir iki yıl önceki tartışmaları hepimiz çok iyi hatırlıyoruz: ‘Almanya'ya vasıflı göçmenleri getirtmeli miyiz? Bu acaba ülke içinde iş arayanları zor duruma sokar mı?’ diye tartışıyorduk. Yine Mavi Kart uygulamasının başlayıp başlatılmamasını tartışıyorduk. Ekonomi Bakanlığı ile birlikte burada, yurtdışından hangi vasıflara sahip iş gücüne ihtiyacımız olduğuna, bu iş gücünü nasıl sistematik bir şekilde Almanya’ya çekebileceğimize dair bir projede başlatmıştık. İşte tüm bu tartışmalar ve projeler belirgin bir biçimde meyvelerini vermeye başladı.”

Hâlihazırda Almanya’ya göç edenlerin sayısı, Almanya’dan ayrılanların sayısından daha yüksek. Bu gelişme, Alman hükümetinin İlerleme Raporunda, olumlu olarak değerlendiriliyor ve son üç yıldır ülkenin göçmen kazandığına dikkat çekiliyor.

Rapordaki olumsuz tablo

Çalışma Bakanı'na göre, Almanya’nın istihdam piyasasındaki çekiciliği belirgin oranda arttı ve hükümetin, vasıflı iş gücü açığının kapatılmasına yönelik mesajları yurtdışında iş arayanlara ulaştı. Yurtdışında alınan diplomaların Almanya’da tanınmasının kolaylaştırılmasını da önemli bir adım olarak kaydeden von der Leyen, Almanya'da çalışmak isteyenlerin ikamet izni almasını kolaylaştıran Mavi Kart uygulamasından, şimdiye dek bin kişinin yararlandığını söyledi.

Alman Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, 'MobiPro' adlı yeni bir programın da tanıtımını yaptı. Bu program, meslek eğitimi almak isteyen gençlerin Almanya’ya gelmesini kolaylaştırıyor. Almanya’ya kazandırılan nitelikli iş gücü, İlerleme Raporunda olumlu bir tablo sergilerken, uzun süredir Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin işsizlik oranı ise negatif bir tablo çiziyor. Bakan, göçmenler arasındaki işsizlik oranının ülkedeki genel işsizlik oranının iki katı olduğunu kaydetti.

dw.de, 24.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.