Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TÜİK verileri ne kadar güvenli?

TÜİK verileri ne kadar güvenli?

Önce enflasyon, ardından işsizlik... İki kritik veri zamanından erken açıklandı, "TÜİK verileri ne kadar güvenli?" tartışması başladı. Çünkü TÜİK'in kritik verilerine bir kaç dakika erken ulaşmak bile, milyonlarca dolarlık haksız kazanç sağlamak için yeterli.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun iki önemli verisi 1.5 ay içinde iki kez ajanslara erken düştü, rakamların güvenilirliği sorgulanmaya başlandı.

Tartışmanın fitili, 3 Aralık'da enflasyon verilerinin 17 dakika önce açıklanmasıyla ateşlendi. Erken açıklamanın bazı kişilere haksız kazanç sağlamış olabileceği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Ardından, tartışmayı işsizlik rakamları alevlendirdi. Saat 10.00'da açıklanması gereken işsizlik verileri, saat 09.25'te SMS'le TÜİK abonelerine gönderildi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan TÜİK yönetimi özür diledi. Suçu SMS firmasına yükledi. Açıklamada, "Hata SMS servisi sağlayan firmanın, veriyi yayınlanma saatini yanlış girmesinden kaynaklanıyor" denildi.

Açıklama sonrası gözler, GSM operatörlerine çevrildi. Ancak TÜİK'in, SMS'lerin iletilmesi konusunda GSM şirketleriyle değil, bu şirketlerle iş yapan daha küçük ölçekli bir firmayla anlaştığı ortaya çıktı.

Bir yandan da 2005 yılından beri TÜİK'le çalışan Ester isimli şirket, "TÜİK verilerini herkesten önce görebiliyor mu" sorusu gündeme geldi. Çünkü bu verilere 10 dakika erken ulaşmak bile, milyonlarca dolarlık işlem yaparak kar elde etmek için yeterli.

Üstelik, Eskişehir merkezli Ester şirketinin, TOKİ, TEDAŞ, PTT, Sağlık Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, ÖSYM, ODTÜ ve Anadolu Üniversitesi gibi bir çok kamu müşterisi bulunuyor.

Ester elektronik ise SMS'le erken duyuru konusunda sessizliğini koruyor.

 

cnnturk.com, 16.01.2013

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.