Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Hedefimiz 2023’e kadar 10 dünya markası çıkarmak

 Hedefimiz 2023’e kadar 10 dünya markası çıkarmak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türk Patent Enstitüsü (TPE) arasında veri paylaşım protokolü imzalandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, protokolle ihracat için yapılan beyanlarda markalı ihracatın takip edilebilirliğinin mümkün hale geleceğini söyledi.
 
Altunyaldız, hedeflerinin 2023’te 10 uluslararası markaya sahip bir Türkiye olduğunu kaydetti. Amerika’da piyasa değerlerinin yüzde 70’inin maddî olmayan varlıklardan oluştuğu bilgisini veren Müsteşar, marka oluşturmanın sabır ve tüm paydaşların işbirliğini gerektirdiğine vurgu yaparak “Dünyadaki küresel markalardan 10 tanesinin Türk markası olma hedefimiz var. Protokol sonucunda artık ülke bazında bu yıl içerisinde ne kadar markalı ürünü hangi ülkeye göndermişiz, firma ya da marka bazında hangi firmadan ne kadar marka ihraç etmişiz bunu göreceğiz. Marka ihracatını görebilecek konuma geleceğiz.” dedi. Türkiye gibi dünyanın en büyük 16’ncı büyük ekonomisi olan ve 2023’e kadar 10’uncu büyük ekonomi olmayı hedefleyen bir ülke olduğunu kaydeden Altunyaldız, “Nation Brand Index araştırmasına göre, Türkiye ülke marka sıralamasında 19’uncu sırada yer almasına karşın marka yönetimindeki başarıyı temsil eden ‘marka gücü endeksi’ sıralamasında aynı başarıyı gösteremiyor.” ifadelerini kullandı.
 
TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan da 10 küresel marka hedefi içinde en az 50 bin yerli patent başvurusu öngördüklerini ifade etti. Ayrıca fikri mülkiyetin önemine değinen TPE Başkanı, Türkiye’nin rekabetçi bir ekonomi oluşturulabilmesi için 2023’te hedeflenen 2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğünün, yaklaşık 1 trilyon dolarlık bir fikri mülkiyet portföyüne sahip olması gerektiğine vurgu yaptı.
 
Zaman, 09.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.