Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > 2. tutuklama 28 Şubat’tan

2. tutuklama 28 Şubat’tan
Balyoz davasının tutuklu sanıklarından dönemin Genelkurmay Harekât Daire Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’a bir tutuklama da 28 Şubat soruşturmasından çıktı. Doğan ile birlikte ifade veren ve haklarındaki iddiaları reddeden 9 emekli generalden 6’sı tutuklandı.

28 Şubat soruşturması kapsamında ifade vermesi için Ankara’ya getirilen Balyoz davasının tutuklu sanığı, dönemin Genelkurmay Harekât Daire Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’a bu soruşturmadan da tutuklama kararı çıktı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’ye ifade veren Doğan, savunmasında özetle şunları söyledi: “Milli Güvenlik Kurulu’nda 18 maddelik irticai önleme tedbirleri tespit ettik. Bu toplantı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başkanlığında yapılmıştı. Alınan kararlar emir niteliğinde değil, hükümete tavsiye niteliğindeydi. 13 Mart 1997’de Bakanlar Kurulu yaptığı gizli toplantıyla Milli Güvenli Kurulu (MGK) kararlarını değerlendirdi ve destekledi. 14 Mart 1997’de bütün bakanlıklara talimatlar gönderildi. 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu bildirisiyle birlikte bir de basın bildirisi gönderildi. Bakanlıklar bu hareketi gönülden desteklediklerini belirtti. Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararlar doğrultusunda Genelkurmay Başkanlığı çerçevesinde bir çalışma başlatıldı.

Harekât Grubu emir yayınlamadı

Genel Sekreterlik, 4 Nisan 1997’de başkanlıklara yazı yazarak ‘İrtica ile mücadele için Harekât Grubu Başkanlığı’nda bir çalışma grubu kurulacağı’nı bildirdi. Bu çalışmaya daha sonra Batı Çalışma Grubu (BÇG) denildi. Ben de Harekât Grubu Başkanıydım ve diğer grup başkanlıklarına ‘Sizden eleman istenilecek’ denilmişti. Biz de 10 Nisan’da bir emir hazırladık ve komuta katına sunduk. BÇG adına emir yayınlamadık. Grup İç Güvenlik Harekât Dairesi’nde olduğu için emirler oradan çıkmıştır.

MİT’ten bilgi ve belge istedik

Bize MİT’ten bilgiler geliyordu. ‘Camilerde Cuma hutbelerinde laiklik ve Silahlı Kuvvetler aleyhinde söylemler söyleniyor’ deniliyordu. Bu bilgilerle yetinmemek için belge ve bilgi istedik ancak müdahale edilmesini istemedik. Bu belge nasılsa Hasan Celal Güzel’in eline geçmiş. Bu belge daha sonra soruşturma konusu oldu. Ancak takipsizlikle sonuçlandı.

Genelgeler tedbir için yayınladı

Refahyol hükümetinin istifa gerekçesi baskı, cebir ve şiddet değildi. Koalisyon hükümeti ile yaptığı protokol gereği Erbakan, başbakanlık görevini Çiller’e verilmesini talep etti. Ancak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel güvenoyu alacak çoğunluğu aradığı için hükümeti kurma görevini Mesut Yılmaz’a verdi. Yılmaz, hükümeti kurduktan sonra 28 Kasım 1997 ve 4 Şubat 1998 tarihli genelgeleri yayınladı. Bu genelgelerin sebebi de 28 Şubat kararlarının uygulanmasına yönelik tedbirlerdir.

BÇG hükümet kararını uyguladı

Bu kapsamda bir müsteşar başkanlığında İrtica ile Mücadele Uygulama ve Takip Koordinasyon Kurulu kuruldu. Bülent Ecevit’in de 2 Şubat 1999’da bu kurulla ilgili genelgesi var. BÇG tarafından yapılan bütün faaliyetler Bakanlar Kurulu ve Başbakanlıkça alınmış kararlar doğrultusunda yerine getirilmiştir. Başbakanlık, 14 Aralık 2010’da bu dökümanların hepsini yürürlükten kaldırdı. Genelkurmay Başkanlığı’nın da emirleri, dayanak belgeler ortadan kalktığı için kaldırıldı.”       

10 saat sorgu

ÖZEL yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında haklarında gözaltı işlemi yapılmayan ancak polis nezaretinde Ankara’ya getirilen 9 emekli general, savcılık ve sorgu hâkimliği ile mahkemede 10 saat sorgulandı. Savcılık sorgularında suçlamaları reddeden 9 general daha sonra tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Ankara 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hâkimliği’nce sorgulanan emekli orgeneraller İlhan Kılıç, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi, Çetin Doğan ve emekli korgeneraller Vural Avar, Metin Yavuz Yalçın tutuklandı. Emekli Orgeneral Teoman Koman ile emekli korgeneraller Balyoz davası tutuklusu, MHP milletvekili Engin Alan ve Kamuran Orhon serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 57’ye yükseldi. Hakkında gözaltı kararı olan ancak yurtdışında olması nedeniyle adresinde bulunamayan emekli Albay Cemal Hakan Pelit de teslim oldu. Pelit ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Eylem Planı’nı reddettiler

Generaller, 27 Mayıs 1997 tarihli ve dönemin Genelkurmay 2’nci Başkanı’nın imzasının bulunduğu “Eylem Planı” isimli belgeyi kabul etmedi. Çetin Doğan, “Bu belgenin içeriğindeki hususları kabul etmemekle beraber yazı karakterleri arasında da farklılıklar vardır. Dolayısıyla bu hali ile bu evraka itibar edilmesi mümkün değildir” dedi.

Hürriyet, 30.05.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.