Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Orgeneral Bilgin Balanlı hakim karşısında

Orgeneral Bilgin Balanlı hakim karşısında
İkinci Balyoz davası kapsamında Orgeneral Bilgin Balanlı ile Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 28 sanığın yargılanmalarına başlandı. Sanıklar hakkında 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasının ilk duruşmasına Orgenaral Bilgin Balanlı, Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklar Cumhur Eryüksel, Doğan Uysal, Emin Hakan Özbek, Tülay Delibaş ve Ali Cengiz Şirin katıldı.

Hakkında yakalama kararı bulunan Tümgenerel Beyazıt Karataş ile tutuksuz sanık Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul duruşmaya katılmadı. İddianame kabulu kararının okunmasının ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, tutuksuz sanık bölümünün uzakta olması nedemniyle tutuksuz sanıkların da tutuklu sanıkların bölümünde oturmasını istedi.

Duruşmada yoklamanın ardından, sanıkların kimlik tesbitine geçildi. Tutuklu sanık Orgenaral Bilgin Balanlı, 7 bin lira ile aylık geliri en yüksek, Refik Tezcan ise 2 bin 600 lira ile en düşük gelirli sanık olarak tutanağa geçti.

Sanıklar arasında askeri yüksek yargı üyelerinin de bulunması dikkat çekti. Kimlik tespiti esnasında Ahmet Zeki Üçok; Hava Kuvvetleri Başsavcısı, Ali Cengiz Şirin; Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi Başkanı, Bilgin Balanlı; Yüksek Askeri Şura üyesi, Bülent Günçal; Hava Kuvvetleri adli müşaviri, Cumhur Eryüksel; Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Başsavcısı, Doğan Uysal; Genelkurmay Adli Müşavirliği'nde idari görevli olduğunu, Hakan Özbek de Hava Kuvvetleri Komutanlığında askeri savcı iken emekli dilekçesi verdiğini söyledi.

Kimlik tesbitinin aradından mahkeme başkanı Diken, iddianamenin okunmasına geçileceğini açıkladı. Ancak bu sırada bir kısım sanık avukatı Ali Fahir Kayacan, hükme katılacak hakim listesinin kendilerine bildirilmesini isteyerek, daha sonrada reddihakim talebinde bulunacaklarını söyledi. Ancak Başkan Dilken, TRT'den iddianamenin okunması için spiker Süha Güner'in görevlendirildiğini açıkladı.

Mahkeme Başkanı Diken, avukat Kayacan'ın talebinin iddianamaenin okunmasından sonra değerlendirleceğini açıkladı. Bu sırada Avukat Celal Ülgen de mahkemenin bu kararına tepki göstererek, ne zaman talepte bulunulacağının savunma makamına ait olduğunu belirtti. Bunun üzerine Başkan Diken, "Duruşma yöneten de Mahkeme Başkanıdır ve ne zaman söz verirse o zaman konuşursunuz." dedi.

Avukat Celal Ülgen ise "Bu, söz verme kapsamında değildir. Mahkeme avukatın ne zaman konuşacağına karar veremez." dedi. Bu tartışmanın ardından Başkan Diken, avukatların taleplerinin iddianamenin okunmasından sonra değerlendirileceğini karara bağladı.

Bu sırada avukat Şeref Dede, reddi istenen hakimin ne gibi işlem yapabileceğinin yasada belirlendiğini söyledi. Tekrar söz alan Avukat Fahir Kayacan, gerekçelerini açıklayarak, reddihakim talebinde bulundu. Avukat Kayacan, reddihakim talibini sanıklar Turgut Atman, Beyazıt Karataş, Güngör Nedim Kurubaş, İsmail Taş, Mustafa Erhan Pamuk, Mehmet Eldem, Bülent Günçal, Ahmet Erdem ve Mehmet Erkorkmaz adına yaptığını söyledi.

Salonda ıslıklı protesto

Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da yargılandığı ikinci Balyoz davasında ıslıklı protesto yaşandı. Balanlı'nın konuşmasını ıslık ve alkışlarla destekleyen izleyiciler, mahkeme başkanının tepkisini çekti. Başkan Ömer Diken'in ıslık çalan kişinin bulunup dışarı çıkartılması talimatı üzerine bir bayan izleyici, sorumlunun kendisi olduğunu söyleyerek salonu terk etti. Orgeneral Balanlı, aleyhinde çirkin bir iftira kampanyası olduğunu öne sürdü.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci Balyoz davasında avukatların talepte bulunmalarının ardından sanıklar da konuşmak için Mahkeme Başkanı Ömer Diken'den izin istedi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 44 yıldır görev yaptığını söyleyen Balanlı, 80 kişilik devre arkadaşından 23'ünün şehit olduğunu ifade etti. Balanlı, "Şehit olan kardeşlerimin de görevini yerine getirmek için daha çok ve azimle çalıştım. Bugün geldiğim bu şerefli mevki, aldığım rütbeler, vatan ve millet sevgisiyle çalışmamın sonucunda hak edilerek kazanılmıştır. Sahte dijital verilere dayanılarak yapılan tutuklamalar büyük bir zulüm kabul edilemez bir haksızlıktır." şeklinde konuştu. Yıllarca hayatı pahasına hizmet ederek aldığı rütbelerin ve makamların dava nedeniyle ellerinden alındığını anlatan Balanlı, "TSK karşı yürütülen bu çirkin iftira kampanyası sonucu gerçekleştirilen tasfiye operasyonu maalesef başarıya ulaşmış gibi gözükmektedir. Gerçekten başarılması halindeyse kaybeden TSK, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Milleti olacaktır." iddiasında bulundu.

Bu arada, Balanlı'nın konuşmasına izleyici bölümünden alkış ve ıslıklarla destek verilmesi üzerine mahkeme başkanı Diken uyarıda bulundu. Hakim Diken, "Islık çalan dışarı çıksın! Burası arena değil. Görevliler, ıslık çalan kişiyi tespit etsin. Gerekirse kamera kayıtları incelenerek tespit edilsin." talimatı verdi. Bu sırada bir kadın izleyicinin, "Buna gerek yok ben çaldım, çıkıyorum." diyerek salondan çıktığı görüldü. Mahkeme başkanı, bir daha alkış olduğu halde tüm izleyicilerin salondan çıkarılacağı uyarısında bulundu. Bu sırada Balanlı'nın okumaya devam etmesi üzerine Başkan da, "Bekleyin, okumayın." dedi. Balanlı, "Sözümü kesmeyin" diye çıkışınca Hakim Diken, "Mahkemeyi ben yönetiyorum, keserim. Siz de sesinizi yükseltmeyin." diye uyardı. Balanlı, "Sesimi yükseltmiyorum. Herkes sesimi duysun diye yükseltiyorum." deyince Diken, "Bağırmayın, dilekçenizi normal bir metin gibi okuyun. Sesinizi yükselterek vurgu yapmayın." diye uyarıda bulundu.

Islık çalan bayan izleyicinin duruşma salonundan jandarma görevlilerinin refakati altında çıkmasının ardından Balanlı, konuşmasına devam etti. Balanlı Eskişehir'de Hakan Büyük'ün evinde bulunan ve davanın açılmasına neden olan evrakla ilgili olarak, "Eskişehir tertibiyle hava kuvvetlerinin hedef alındığı anlaşılmaktadır. Bu komplonun amacı 100'üncü kuruluş yılını kutlayan 'Kartalın başının koparılmasıdır." iddiasında bulundu.

Üzerine atılı darbeye teşebbüs suçunu kabul etmediğini söyleyen Balanlı, haksız ve hukuka aykırı olarak tutuklandığını ileri sürdü. Bu süreçte düşmanın belli olmadığı vurgusunu yapan Balanl, "Yüce Türk ulusu adına karar verenlerin bizi haksız ve hukuka aykırı olarak Hasdal'da esir eden zihniyetini görmek beni ve arkadaşlarımı düşmana esir düşmekten daha fazla üzmüştür. Çünkü bilirsiniz ki savaştasınız, karşınızda bir düşman vardır ve esir düşmüşsünüzdür. İnsan savaşta bile düşmanına saygı duyar." dedi.

Eskişehir'deki Hakan Büyük'e ait Bilvanis Çiftliği ile ilgili iddiaların haber haline getirilerek yayınlar yapıldığını hatırlatan Balanlı, "Genelkurmay Başkanlığı tarafından benimle ilişkilendirilen imzasız dijital verilerinin gerçek olmadığı açıklaması yapılmış olmasına rağmen bu resmi açıklama dahi adli makamlar tarafından dikkate alınmamıştır." şeklinde konuştu.

Zaman, 15.08.2011

Balanlı mahkemeye çıkıyor

İkinci Balyoz Planı davası kapsamında Orgeneral Bilgin Balanlı ile Tümgeneral İsmail Taş’ın da aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 28 sanığın yargılanmasına, yarın başlanacak
 

İkinci Balyoz Planı davası kapsamında Orgeneral Bilgin Balanlı ile Tümgeneral İsmail Taş’ın da aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 28 sanığın yargılanmasına, yarın başlanacak.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde oluşturulan salonda yapılacak olan davanın iddianamesinde, emekli Albay Hakan Büyük’ün Eskişehir’deki evinde ele geçirilen belgelerin ihbar mailiyle ortaya çıktığı kaydediliyor. Büyük’ün ikametinde yapılan aramada çok sayıda dijital malzemenin ele geçirildiği anlatılan iddianamede, yapılan incelemede “dosyalarım’’ isimli klasörde İstanbul Başsavcılığı’nca yürütülen Balyoz Planı soruşturmasıyla ilgili birçok belgenin yer aldığının belirlendiği anlatılıyor. İddianamede, bu belgelerin “Suga’’ ve “Oraj” harekât planlarıyla ilgili daha önceden elde edilememiş yeni deliller olduklarının anlaşıldığı kaydediliyor. Sanıkların “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs’’ suçunu işledikleri belirtilen iddianamede, Orgeneral Bilgin Balanlı, Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneraller İsmail Taş, Nedim Güngör Kurubaş, Bülent Kocababuç, Tuğgeneraller Mehmet Eldem, Mustafa Erhan Pamuk’un da aralarında bulunduğu 28 sanığın, eylemlerine uyan ve lehlerine olan eski TCK’nın 147 ve 61/1. maddeleri uyarınca 15 ile 20’şer yıl arasında hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Harp Akademileri eski Komutanı olan Balanlı, son YAŞ toplantısında Yüksek Askerî Şûra üyeliğine atanmıştı.

 

Altı muvazzaf tutuklandı

Balyoz Planı soruşturması kapsamında savcılıkça ifadeleri alınan sekizi asker dokuz kişiden yedisi tutuklandı. Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube’de yapılan aramalarda ele geçirildiği belirtilen Balyoz Planı soruşturmasıyla ilgili belgelere ilişkin adliyeye gelen sekizi asker biri sivil memur dokuz kişiden yedisi mahkemece tutuklandı. Nöbetçi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, iki muvazzaf astsubayın ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi. Tutuklanan isimlerden altısının muvazzaf albay, birinin ise sivil memur olduğu öğrenildi.

Taraf, 14.08.2011
 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.