Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > HRW: Türkiye'de sivil ölümleri artabilir

HRW: Türkiye'de sivil ölümleri artabilir
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) son raporunda, Güneydoğu’da süren operasyonlar ve çatışmalar sırasında sivillerin öldüğüne dikkat çekti. Son günlerde bölgeye benzeri görülmemiş bir askeri sevkiyat yapıldığına, bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağı uygulandığına dikkat çeken örgüt, sivil ölümlerinin artmasından artmasından kaygılı.

HRW son raporunda, Eylül ve Kasım aylarında uygulanan üç uzun süreli sokağa çıkma yasağı sırasında güvenlik güçlerinin operasyonlarını mercek altına aldı.

Örgüt bu süreçte hayatını kaybeden 15 sivilin yakınlarıyla görüşmeler yaptı.

Raporda, yerel insan hakları kuruluşlarının, operasyonlarda 100'ün üzerinde sivilin öldürüldüğünü ve çok sayıda sivilin de yaralandığını söyledikleri aktarıldı.

HRW kıdemli Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, sivil ölümlerin araştırılmasının önemini vurguladı:

"Bölgedeki Kürt nüfusa yapılanların göz ardı veya örtbas edilmesi, yalnızca Güneydoğudaki yaygın bir kanının doğrulanmasına yarayacaktır: Mesele Kürt silahlı gruplara yönelik polis ve askeri operasyonlara geldiğinde, hiçbir sınır–kanun yok."

HRW, sivil ölümlerin soruşturulmasını ve ölümlere sebebiyet veren tarafın açığa çıkarılmasını istedi.

'Hendek kazmaktan vazgeçilmeli'

HRW'nin raporunda şu satırlar da yer aldı:

"Türkiye’nin terörle mücadele hakkı ve yükümlülüğü var. Ancak bu mücadelede başvurulan yöntemlerin başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere, uluslararası standartlarda belirtilen insan haklarına saygılı olması gerekir."

Örgüt yayımladığı raporda, Ağustos ayından bu yana sıkça başvurulan sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi uygulamaları ile ilgili olarak, "Demokratik bir toplumda gözetilmesi gereken orantılılık ve gereklilik kriterlerinin karşılanmadığı izlenimi vermektedir" yorumunu yaptı.

PKK’ya bağlı silahlı Kürt grupların da güvenlik güçlerine karşı "patlayıcı yerleştirilmiş hendekler kazmaktan ve barikat kurmaktan vazgeçmeleri gerektiğini" belirten örgüt, bu uygulamaların halkın acil hizmetlere ve tıbbi bakıma erişimini engellediğinine dikkat çekti.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın verilerine göre Ağustos ayından itibaren, 17 ilçede 52 kez süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasakları ilan edildi.

En uzunu 14 gün (Mardin'in Nusaybin ilçesinde) süren sokağa çıkma yasaklarından şimdiye kadar 1 milyon 299 bin 61 kişi etkilendi.

BBCTurkish.com, 22.12.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.