Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İran: Nükleer anlaşma tarihi, ama mükemmel değil

İran: Nükleer anlaşma tarihi, ama mükemmel değil
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Batılı güçlerle varılan nükleer anlaşmayı "tarihi bir an" olarak niteledi.

Reuters haber ajansına göre Viyana'da konuşan Zarif "Bunun tarihi bir an olduğuna inanıyorum. Kimse için mükemmel olmayan bir anlaşmaya varmaktayız. Başardığımız şey bu ve bu hepimiz için çok önemli bir başarı" diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani Twitter hesabından bu fotoğrafı paylaşarak anlaşmayı duyurdu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Twitter hesabından fotoğraf paylaşarak "Şu anda İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı önceki tüm konuları tamamen çözme amacıyla işbirliğini hızlandırmaya karar verdi" diye yazdı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın da bir açıklama yapması bekleniyor.

Anlaşmanın detayları ise şöyle:

  • AP'ye konuşan bir diplomata göre İran nükleer tesislerinin kontrol edilmesini kabul etti. BM müfettişleri askeri alanları kontrol edebilecek ancak İran'ın da alanlara giriş izni taleplerine itiraz etme hakkı bulunacak.
  • Reuters'a göre eğer İran anlaşmayı ihlal ederse yaptırımların 65 gün içinde tekrar başlamasını kabul etti.
  • BM silah ambargosu beş yıl, füze yaptırımı ise sekiz yıl daha yürürlükte kalacak.
Netanyahu: Tarihsel hata

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan da ilk açıklama geldi. Netanyahu anlaşmayı "tarihsel" bir hata olarak nitelendirerek, şunları söyledi:

"İran kesinlikle nükleer silahlara doğru bir yol izleyecek. İran'ın oraya varmasına engel olması gereken kısıtlamaların çoğu kaldırılacak."

Hollanda dışişleri bakanı ile Kudüs'teki görüşmesi öncesi konuşan Netanyahu "İran yüzlerce milyar dolarlık büyük ödül, zengin bir maden yatağı kazandı ve bu onun bölgedeki ve dünyadaki saldırganlığını ve terörünü sürdürmesini sağlayacak. Bu tarihsel boyutları olan kötü bir hata" dedi.

'Obama'ya Nobel'

Middle East Eye için bir analiz yazan İngiliz gazeteci Peter Osborne ise anlaşma sayesinde ABD lideri Barack Obama'nın sonunda Nobel Barış Ödülü almaya hak kazanabileceğini yazdı.

Viyana'da İran ve aralarında ABD, Rusya ve İngiltere'nin de bulunduğu dünyanın önde gelen altı ülkesi müzakerelerde bulunuyordu.

P5 diye anılan BM'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin ve bu ülkelere ek olarak Almanya nükleer silah imalatını önleyebilmek için İran'ın nükleer faaliyetlerini kısıtlamak istiyor.

Uluslararası ambargolar nedeniyle zorluklar yaşayan İran en başından bu yana nükleer programın barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor.

Associated Press'e bilgi veren bir diplomat anlaşma uyarınca BM denetçilerinin askeri tesisleri de denetleyebileceğini ancak İran'ın erişim taleplerine karşı gelebileceğini belirtti.

Reuters da adının açıklanmasını istemeyen iki İranlı diplomata dayanarak uzlaşmaya varıldığını bildirdi.

Bir diplomatın "Çabalarımız işe yaradı, Tanrı halkımızı korusun" dediği belirtildi.

BBCTurkish.com, 14.07.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.