Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Filistin'de hayatını kaybedenlerin sayısı 200'ü aştı

Filistin'de hayatını kaybedenlerin sayısı 200'ü aştı

Hamas'ın ateşkes teklifini reddetmesinin ardından İsrail, saldırılarını artırmakla tehdit etti ve onbinlerce Filistinliye, Gazze'nin kuzeyini boşaltmalarını söyledi; Filistin'de ölü sayısı çarşamba sabahı 200'ü aştı.

Ölü ve yaralıların sayısını tutan Gazze'deki sağlık bakanlığı, dokuzuncu gününe giren saldırılarda 209 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 1,560'ının yaralandığını açıkladı. Yetkililer, ölenlerin en az 39'unun çocuk, 24'ünün de kadın olduğunu kaydetti.

İsrail Savunma Kuvvetleri dört Hamas militanı ve Hamas liderlerinin kullandığı kontrol ve komuta merkezlerinin de aralarında olduğu 39 hedefi vurduklarını açıkladı.

Çarşamba sabah saatlerinde İsrail, Gazze'ye hava saldırısı düzenledi ve günün ağarmasından hemen önce denize yakın bölgeler vuruldu. İsrail'in açtığı ateş ilk önce Gazze şehrinin kuzeyine isabet etti ve kısa bir aradan sonra patlamalar eşliğinde güneydeki yerler de vuruldu.

Tel Aviv'de ise çarşamba sabahı Demir Kubbe füze savunma sistemi, dört roketi etkisiz hâle getirdi.

Salı günü çatışmalara kısa bir ara veren İsrail ve Hamas, çarşamba günü çatışmalara yeniden başladı. İsrail, Hamas'ın Mısır'ın ateşkes teklifini reddetmesinin ardından yeniden havadan saldırdı. İsrail'in Mısır'ın ateşkes teklifini ilk başta kabul etmiş olsa da Hamas'ın roket saldırılarına devam etmesi üzerine İsrail de yeniden harekete geçmek için çok beklemedi. İsrail, roketatarlar, tüneller, mühimmat depoları ve cephanelikleri hedeflediğini söyledi.

Beyaz Saray, çatışmaların devam etmesine rağmen Mısır'ın pazartesi günkü ateşkes önerisinin hâlen geçerli olduğunu söyleyerek, Hamas'a şartları kabul ederek İsrail'e yaptığı roket saldırılarını sonlandırması çağrısında bulundu.

"Hamas'ın savaşa devam etmeyi seçti ve bu kararının bedelini ödeyecek" diyen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, "Ateşkes yoksa, yanıtımız 'ateş' olur" dedi.

İsrail, ateşkes önerisi ortaya atılmadan önce Gazze'ye karadan saldırıyla tehdit ederek, Filistin sınırına asker ve silahları yerleştiriyordu. İsrail pazar günü de Gazze'nin kuzeyinde, 70 bin kişinin yaşadığı Beit Lahiya kasabasının boşaltılmasını söylemişti. Beit Lahiya'da yaşayan 17,000 kişi evlerini terk etti ve birçok kişi Birleşmiş Milletler'in sığınaklarına kaçtı.

İsrail ordusu çarşamba sabahı Gazze'nin kuzeyinde yaşayanlara telefon açarak, "kendi güvenlikleri için evlerini boşaltmaları"nı söylediğini açıkladı. İsrail, Beit Lahiya ve Şecaye ve Zeytun'da yaşayanlara gönderdiği mesajda, "Bu bilgilendirmeleri gözardı eden ve bölgeyi hemen terk etmeyen herkes, hem kendilerinin hem de ailelerinin hayatını tehlikeye atacaktır" dedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri, ordunun planını ya da kaç kişiye uyarıda bulunduğunu söylemedi. İsrailli Haaretz gazetesi, Gazze'ye 100 bin otomatik arama yapıldığını yazdı.

Filistin'in roket saldırıları sonucunda salı günü bir İsrailli hayatını kaybetti. Erez sınırı yakınlarında şarapnelin isabet ettiği İsrailli vatandaş, Hamas ve İsrail arasında yaşanan son krizde ölen ilk İsrailli oldu.

Gazze halkı, Beit Lahiya'dakilerin çoğunun uyarılardan önce kasabayı terk ettiğini söyledi. Ancak Gazze'nin kuzeyindeki diğer yerlerde yaşayanların çoğu kalmaya karar verdi. Gazzelilere telefonla Çarşamba sabahı 8:00'a kadar evlerini terketmeleri söylendi.

Beit Lahiya'da yaşayan 80 yaşındaki Muhammed Arafah EbuHalob, İsrail'in kasabaya saldırmakla tehdit etmesinin hemen ardından Gazze şehrine kaçtı ve bir saldırı olmayınca evine geri döndü. Salı gecesi bir an önce evini tertk etmesi gerektiğini söyleyen iki telefon alan EbuHalub, sadece ilaç çantasını yanına alarak Gazze'ye kaçtı.

İsrail, Gazze'den atılan roketlerin çoğunun kuzeyden geldiğini söyledi.

İsrail güvenlik kurulu salı sabahı ateşkes teklifini kabul ederek Gazze'ye yaptığı hava saldırılarına ara verdi ve 9'a kadar hiç saldırı olmadı. Ancak İsrail'e göre bu süre zarfında Gazze'den 47 roket atıldı ve bunun üzerine hava saldırılarına yeniden başlanıldı.

Hamas, Mısır'ın önceden bir yaklaşımda bulunmadığını söyleyerek ateşkesi reddetti ve öncelikle taleplerinin yerine getirilmesi için anlaşılması gerektiğinde ısrar etti. İsrail, dün sabah 9'dan itibaren Filistinlilerin 142 roket attığını, bunlardan 24'ünün havada etkisiz hâle getirildiğini söyledi.

İsrail salı günü Gazze'ye 33'ün üzerinde hava saldırısı yaptı ancak bilgileri çarşamba günü paylaşacağını söyledi.

Mısırlı yetkililer hâlen ateşkes anlaşmasının yapılabileceğinden emin olduklarını ve çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fettah El Sisi çarşamba günü Kahire'de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı ağırlamayı planladı. Uzun zaman sonra Hamas ile barış anlaşması yapan ılımlı Fatah hareketinin de başkanı olan Abbas, Mısır'ın teklifine destek verdi.

Diğer tarafta Netanyahu da kendi hükümetinin yaklaşık 60 km uzunluğundaki sahil şeridine kara harekatı düzenlemesi yönündeki baskılarıyla karşı karşıya. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Netanyahu'yu aşırı ihtiyatlı davranmakla suçlayarak, İsrail'in "Gazze Şeridi'nin tamamını yeniden işgal etmek"ten başka seçeneği olmadığını savundu. Lieberman, "İsrail Savunma Kuvvetleri bu operasyonu tamamlayarak Gazze Şeridi'nin kontrolünü eline almalıdır" dedi.

İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Danny Danon da Netanyahu'nun ateşkesi kabul ederek büyük bir hata yaptığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Hamas'ı politika uğruna masum insanların hayatını tehlikeye atmakla suçlayarak,"Ateşkes için çabalanırken roket saldırılarına devam eden Hamas'ı ne kadar kınasam az olacaktır" dedi.

Hamas sözcüsü Samy Ebu Zohri, önerilen ateşkesin Hamas'ın hiçbir talebini karşılamadığını belirterek, "Hamas, Filistinliler için savaşıyor, ateşkes için değil" dedi. Hamas'ın talepleri arasında İsrail'in Gazze kuşatmasını sonlandırması ve rehineleri serbest bırakması da yer alıyor.

Gazze'nin doğusundan roketlerin atılması ve İsrail'in hava saldırılarından ötürü gün boyu gökyüzünde dumanlar var.

İsrail'in hava saldırılarına yeniden başlamasının yalnızca birkaç saat öncesinde Gazze sokakları insan akınına uğradı. Gazze'deki bir marketler, yiyecek stoklamaya çalışan insanlarla doldu. Ancak öğleden sonra ise birçok yer bomboştu.

Gazze'deki El-Şifa Hastanesi'nin estetik cerrahi biriminin başhekimi Nafiz Ebu Şabar, masasında oturmuş stokların ne kadar yeteceğini düşünüyordu. Şabar, "Daha önce de kıtlık yaşadık ancak hiç böyle olmamıştı. İsrail ve Mısır'ın Gazze ablukası stokları, bırakın hastanedeki yaralıların ihtiyaçlarını, günlük ihtiyaçların karşılanması için bile yetersiz hâle getirdi.

Yeni yaralılar gelirken, iyileşmiş olanlar da hastanede bekliyordu. 31 yaşındaki Mai Hamada özel bir odada vücudunun yüzde 25'indeki yanıkların tedavisi için bandajlar içinde yatıyordu. Beyin felci geçirmiş olan Hamada, İsrail'in cumartesi günü Engelliler Merkezi'ne yaptığı saldırının kurbanıydı ve "Biz bunu haketmek için ne yaptık?" diye soruyordu.

Filistin sağlık bakanlığı, hayatını kaybeden 200'ün üzerinde Filistinlinin yanısıra 1,500 kişi de yaralandığını açıkladı. 60 İsrailli yaralandı.

Polis, deniz kıyısındaki Aşdod şehrinde Gazze'den gönderilen roketin isabet ettiği yerin çevresi kırmızı bir kordonla çevrelenmişti. Altın Kubbe sisteminin etkisiz hâle getiremediği az sayıdaki roketten biri, ateşkesin başlayacağı düşünülen saatlerde Aşdod'daki bu bahçeye isabet etmişti. Patlayıcı şarapnel, apartmanın girişinde iz bırakmış ve pencerelerdeki camları indirmişti. Apartmanda oturan Ana Friedman, işteyken bir komşusunun arayarak haber verdiğini, eve geldiğinde yerlerde cam parçaları bulduğunu anlattı.

Ağlamaya başladığını söyleyen Friedman, "Çok üzücü ve can sıkıcıydı; özellikle de ateşkes açıklamasından sonra olması. Bizce ateşkes olmalıydı" dedi.

Ancak yaşadıkları olayın ardından Friedman ve eşi Yuri artık İsrail hükümetinin, yaralı sayısının artması pahasına kara harekatına başlaması gerektiğini savunuyor. Ordudan kara operasyonu için çağrı aldığını, ancak daha sonra geri dönderildiğini anlatan Friedman, Gazze'de savaşmak için gönüllü oldu.

Friedman, "Her şeyi yaparım. Bunu sonlandıracak ne olursa" diye konuştu.

Salı günü hava saldırılarına ara verildiği saatlerde Filistinli bir işçi olan İsmail Abdullah, Hamas'ın roket atmaya son vermesini istediğini söyledi ve devam etti:

"Gazze'de güvenli hiçbir yer yok. İnsanlar yaşamak istiyor."

wsj.com.tr, 16.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.