Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > New York’ta tarihi buluşma

New York’ta tarihi buluşma
İran Dışişleri Bakanı, Altılar Grubu ile bir araya gelerek 2007’den bu yana nükleer sorun konusundaki en üst düzey görüşmeyi gerçekleştirdi. Görüşmede ABD’nin de yer alması tarihi bir an olarak nitelendirildi.

BM’nin New York’taki ofisinde gerçekleşen görüşmeyle, 2007 yılından bu yana ABD ve İran dışişleri bakanlarının ilk kez bir toplantıda bir araya gelmiş oldu. Görüşmede Altılar Grubu ülkelerinden (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya) diplomatlar da yer aldı.

Toplantıda 15-16 Ekim tarihlerinde Cenevre’de İran’ın tartışmalı nükleer programı konusunda toplantı yapılmasına karar verildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, New York'taki toplantının ardından yaptığı açıklamada, Cevat Zarif ile görüşmelerin yapıcı olduğunu kaydetti. Kerry, Zarif'in “çok farklı bir üsluba sahip ve gelecekteki olasılıklara ilişkin çok farklı bir vizyon” içerdiğini söylediği sunumunu övdü. Ancak İran’ın nükleer silah geliştirme arayışında olmadığını Batılı güçlere kanıtlayabilmesi için “sözlerin tek başına yeterli olmadığına” da vurgu yapan Kerry, “İnsanların İran’ın nükleer programı konusundaki soru işaretlerine yanıt verebilmek için bir yol bulunması konusunda çaba göstermeye karar verdik.  Üslup değişimini memnuniyetle karşılıyoruz. Ama yalnızca bir toplantının bu soru işaretlerini yanıtlamadığını da söylememe gerek yok sanırım” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif ise İran'ın nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu savunarak, "Altılar Grubu’na ve uluslararası topluma bu konuda güvence vereceğiz" dedi.

Yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve bu sorunun çözümü yönünde ilerlemeyi umduklarını belirten Zarif, bu ilerlemenin İran halkının barışçıl amaçlarla nükleer teknolojiye sahip olma ve bunu zenginleştirme hakkına saygı temelinde olması gerektiğini ifade etti.

Müzakerelerde mesafe alındıkça yaptırımların da kaldırılmasını umduklarını söyleyen Zarif, "En sonunda BM ve diğer ülke ve organizasyonlar tarafından uygulanan yaptırımların tamamen kaldırılması gerekir. Kısa sürede ilerleme sağlayacağımızı umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

dw.de, 27.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.