Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Üniversitede mizahla eğitim

Üniversitede mizahla eğitim

Münih Teknik Üniversitesi'nde dersler hiç de sıkıcı değil. Çünkü Profesör Michael Suda öğrencilerine farklı bir yöntemle ders anlatıyor, mizahla. Nasıl mı?

Münih Üniversitesi Orman Fakültesi'ndeki mezuniyet töreninde fakülte dekanı takım elbiseli ve papyonlu genç erkekleri ve şık elbiseler içindeki kız öğrencileri tebrik ediyor. Bu kutlama ortamında birdenbire üzerinde mavi bir önlük, elinde ise süpürge olan biri beliriveriyor. Kutlamaya hizmetli kıyafetinde katılan bu kişi Profesör Michael Suda'dan başkası değil. Suda öğrencilere Almanya'nın seçkin üniversitelerinden biri olan Münih Teknik Üniversitesi'nin devasa büyüklükteki amfilerini nasıl tertemiz yaptığını, esprili bir dille anlatıyor:

"Birden bire tavandan yüksek sesle küçük kağıtlar düşmeye başladı. Bunlardan birkaçını elime alıp okudum. Seçkin üniversite, enerji eğitim merkezi, yenilikçi güç, portföy, girişimcilik, çok uluslu şirket, etki faktörü...Bu sözcüklerin hiçbirini anlamadım. İşte hava böylesine boş sözlerle dolduğunda, bu hiçlik cisim haline geliyor ve sözcük kılıfları halinde yere düşüyorlar."

Tam bir sanatçı

Profesör Michael Suda hem bir pedagog hem de kabare sanatçısı. Öğrencilerini mizahla hayata hazırlamak istiyor. Bazıları bundan gayet memnun. 55 yaşındaki Suda öğrencilerinin hepsini tanıyor. Derslerinde hepsini tek tek kürsüye davet ediyor ve onlarla tiyatro oynuyor. Örneğin öğrencilerden Maria Adner bitirme tezinde hayali bir müşteri olmuş ve farklı yapı marketlerine giderek satıcılarla konuşmuş. Profesör Suda bu çalışmayı şöyle anlatıyor:

"Maria Adner'le birlikte derslerin birinde bunu canlandırdık. Ben yapı marketindeki uzman satıcıydım. Kötü bir satıcı. O müşteri olarak sorular sordu bana. Bu ders öğrenciler için harikaydı, çünkü bu deneyin nasıl gittiği ve nasıl bir sonucun çıktığını gördüler."

Nasıl bir yöntem izliyor?

Progesör Michael Suda, bu çalışmanın sonucunu çok kuru bir biçimde derste öğrencilere anlatabilirdi de... Ama bunun yerine yaratıcılığını kullanarak öğrencilere dersi cazip hale getirmeye çabalamayı tercih ediyor. Yöntemini şöyle anlatıyor:

"Sandalyelerin altına sonuçların yer aldığı notları yapıştırıyoruz. Sonra katılımcılar sandalyelerinin altındaki sonuçları arıyor ve buluyorlar. Ardından bir numaralı katılımcı bilimsel sonucunu okuyor. Bütün bunlar sonuçları duvarda slaytta anlatmamdan çok farklı."

 

İsviçre'de eğitim almış

Profesör Suda İsviçre'de mizah konusunda verilen kurslara giderek kendisini geliştirmiş. Ama artık o mizah konusunda kurslar veriyor. Büyük amfilerde eğitimcilerle eğitim araçları arasında bir denge yakalamaya çalışıyor. Çalışmalarının merkezindeki tek unsur insan. Bunu şöyle açıklıyor:

"Mizah büyük olasılıkla başka bir sosyal ilişkiyi beraberinde getiriyor. Ben beyazlar içindeki,kesinlikle hata yapmayan bir tanrı değilim. Tıpkı öğrenciler gibi hata yapan, yanılabilen bir insanım."

dw.de, 23.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.