Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Abbas Ankara'da açıkladı: Hamas'la birlik çabaları hız kazanıyor

Abbas Ankara'da açıkladı: Hamas'la birlik çabaları hız kazanıyor
Filistin Başkanı ve Fetih hareketi lideri Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler'de 'gözlemci devlet' olarak kabul edilmelerinin ardından, Hamas hareketiyle bütünleşme çabalarına hız vereceklerini söylüyor.

Bu yılın başında bir uzlaşıya varan iki tarafın arasındaki en önemli sorunlardan biri, İsrail devletinin varlığını tanıma konusu olacak gibi görünüyor.

Mahmud Abbas, Filistin'in Gazze Şeridi bölgesini kontrol eden Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal’le Çarşamba günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve liderler, yeni görüşmelerin en geç iki hafta içinde Kahire’de başlamasında anlaştı.

29 Kasım’daki oylama sonucunda BM’deki statüsünü 'üye olmayan gözlemci devlet' seviyesine taşıyan Filistin’in lideri, teşekkür amacıyla geldiği Ankara’dan ayrılmadan önce bir grup gazeteciye Filistin’in bundan sonraki yol haritası hakkında bilgi verdi.

"138 ülkenin statümüze evet demesinin ardından bizim de kendi içimizdeki bölünmüşlüğümüze bir an önce son vermemiz gerek" diye konuşan Abbas, her iki grubun da aynı fikirde olduğunu kaydetti.

Hamas ve Fetih en son Şubat ayında Doha’da bir uzlaşı metnini onaylamışlar, ancak ne teknokratlardan oluşan hükümeti kurabilmişler ne de bağımsız seçimleri gerçekleştirebilmişlerdi.

Abbas, "Mevcut sorunları aşıp bir an önce Doha’da uzlaşıp Kahire’de güçlendirdiğimiz uzlaşmayı uygulamak istiyoruz" derken, ancak bu yolla "coğrafi, siyasi ve beşeri bütünlüğünü sağlamış bir Filistin devletine ulaşabileceklerinin" altını çizdi.

Meşal'in Gazze'deki çıkışı

Her ne kadar bütünleşme konusunda Hamas’dan da benzeri açıklamalar gelse de, 45 yıl sonra ilk kez ayak bastığı Filistin toprağı parçası Gazze'de Halid Meşal’in "İsrail’i de, İsrail’in işgalini de asla tanımayacağız" çıkışını yapması Fetih kanadında rahatsızlık yaratmış gibi göründü.

Hamas liderinin bu açıklamasının sorulması üzerine Abbas şöyle konuştu: ''Halid Meşal’in 'İsrail’i tanımayacağız' açıklamasına katılmıyorum. Çünkü biz aslında İsrail’i 1993 senesinde tanıdık."

Hamas ile Fetih arasında varılan anlaşmanın ilk maddesinde ''iki devletli bir çözüm" vizyonuna yer verildiğini anımsatan Abbas, ''Halid Meşal de bu anlaşmanın varlığını dile getirdi'' dedi.

Hamas-Fetih arasındaki bölünmüşlüğe en sert tepki gösteren liderlerden biri olan Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, Salı gecesi Abbas ile kendisi onuruna verilen yemekte yaptığı konuşmada Filistin’deki bölünmeyi isteyenlerin başında İsrail'in geldiğini kaydederek, ''Bu oyuna gelmemek gerekir'' ifadelerini kullandı.

Türkiye’den hukuki-diplomatik yardım

Abbas, Türkiye'den yetkililer ile yaptıkları temaslar sonrasında Filistin’in bundan sonraki amaçlarına ulaşması konusunda birlikte hareket etme kararı aldıklarını belirtirken, Ankara’dan iki konuda destek alacaklarının altını çizdi.

Türkiye’nin BM nezdindeki daimi temsilcisinin Filistinli muhatabıyla çok yakın çalışarak BM sürecindeki gelişmeleri koordine edeceklerini anlatan Filistin lideri, ''Ayrıca yeni statümüzün bize verdiği olanaklar çerçevesinde 16 uluslararası kuruluşa ve 31 protokole üye olmak istiyoruz. Bu konularda yapacağımız hukuki ve diplomatik başvurularımızın açığa düşmemesi için Türk uzmanlar biz destek verecek'' dedi.

BBCTurkish.com, 12.12.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.