Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > NATO'dan Suriye'ye uyarı

NATO'dan Suriye'ye uyarı
Akçakale şehir merkezine isabet etmesi sonucu beş kişinin hayatını kaybetmesinin ardından NATO'dan yapılan ilk açıklamada konunun Kuzey Atlantik Konseyi'nin "gündeminde" olduğu belirtildi. Türkiye'nin çağrısı üzerine konsey TSİ 23.00'te olağanüstü toplandı. NATO yetkilileri "Türkiye'ye yönelik saldırgan tutuma son verilmeli" diyerek Suriye'yi uyardı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Akçakale'deki olayın hemen ardından NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'i arayarak bilgi verdi.

Daha sonra NATO'dan yapılan açıklamada, olayın Kuzey Atlantik Konseyi'nin gündeminde olduğu ifade edildi. Brüksel kaynakları, Kuzey Atlantik Konseyi'nin TSi 22.30-23.00 sularında büyükelçiler düzeyinde toplanacağını bildirdi.

Toplantıda Türkiye'nin NATO nezdindeki büyükelçisi Haydar Berk, üye ülkelerin büyükelçilerine olayla ilgili bilgi verecek.

Ancak NATO kaynakları, NATO Şartı da denilen Washington Anlaşması'nın 5'inci maddesinin uygulamaya konmasının söz konusu olmadığını belirtti.

5'inci madde NATO üyesi bir ülke saldırıya uğradığında tüm üye ülkelerin birlikte savaşmasını öngörüyor. Henüz bu maddeyi yürürlüğe koymak için erken olduğu ancak sınır güvenliğini artırmak amacıyla ihtiyati tedbir önlemleri alınabileceği belirtiliyor. Ancak Kuzey Atlantik Konseyi'nden Türkiye'nin toprak bütünlüğüne yönelik bir saldırı düzenlendiğine dair de bir ortak açıklama ve destek mesajı bekleniyor.

UÇAK DÜŞÜRÜLDÜĞÜNDE DE TARTIŞILDI
Suriye bombası Türkiye'ye düştü
Detayı için tıklayınız
Genelkurmay teyakkuzda
Detayı için tıklayınız
Suriye'ye karşılık verildi
Detayı için tıklayınız
TBMM acil gündemle toplanıyor
Detayı için tıklayınız
Clinton: Durum çok çok tehlikeli
Detayı için tıklayınız
NATO'da olağanüstü toplantı
Detayı için tıklayınız
Akçakale'den önce bomba sonra biber gazı
Detayı için tıklayınız
Başbakan olayı nasıl öğrendi
Detayı için tıklayınız
Dışişleri'nde olağanüstü toplantı
Detayı için tıklayınız
Hükümetten ilk açıklama Çelik'ten
Detayı için tıklayınız
O oyun gerçek mi oluyor?
Detayı için tıklayınız
Türkiye şimdi ne yacak
Detayı için tıklayınız
Dehşet anlarından ilk görüntüler
Detayı için tıklayınız
CNN Türk muhabiri 15 gün önce böyle uyarmıştı
Detayı için tıklayınız
CHP Akçakale'ye heyet gönderdi
Detayı için tıklayınız
Arınç: Karşılık vereceğiz
Detayı için tıklayınız
Suriye daha önce de vurulmuş
Detayı için tıklayınız

Haziran ayında Türk Hava Kuvvetleri'ne ait RF-4E keşif uçağı Akdeniz'de düşürüldüğünde de 5'inci madde tartışmaları gündeme gelmişti.

O dönemde, Brüksel'de Türkiye'nin talebi üzerine ve NATO Şartı'nın 4'üncü maddesi doğrultusunda toplanan Kuzey Atlantik Konseyi, Türkiye'ye destek mesajları vermiş ancak 5'inci maddenin uygulanmasının söz konusu olmadığını bildirmişti.

NATO Şartı’nın 4’üncü maddesine göre bir üye devletin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit altında olması durumunda tüm üye devletlerin birlikte istişarelerden bulunmasını öngörüyor.
 
5'inci maddeye bir giriş niteliğindeki 4'üncü maddeyi son kullanan da yine Türkiye idi. Ankara, Şubat 2003'te Irak’ın kuzeyinden gelen tehdit nedeniyle NATO ile istişarelerde bulunmuş, 5'inci madde uygulanmasa da NATO Türkiye’nin güvenliğine destek niteliğinde bazı adımlar atmıştı. Türkiye ayrıca, Nisan ayında Kilis’teki bir kampa Suriye tarafından açılan ateş sonucu iki vatandaşı yaralandığında da bu maddeyi gündemine almış ancak işletmemişti.
 
5'inci maddeye göre ise bir üye devlete yönelik bir saldırı tüm üyelere yapılmış kabul ediliyor. 5'inci madde bugüne kadar yalnızca 11 Eylül saldırılarında yürürlüğe sokuldu.

BM DE TOPLANABİLİR

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Türkiye’nin Suriye’deki hedefleri vurması hakkında yaptığı açıklamada, Suriye hükümetini, komşularının toprak bütünlüğüne itibar etmesi gerektiği konusunda uyardı ve Suriye halkına yönelik şiddetin sona ermesi gerektiğinin altını çizdi. Ban, bugün yaşananların, Suriye’deki çatışma ortamının, komşu ülkelere giderek daha fazla zarar verdiğini gösterdiğini söyledi.

Bu açıklamalar ışığında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun ve Güvenlik Konseyi'nin de olağanüstü toplantılar yapması söz konusu olabilir.

Türkiye'nin BM nezdinde "ciddi güvenlik tehlikesi" oluştuğunu belirterek "nefs-i müdafaa" ve "sınırları koruma" gerekçesiyle BM Şartı'nın 51'inci maddesinin devreye sokulmasını talep etmesi mümkün. Bu madde nefs-i müdafaa halinde ülkelere BM Güvenlik Konseyi kararını beklemeden harekete geçme hakkı tanıyor.

Diğer yandan BM Güvenlik Konseyi'nden bir şey beklemek çok da doğru değil. Zira Rusya ve Çin'in Suriye konusundaki daha önceki vetoları düşünüldüğünde, olası bir oylamada bu iki ülkenin yine olumsuz tavır takınacağı tahmin ediliyor. BM Genel Kurulu'nun ise bağlayıcı olmayan kararlar dışında bir etkinliği yok. Ancak uluslararası kamuoyunun ortak bir tavır içinde olduğunu sergileyen kararlar alabilen Genel Kurul'un önemi sembolik.

Hürriyet, 03.10.2012

NATO'dan 'Akçakale' açıklaması
Suriye'den atılan top mermisinin Şanlıurfa'ya düşmesiyle ilgili NATO'dan bir açıklama geldi. Açıklamada "NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeler aktif gündemimizde" denildi.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşen Suriye'ye ait top mermisinin 5 kişinin ölümüne neden olması uluslararası düzeyde de geniş yankı buldu.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Alçakale'ye top mermisi düşmesiyle ilgili ''NATO durumu yakından ve derin endişeyle izliyor. NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeler aktif gündemimizde'' dedi.

Edinilen bilgiye göre NATO'nun karar alma organlarından Kuzey Atlantik Konseyi, üye 28 ülke temsilcisinin katılacağı bir toplantı gerçekleştirecek.

Büyükelçi düzeyinde yarın yapılması beklenen toplantıda 'Akçakale'de yaşanan gelişme ele alınacak.

BAN'DAN İTİDAL ÇAĞRISI
Olayın ardından Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun telefonla görüştüğü BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Türkiye'ye soğukkanlı olma çağrısı yaptı. Olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Ban, Davutoğlu'na olayın ardından iki ülke arasındaki gerilimi azaltmak için Suriyeli yetkililerle iletişim kanallarını açık tutmaları çağrısında bulundu.

ABD'DEN KINAMA
Konuyla ilgili bir açıklama da ABD'den geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, "Türkiye'nin egemenliğinin bu net ihlalini kuvvetle kınıyoruz'' dedi.

Olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Nuland, bir gazetecinin, Davutoğlu'nun BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi ile daha önce görüştüğünü hatırlatarak, ''Sizce bu Türkiye ile Suriye arasındaki dinamikte potansiyel bir değişime mi işaret ediyor'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Sanırım Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun bu konuyla ilgili ileteceklerini bekleyip görmemiz gerekiyor, ancak Türkler en baştan beri, egemenlik haklarını ne kadar ciddiye aldıklarını çok net biçimde ortaya koydular ve özellikle uçak olayından sonra şiddetin artmasına karşı çok net uyarılarda bulunmaktalar. Dolayısıyla müttefikimiz Türkiye ile görüşmeyi bekleyeceğiz.''

ntvmsnbc.com, 03.10.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.