Medyada 2. Cumhuriyet > Sarıgül Ak Parti'nin sol kanadı gibi

Sarıgül Ak Parti'nin sol kanadı gibi

Prof. Dr. Bener Karakartal: Mustafa Sarıgül'ün seçimlerden sonra Ak Parti ile bir koalisyon hükümeti kurması kimseyi şaşırtmamalı. Ama partisinin barajı aşması şartıyla.

Prof. Dr. Bener Karakartal: Mustafa Sarıgül'ün seçimlerden sonra Ak Parti ile bir koalisyon hükümeti kurması kimseyi şaşırtmamalı. Ama partisinin barajı aşması şartıyla.

Mustafa Sarıgül'ü tebrik ediyorum. Çok iyi zamanlamayla çok iyi bir çıkış yaptı. Kurmayı hedeflediği siyasi oluşumun memleketimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Şimdi herkes soruyor: Sarıgül'ün hareketi neye hizmet ediyor? Kime faydalı? Kime zararlı? Sarıgül'ün hareketinin arkasında kimler var? Türkiye seviyesiz yorumlarla, saçma sapan komplo teorileriyle son yıllarda öylesine şaşkın bir hale getirildi ki Sarıgül'ün arkasında da binbir senaryo oluşturuluyor. Ben bir siyaset bilimi profesörüyüm. Bu nedenle Sarıgül hareketini bütün berraklığıyla analiz etmek istiyorum.

Sarıgül modelinin örnekleri dünya'da var.

İkiyüz yıldır siyasetimiz hep Fransa'yı örnek aldı. Fransa'da Cumhuriyet'ler resmi bir rakamla belirtilir. Şu anda Fransa savaş kahramanı General de Gaulle'ün 1958 yılında kurduğu 5.Cumhuriyet rejiminde yaşamaktadır. De Gaulle bu tarihte parlamento ağırlıklı 4.Cumhuriyet'e son vermiş ve bütün yetkilerin neredeyse elinde toplandığı bir süper cumhurbaşkanlığı sistemini Fransa'da kurmuştu. Eski partileri tasfiye edip kendisini destekleyen yeni bir parti "UNR-UDT" kurmuştu. Bu parti dört eğilimi birleştirecekti. Sağ eğilimler "UNR" "Yeni Cumhuriyet için Birlik",sol eğilimler "UDT" "Demokratik Emek Birliği" içinde yer alacaktı. İki parti esasında dört eğilimi birleştiren ve General de Gaulle'ü destekleyen bir örgüt oldu. Amaç Fransa'da yeni bir rejim oluşturmak, büyük bir yeni dış politika uygulamak ve dev ekonomik icraatlara girişmekti.



Ak Parti başlangıçta dört eğilimi birleştiriyordu.


Necmettin Erbakan'ın Refah Partisi dört eğilimi birleştirmiyordu. Batı'ya, Sol'a, Kapitalizme karşıydı. Bu hükümette Devlet bakanı ve Hükümet sözcüsü olan Sayın Abdullah Gül Tgrt'de ki canlı yayınıma katıldığı zaman Türkiye'de Özal çizgisinde dört eğilimi birleştiren yeni bir partiye ihtiyaç olduğunu kendisine söylediğimi hatırlıyorum. Bu konuda kendisinin de aynı görüşte olduğunu o zaman gördüm. Daha sonra da Sayın Gül ve Erdoğan dört eğilimi birleştiren Ak Partiyi kurdular.


Ekonomik kriz ve 6 yıllık iktidar yıpranması Ak Parti'ye şimdi oy kaybettiriyor. Ak Parti merkezde yüzde 15'lik bir çekirdek ve etrafında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın karizmasıyla mıknatıs gibi çektiği varoş oylarından oluşuyor. Ama ekonomik kriz ve iktidar yıpranması bu son kısmın muhalefet partilerine kaçmasına yol açabilir. Bu nokta da özellikle varoşlardaki sol oyları muhafaza edebilecek yeni bir partiye ihtiyaç var. Sarıgül hareketi bu ihtiyaca cevap veriyor.


Sarıgül harekatı inançlı ve sosyal içerikli varoş oylarının muhtemelen yeni adresi olacak


Sarıgül hareketinin CHP ile kaçınılmaz şekilde karşı karşıya gelmesini olağan karşılamak lazım. Türkiye'de enteresan birşey hem birinci Cumhuriyet'cilerin hem ikinci Cumhuriyet'cilerin Fransa'dan esinlenmesi olayı. Mustafa Kemal Atatürk doğrudan Fransız İhtilalinden esinleniyordu. Türkiye'de son 10 yılda kendilerinden söz ettiren ikinci Cumhuriyet'cilerin büyük kısmı İstanbul'da Fransızca eğitim veren laik yahut katolik liselerden mezun olmuş, Fransa'da eğitim görmüş kişiler. CHP'nin Galatasaray Lisesi mezunu birinci Cumhuriyet'ci Onur Öymen'in karşısında şimdi gene Galatasaray Lisesinden yahut İstanbul'daki Fransız katolik liselerinden mezun ikinci Cumhuriyet'ciler var. Elitist ve elit birinci Cumhuriyet'cilerin karşısında şimdi elit ve varoşcu ikinci Cumhuriyet'ciler var.


Mustafa Sarıgül'ün başını çektiği ve içinde devlet adamlığı deneyimini şahsen yakınen tanıdığımız dostumuz Hikmet Çetin'in yer aldığı "Türkiye Değişim Hareketi" ikinci Cumhuriyet'cilerin savunduğu halkla bütünleşmiş yeni sol'u temsil ediyor. Bu yeni sol hem inançlı hem sosyal içerikli mesajlarıyla Ak Parti'den ekonomik kriz nedeniyle kaçan oyları toparlayabilir.

Türkiye Değişim Hareketi Ak Parti'yle seçimlerden sonra bir koalisyon hükümeti kurabilir


Sarıgül'ün barajı aşıp meclise girmesi mümkün gözüküyor. Liderlik için yeterli ihtirası var. Etrafında bilgili ve birikimli kadroları toplamaya başladı bile. Şimdi programını oluşturma zamanı. Az uyuyor çok çalışıyor. Ak Parti'yle karşı karşıya gelmemekle ve CHP'yle çatışmakla akıllık ediyor. Neticede oy deposu varoşların sol partisi olma niyetinde. Bu kesimlerle de Sarıgül'ün bütünleşmesi mümkün gözüküyor.


Mustafa Sarıgül'e başarılar diliyorum.

 

Prof.Dr.Bener Karakartal

haber1.com, 21.01.2010

Konu ile ilgili sayfalar...
7/3/2017 - 15 Temmuz’un ilk entelektüel sonucu ...
9/20/2016 - Garip ilişkiler...
8/16/2016 - Mehmet Altan: Türkiye, 'İkinci Cumhuriyet' kavramına mecburen geri dönecek...
8/12/2016 - Batı’nın “Yeni Türkiye” kuşkusu ...
4/25/2016 - Siyasal İslam ve İkinci Cumhuriyet ...
Bütün başlıklar için tıklayınız