Medyada 2. Cumhuriyet > EL AHRAM:

EL AHRAM:
TÜRKİYE'DE İKİNCİ CUMHURİYET HAKKINDA

KAHİRE, 24/07(BYE)--- Tirajı günde 1.500.000 olan hükümet yanlısı el Ahram gazetesinin 23 Temmuz 2008 tarihli sayısında, Dr. İbrahim el Beyyumi Ganim imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yayımlanan yorumun çevirisi şöyledir:
Türkiye'de Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, yaşanan demokrasiye geçiş sürecinde ikinci cumhuriyet döneminin başlamasına yaklaşıldığı yönündeki umutlar tazelendi. Türkiye'nin yaklaşık 10 yıldır başlattığı bu süreçte, iktidar partisi AKP'nin Ekim 2007'de yaptığı anayasal değişikliklerle, ikinci cumhuriyet taraftarlarının beklentileri de arttı.
İkinci cumhuriyetten beklenen en üst sıradaki ilke tam demokrasidir. Türkiye durumunda bunun pratik anlamı, ikinci cumhuriyetin teorisyeni Prof. Mehmet Altan'ın deyişine göre İttihat Terakki zihniyetinden kurtulmaktır. Yani, reformcu bir demokrasi vizyonunu benimsemektir. Yine bunun anlamı birinci cumhuriyetin laiklik anlayışının kamu ve kişi özgürlüklerine koyduğu kısıtlamaları kaldırmak, ordu ve Genelkurmay Başkanlığının geniş yetkilerini sınırlandırmak, yargı denetimi ile Parlamento sorgulanması altına alınmasını sağlamak ve Anayasa Mahkemesi ile Parlamentonun yetkileri arasında mümkün olduğu kadar denge kurmaktır.
İkinci cumhuriyet özet olarak, tüm otoritelerin yegane kaynağı sayılan millete hâkimiyetin geri verilmesi demektir. Durumun bu yönde gelişeceği beklenirken, Anayasa Mahkemesinin son anayasa değişikliğini iptal etmesinden bu yana peş peşe gelen olaylar karşısında, bazıları ikinci cumhuriyet umudunun giderek azalmaya yüz tuttuğu kanısını taşımaya başladı. Oysa iptal edilen anayasa değişikliği, vatandaşlar arasında, devletin bütün kurum ve kuruluşlarında işlerin ve hizmetlerin görülmesinde eşitliğin sağlanmasını ve kıyafet nedeniyle ayrımcılığın kaldırılmasını amaçlıyordu.
İkinci cumhuriyet konusunda artık kötümserliğe kapılan kesim, Anayasa Mahkemesinin, TC Anayasası'nda yer alan laikliğe karşı odak durumuna gelme iddiasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının iktidar partisinin kapatılması için açtığı davaya ilişkin gelecek ağustos ayında vermesi beklenen karar gününün yaklaşmasıyla ümitlerinin yok olmaya yüz tuttuğunu vurguluyor.
Buna rağmen, birinci cumhuriyetçilerle ikinci cumhuriyetçiler arasında cereyan eden kavgadan ötürü iyimser olan bir kesim de var. Bu kavgayı kaçınılmaz olarak gören söz konusu kesim, olumsuzluktan çok olumlu yanları olan bu kavganın özünün, birinci cumhuriyetin eski bekçilerinin temsil ettiği pasif laik güçlerle yeni kuşak politikacıların oluşturduğu ve laiklik konusunda yapıcı bir anlayış benimseyen demokratik güçler arasında kendini kanıtlama mücadelesi olmakta yattığını savunuyor. Bu yeni kuşağın yansıması olan AKP böylece, Türk halkının çoğunluğunun, 80 yılı aşkın bir süredir kalkınma ve Batı standartlarının yakalanması hususunda sözlerini yerine getirmeyen eski bekçi Kemalist elitin dayattığı vesayetten kurtulmak isteyen beklentilerini dile getiriyor.
Demek ki, kavga bir yanda yapıcı bir laiklik anlayışına sahip demokratik güçlerle pasif bir laiklik anlayışına sarılan ve bir tek ben varım diye dayatan güçler arasında bir ölüm kalım mücadelesidir. Bugün Türk siyaset sahnesinde tutuşan çatışmanın özü budur.

Konu ile ilgili sayfalar...
7/3/2017 - 15 Temmuz’un ilk entelektüel sonucu ...
9/20/2016 - Garip ilişkiler...
8/16/2016 - Mehmet Altan: Türkiye, 'İkinci Cumhuriyet' kavramına mecburen geri dönecek...
8/12/2016 - Batı’nın “Yeni Türkiye” kuşkusu ...
4/25/2016 - Siyasal İslam ve İkinci Cumhuriyet ...
Bütün başlıklar için tıklayınız