Medyada 2. Cumhuriyet > 2'inci Cumhuriyet

2'inci Cumhuriyet

Erdoğan ve Gül, her Türk vatandaşının haklarını çağdaş dünya standartlarında koruyacak AVRUPA ANAYASASI'na imza attı

Türkiye dün "tarihi bir tesadüfle" iki ayrı "Cumhuriyet" töreni kutladı. Türkiye'de Cumhuriyet'in kuruluşunun 81'inci yıldönümü kutlanırken aynı saatlerde Roma'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, diğer liderlerle birlikte Avrupa Anayasası'na imza attı. İtalya'nın başkentindeki bu törenle "Avrupa Cumhuriyeti"nin temeli atılmış oldu.

Tören, çok anlamlı bir mekanda gerçekleşti. Liderler, 1957 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu müjdeleyen Roma Antlaşması'nın imzalandığı salonda buluştu. Yarım asır önce bir ekonomik topluluk olarak yola çıkan Avrupa Birliği, siyasi bütünleşmesi konusundaki son adımı attı. "Siyasi birliği" ifade eden AB Anayasası'nı nihai hale getirdi.

Türkiye aday statüsüyle katıldı
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin evsahipliği yaptığı gösterişli törene 29 Avrupa ülkesinin liderleri ve temsilcileri katıldı. 25 AB üyesinin yanı sıra Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, aday ülke sıfatıyla törende yer aldı. Gözlemci statüsüyle Roma'ya gelen Hırvatistan temsilcileri, Anayasa belgesine imza koymadı. Türkiye ve diğer iki aday ülkenin devlet ve hükümet başkanlarıysa nihai belgeyi imzaladı. Tören, 29 ülkenin temsilcilerinin Roma'nın Kapitol Meydanı'ndaki 'Muhafazakarlar Sarayı'nın önünde aile fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.

Siyasi bütünleşme tamamlanıyor
Yıllar süren çalışmalar ve uzun tartışmaların ardından 18 Haziran 2004'te kabul edilen Anayasa'nın, Avrupa Birliği'nin yapısını baştan aşağı değiştirmesi bekleniyor. Çünkü Anayasa, Avrupa Birliği'ne 'tüzel kişilik' kazandırıyor, yani bir bakıma Birliği, "Avrupa Cumhuriyeti" haline getiriyor ve tıpkı bir Cumhuriyet gibi yetki ve görev tanımı yapıyor. Nitekim, Anayasa'ya göre, Avrupa Birliği'nin Devlet Başkanı ve Dışişleri Bakanı olacak. 2,5 yıl süreyle görev yapması öngörülen AB Devlet Başkanı ve Dışişleri Bakanı, "belirlenmiş sınırlar içinde" ancak bütün Birlik adına hareket edecek.

2009'da yürürlüğe girecek
İşte, böyle yepyeni ve tarihi bir Cumhuriyet'i müjdeleyen Anayasa'nın 2009 yılında kademeli olarak yürürlüğe girmesi planlanıyor. Ancak belgenin geçerli olması için, 25 Avrupa ülkesinin, 1 Ocak 2007 tarihine kadar, ya referandumla ya da parlamentoları tarafından onaylanmış olması gerekiyor. Bir üye ülkenin dahi reddetmesi durumunda Anayasa'nın yürürlüğe giremeyeceği ve bu durumda AB Konseyi'nin yeni bir çözüm bulması gerektiği belirtiliyor.

Yeni bayramımız 9 Mayıs
AB'nin yeni anayasası birliğin sembolik yapısı hakkında birçok kuralı da beraberinde getiriyor. AB'nin marşı, bayrağı ve hatta sloganı bile 450 maddeden oluşan 270 sayfalık belgede tek tek yer alıyor. İşte anayasadan çarpıcı başlıklar:

Bayrak: Avrupa Birliği bayrağı mavi zemin üzerine 12 altın sarısı yıldızdan oluşur.

Marş: Luudvig van Beethoven tarafından bestelenen "Mutluluğa Övgü" (Ode to Joy) adlı eser AB'ye resmi marş olarak belirlenmiştir.

Para birimi: Avrupa Birliği ülkelerinin resmi para birimi euro'dur. Tüm makroekonomik kararlar 25 AB üyesi tarafından ortak alınır. Euro bölgesine katılmak isteyen ülkeler 25 AB üyesinin de onayını almak zorundadır.

Slogan: AB'nin resmi sloganı "Farklılıkların Birliği"dir (United in Diversity).

Bayram: Her yıl 9 Mayıs "Avrupa Günü" olarak kutlanacaktır.

Savunma: AB ülkeleri savunma ve güvenlik konusundaki tüm kararları ortak alır. Üyelerin askeri ihtiyaçları "Avrupa Savunma Ajansı" aracılığıyla karşılanır. (Avrupa Ordusu ve istihbarat teşkilatı için gerekli zemin de hazırlanıyor)

Başkanlık sistemi: AB'nin karar organı Avrupa Konseyi'nin nitelikli oy ilkesine göre, iki buçuk yıllığına görev yapacak bir başkan seçilir. Başkan tüm AB zirvelerini yönetir. (AB'nin 6 ayda bir değişen dönem başkanlığı böylece sona eriyor)

AB Dışişleri Bakanı: AB'nin dış politikaları AB Dışişleri Bakanı tarafından yürütülür. (Yeni oluşturulan bu pozisyon şu anda Javier Solana tarafından doldurulan, AB'nin güvenlik ve dış politikası yüksek sorumlusu görevini de kapsayacak.)
 

Vatan
30.10.04

Konu ile ilgili sayfalar...
7/3/2017 - 15 Temmuz’un ilk entelektüel sonucu ...
9/20/2016 - Garip ilişkiler...
8/16/2016 - Mehmet Altan: Türkiye, 'İkinci Cumhuriyet' kavramına mecburen geri dönecek...
8/12/2016 - Batı’nın “Yeni Türkiye” kuşkusu ...
4/25/2016 - Siyasal İslam ve İkinci Cumhuriyet ...
Bütün başlıklar için tıklayınız