Medyada 2. Cumhuriyet > 2005'in Olayı: Şu Çılgın Türkler!

2005'in Olayı: Şu Çılgın Türkler!

2005'in en önemli olayı nedir sorusuna onlarca yanıt verilebilir. Türkiye'de olaylar öylesine hızlı ve art arda gelişiyor ki, en ciddi konu bir haftadan fazla gündemde kalmıyor.
Bana göre 2005'in olayı, Turgut Özakman 'ın Şu Çılgın Türkler kitabı.
Kitap Nisan 2005'te piyasaya çıktı. Hiçbir televizyonda konu olmadan kendisini öylesine kısa sürede çoğalttı ki, nisan ortasında liste başına oturdu, bir daha inmedi.
Başlangıçta insanlar birbirlerine kitabı okuyup okumadıklarını soruyorlardı. Sonra soru şekli değişti:
- Şu Çılgın Türkler'i kaç günde okudun?
- Kitabın neresinde ağladın?
- En çok hangi olaydan etkilendin?
Kitabı eline alıp bir haftadan uzun sürede okuyana iyi gözle bakılmaz oldu!
Ne güzel!
****
Turgut Özakman, Şu Çılgın Türkler'le, Kurtuluş Savaşı'nı ete kemiğe büründürdü, tüm sahnelerini canlandırıp önümüze koydu.
Özakman, neredeyse bütün anlatım biçimlerini kullanarak bunu gerçekleştirdi.
Olayları canlandırışıyla senaryo yazarlığı öne çıkıyor.
Kahramanları anlatışıyla oyun yazarlığı sahne alıyor.
Olaylarla kahramanları ustaca birleştirişiyle romancılığı sayfalara yerleşiyor.
Bütün bunların zemininde de Özakman'ın güçlü tarih bilinci yatıyor.
Kitabı şöyle bir silkeleseniz içinden 20'ye yakın film, bir o kadar da oyun çıkar. Öylesine zengin ve geniş bir yelpaze.
Bütün bunların yanında, kitabın görselliği için gösterdiği özen nedeniyle de Özakman'ı kutlamak gerek. Kurtuluş Savaşı'nın önemli anlarının geçtiği bölgelerin haritası, savaş kahramanlarının fotoğrafları, anlatımı daha da pekiştiriyor.
Kitap, Kurtuluş Savaşı'nın küçümsenmek istendiği, Atatürk 'ün yaptıklarının rafa kaldırılması için her şeyin yapıldığı bir döneme rastladı. Bu yanıyla da ilaç gibi geldi, desek yeridir.
İ-kinci cumhuriyetçilerin kitabın çok satmasına bozulması boşuna değil!
****
Özakman'la son 5-6 yıl içinde birkaç kez aynı panelde konuşmacı olduk. Farklı yerlerdeki konuşmalarında ortak kaygılarından biri gençlerdi. Çoğunun geleceği kendi ülkesinde aramamasına, ulusal bilinçlerini güçlendirecek donanımda olmamalarına üzülüyordu.
Şu Çılgın Türkler'i de en çok gençlerin okumasını istiyordu. Özakman bu hedefine de ulaştı. Örneğin, Gelibolu Halk Kütüphanesi Müdürü Ali Dursun 'a kitap yetiştiremiyoruz. Geçen gün telefonda yine heyecanlı, isteklerini art arda sıralıyordu:
''Balbay, bize ne kadar çok kitap bulabilirsen bul. Kütüphane sayısını arttırıyoruz. Her kitaptan olur ama, mutlaka Şu Çılgın Türkler'den de en az 15-20 kadar olsun... Gençler çok istiyor.''
Hani Kurtuluş Savaşı'na katılanların İstiklal Madalyası'nı aileleri evlerinin en güzel yerinde tutar ya, Şu Çılgın Türkler, o İstiklal Madalyası'nın kitaba bürünmüşü. Onu okumak ve özümsemek Kurtuluş Savaşı bilincini 21. yüzyıla taşımak demek!
Anladık söylemek istediğin çok şey var ama, tek tümcede toparla derseniz, şunu derim:
Turgut Özakman bize, Kurtuluş Savaşı'nda kişi başına düşen ulusal gelirin 70 dolar bile olmadığını, ama kişi başına düşen ulusal onurun 70 bin dolarla bile ölçülemeyeceğini gösterdi!
 

Mustafa Balbay, Cumhuriyet
01.01.2006

Konu ile ilgili sayfalar...
7/3/2017 - 15 Temmuz’un ilk entelektüel sonucu ...
9/20/2016 - Garip ilişkiler...
8/16/2016 - Mehmet Altan: Türkiye, 'İkinci Cumhuriyet' kavramına mecburen geri dönecek...
8/12/2016 - Batı’nın “Yeni Türkiye” kuşkusu ...
4/25/2016 - Siyasal İslam ve İkinci Cumhuriyet ...
Bütün başlıklar için tıklayınız